Felleskjøpet Agri overtar Stavanger havnesilo

Oppdrettsselskapet Cermaq har inngått avtale om å selge landets siste kornsilo i Stavanger til Felleskjøpet Agri. Dermed følger Felleskjøpet opp landbruksminister Sylvi Listhaugs (Frp) oppfordring fra forrige uke.

SKIFTER EIER: Stavanger Havnesilo.
Publisert: Publisert:

– Vi er tilfreds med at det er funnet en løsning for eiendommen, sier prosjektdirektør Geir Sjaastad i Cermaq i en pressemelding. Salgsprisen er 49,5 millioner kroner.

Selskapet har i lengre tid villet selge kornsiloen, som har en kapasitet på 190.000 tonn, ettersom oppdrettsselskapet ikke anser at drift av kornsiloer hører naturlig inn under kjernevirksomheten til selskapet.

Frykten har vært stor for at Cermaq, der staten eier 59 prosent av aksjene, skal selge siloen til eiendomsutviklere. Motstanderne av salget har pekt på at landet trenger et beredskapslager.

Kritikk

Landbruksminister Listhaug har tidligere avvist å gripe inn for å stanse salget, men gikk i forrige uke ut og ba Felleskjøpet Agri, som eier siloen sammen med Cermaq, om å enten kjøpe lageret eller «rydde opp selv», noe hun fikk sterk kritikk for.

Flere partier, med Senterpartiet i spissen, ba nemlig om at statsråden måtte gripe inn i saken, men uten å møte gehør.

Nestleder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, er derfor glad for at Felleskjøpet har valgt å kjøpe ut Cermaq og overta kornsiloen selv.

– Det er veldig bra at dette nå skjer. Jeg synes at det er forunderlig at regjeringen i denne beredskapslagersaken har holdt seg helt unna og nærmest overlatt til tilfeldighetene hva som skjer i saken, sier Slagsvold Vedum til NTB.

Han mener dette vil gi samfunnet en bedre mulighet for å ha et beredskapslager i framtiden.

Beredskapslager

Verdens matvareforsyning er mer truet enn på lang tid, og konflikten mellom to av verdens største korneksportører Ukraina og Russland fører til at kornprisene nå stiger globalt.

Både NHO og LO har bedt aktørene i saken om å vente med et salg og en eventuell riving av kornlageret til utredningen om et beredskapslager for korn – som Listhaug har varslet kommer – er ferdig.

Felleskjøpet Agri legger ikke skjul på at kjøpet av siloen er gjort for å sikre at siloen ikke bli revet i påvente av en politisk beslutning om beredskapslagring, men understreker samtidig at dette er et statlig ansvar.

– Felleskjøpet Agri tar ansvar for at siloen bevares, og legger dermed til rette for at Stavanger Havnesilo kan benyttes til beredskapslager dersom staten tar sin del av ansvaret, sier Einar Enger, styreleder i Felleskjøpet Agri, i en pressemelding.

Enger utelukker samtidig ikke at Felleskjøpet vil vurdere andre muligheter for å utvikle eiendommen.

Les også:

Listhaug refses for utspill om kornlagerNorge importerer rekordmye kornVerste kornhøst i Norge på 37 årSvakere resultat for Felleskjøpet

Publisert:
Gå til e24.no