Dokumenter ble makulert i går

I går makulerte Byggmester Harald Langemyhr AS dokumenter, med Aftenposten som vitne. Fellesforbundet mener han skylder polakkene minst 4 millioner kroner.

  • SIRI GEDDE-DAHL
  • PER ANNAR HOLM
  • Marita E. Marita E. Valvik - Aftenposten
Publisert:,

Les også:

Da Aftenposten noen minutter før klokken 11 i går formiddag oppsøkte Byggmester Harald Langemyhrs kontor på Kilen i Tønsberg, var makuleringsmaskinen i full sving. Makuleringsmaskinen ble matet med innholdet av minst tre ringpermer.
På to-tre meters avstand var papirbunkene lik de timelistene de polske arbeiderne viste frem på Vallø i Tønsberg sist lørdag.
En time senere var maskinen frakoblet strømmen, og jobben var tilsynelatende gjort.
Kontorsekretæren henviste Aftenposten til Harald Langemyhr selv, eller prosjektleder Gustav Winge, for kommentar til hva som foregikk. Ingen av de to svarte på Aftenpostens henvendelse i går.
Timer på vandring. Interessen for timelistene er stor etter at Aftenposten i går skrev om de polske bygningsarbeidernes påstander om at arbeid på Langemyhrs private bolig var blitt ført på Omsorgsbygg. Samtidig mener Omsorgsbygg å kunne dokumentere overfakturering av timer på byggeprosjektene på Sinsen og Økern i Oslo.
Timelistene er også viktige for bygningsarbeiderne som venter på å få sitt tilgodehavende fra Langemyhr. Fellesforbundet har gjennomgått polakkenes kopier, og har anslått at Langemyhr skylder hver av dem minst 50 000 kroner bare for det siste årets arbeid. Med 80 polakker i arbeid utgjør dette 4 millioner kroner. Mange av polakkene har jobbet for Langemyhr i flere år.
Jonas Bals i Oslo Bygningsarbeiderforbund, lokalavdeling av Fellesforbundet, mener dette er et nøkternt anslag.
Ikke feriepenger. Bals sier forbundet har regnet seg frem til at timelønnen i snitt har ligget rundt 108 kroner, men så har det verken vært utbetalt feriepenger eller kompensasjon for overtid. Regnestykket tar ikke med at det også har vært trukket 2500 kroner av den faste månedslønnen, selv for dem som har bodd andre steder enn i Langemyhrs rønner og brakker og dermed betalt annen husleie i tillegg.
Bals er derfor enig med Arbeidstilsynet i at den reelle timelønnen for mange av arbeiderne trolig har ligget rundt 80 kroner.

Fastpris. Omsorgsbygg opplyste i går at transport av materialer fra byggeplassene i Oslo til privatboligen til Langemyhr i Tønsberg ikke behøver å innebære misligheter, fordi det er inngått fastprisavtale for mye av materialforbruket.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Benekter makulering av dokumenter

  2. Mistanke om overfakturering

  3. Skulle «kjøpes» til taushet

  4. Annonsørinnhold

  5. Solgte huset på tirsdag

  6. Redde polakker turte ikke snakke