Islands største vulkan rører på seg: – Utbrudd trenger ikke å bety total lammelse av flytrafikken

Men etter å ha tapt store summer da Europa stod «askefast» i 2010, ser norsk luftfart helst at Katla ikke blir for aktiv.

LIVSTEGN LIKE VED: På bildet sees byen Vik, som ligger i nærheten til Katla-vulkanen. Vulkanen hadde sitt siste utbrudd i 1918, men viser nå livstegn.
Publisert:

– Vi holder oss oppdatert. Det har vært noe mer aktivitet enn vanlig, sier kommunikasjonssjef Kristian Løksa i Avinor til E24 tirsdag kveld.

Klokken 01.41 natt til mandag begynte jorden å riste i området Myrdalsjöll sør på Island. Under isen ligger Katla – Islands største vulkan.

Det islandske meteorologiske instituttet registrerte om lag 40 jordskjelv gjennom natten, hvorav det største var på 4,6 i styrke. Det er ikke nok til å gi skader, men instituttet skriver at skjelvet kunne merkes i området.

Les også

Denne vulkanen skal kobles til internett

Kan være forløper til utbrudd

FØLGER MED: Kommunikasjonssjef Kristian Løksa i Avinor.

Mer alvorlig er det at skjelvene kan være forvarsel om et utbrudd fra den enorme vulkanen.

Katla har ikke hatt utbrudd siden 1918.

– Blir det utbrudd, så blir det utbrudd. Det er ingenting vi kan gjøre med, sier Avinor-toppen.

Avinor får jevnlige oppdateringer fra det meteorologiske instutittet på Island. Enn så lenge gir de «grønt lys» i forhold til aksekonsentrasjon, opplyser Løksa.

Lammet flytrafikken i 2010

Ved et eventuelt utbrudd kan situasjonen raskt endre seg. Katla er hele 10 ganger så stor som Eyjafjallajökull, som satte hele Europa «askefast» da den fikk sitt utbrudd i 2010.

Utbruddet førte med seg en enorm askesky som ble forsterket av det kalde vannet fra isbreen over utbruddet. Skyen inneholder glasspartikler som er farlige for fly–og dermed ble de satt på bakken.

Informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

– Når askekrisen var et faktum, så alle hvor avhengig man var av luftfarten. Det lammet store deler av den europeisk lufttrafikk i flere dager. Og de store flyselskapene gikk på store tap, erindrer informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS overfor E24.

– Mye bedre rustet i dag

Avinor fremholder at luftfarten i dag er «mye bedre rustet» for håndtering av aksjeskyer enn i 2010.

– Det har blant annet vært jobbet mye internasjonalt for å samordne rutinene. Et utbrudd av samme størrelsesorden som i 2010 vil få langt mindre konsekvenser for flytrafikken i dag, sier Løksa.

Les også

Rygge Airport må kjempe for å beholde ansatte

SAS ønsker ikke å spekulere i den siste aktiviteten på Island, og sier de forholder seg til meldinger fra Avinor og norske luftfartsmyndigheter.

– Skjelv betyr ingenting for flytrafikken, men følges selvsagt tett av eksperter. Det er heller ikke slik at et eventuelt utbrudd trenger å bety total lammelse av flytrafikken, bemerker Johansen.

Publisert: