Luksusmat-butikkene lever fett på nordmenns julevaner: - Hadde ikke klart oss uten julen

Glem billig-ribba i frysedisken. Stadig flere nordmenn graver dypt i lommeboken, og går for dyr og eksklusiv kvalitetsmat når det skal handles julemiddag. Det er svært godt nytt for slakterbutikkene.

STAPPFULLT: Slakterbutikken Strøm-Larsen på Torshov er svært travel i ukene før jul. Denne tiden er livsviktig for butikken.
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

...Nummer 50! Har noen nummer 50!

Lokalene til Strøm-Larsen, en av hovedstadens mest anerkjente slaktebutikker, er stappfulle. Bak disken løper de ansatte frem og tilbake for å rekke å ekspedere alle kundene før stengetid.

Desember er butikkens travleste og viktigste måned.

- Jeg er nummer 50, sier kunde Espen Johansen (33), og rekker frem lappen.

Hver gang han feirer jul i Oslo foretrekker han å kjøpe julematen hos en slakterbutikk, fremfor frysedisken på dagligvarebutikken.

- Jeg skal på julelunsj i morgen og da synes jeg det er gøy å ta med meg noe ordentlig god mat. En skulle kanskje aller helst ha laget julematen selv, men når det ikke går er dette absolutt den beste løsningen, sier Johansen.

Han er lagt ifra alene om dette.

E24 har tatt en ringerunde til noen av de mest kjente luksusmat- og slakterbutikkene i landets storbyer. Alle E24 har vært i kontakt med melder de har hatt vekst i desember de siste årene.

Livsviktig

- Uten handelen av julemat hadde det nok vært vanskelig å drive butikk, så handelen i desember er utrolig viktig for at vi skal få det til å gå rundt. Vi hadde ikke klart oss uten julen, sier daglig leder Jan Strøm-Larsen.

For familiebedriften Strøm-Larsen i Oslo står desember for om lag 20 prosent av butikkens totale omsetning.

- Vi har absolutt hatt en økning i desember-salget, men jeg tror fortsatt det er en del folk som heller kjøper billig hos dagligvarebutikkene. Det må jo være opp til folk selv om de kan eller ønsker å bruke litt ekstra her, eller ikke, sier Strøm-Larsen.

Hos butikken på Torshov koster en kilo ribbe 137 kroner, mens pinnekjøtt koster 310 kroner.

Til sammenligning koster frossen tynnribbe på Rimi 39,90 kroner per kilo, ifølge butikkens kundeavis for Oslo.

Oslos dyreste ribbe er imidlertid fra mathallen Maschmanns på Skøyen, og koster 369 kroner per kilo.

Selger seg tomme

Hos Solheim Kjøtt i Bergen forventer de å bli helt utsolgt i løpet av de siste dagene før jul.

- Det er absolutt flere som handler julemat hos oss enn tidligere. Vi merker også på varelageret at pågangen har økt, sier daglig leder Bjarte Birkeland.

- I fjor hadde vi en times kø ut av butikken alle dager fra 20 til 24. desember, og var helt utsolgt på juleaften.

Les også

Har sauset bort millioner på luksusmat

Han legger likevel til at det ikke er aktuelt å produsere mer kjøtt for å møte etterspørselen.

- Vi produserer allerede så mye vi kan, og regner med å selge alt vi har av både ribbe, pinnekjøtt og juleskinke innen 24. desember, sier Birkeland til E24.

Han legger til at juleskinke er blitt stadig mer populært de siste årene og at folk begynner å bestille julematen sin allerede i september og oktober for å sikre seg tilgang.

Også hos Idsøe i Stavanger er situasjonen den samme, og selskapet regner med å selge om lag 40 tonn ribbe og 90 tonn pinnekjøtt i løpet av førjulstiden.

Det er en økning på rundt 20 prosent fra året før.

(Saken fortsetter under bildet)

LANG KØ: Kunde Espen Johansen måtte stå en stund i kø da han var på på julemathandel på Strøm-Larsen lørdag. Han mener imidlertid køen er verdt det.

Bredt spekter

Også NorgesGruppen, som eier både supermarkedkjeden Meny og billigkjeden Kiwi, understreker at det er større spredning på hva kundene velger nå fremfor tidligere.

- Julesalget har vært godt så langt hos både Meny og Kiwi. Vi ser imidlertid at den voldsomme priskrigen som dagligvarebransjen har hatt de siste årene også påvirker julematen, selv om vi foreløpig kanskje ikke har sett de helt ekstreme utslagene på enkeltprodukter, sier kommunikasjonssjef Kine Søyland i NorgesGruppen.

Hun legger til at kjeden så langt i år har merket at flere nordmenn kanskje tenker litt bredere i juletider, og kanskje er mer opptatt av kvalitet enn av pris.

Les også

Dagligvareekspert: - Forbrukerne kan glede seg til jul

- Det er klart dette er viktig for supermarkedene som Meny, og andre butikker av samme type. I julen står mat ekstra i fokus og det er jo slik det skal være, sier Søyland.

Desember er en måned som ikke er viktig bare for butikkene som satser på bredere sortiment og kvalitet, men også for lokale butikker, som gjerne nå har fullt fokus frem mot jul, melder Søyland.

Forventer kø

En halvtime før slakterbutikken Strøm-Larsen på Torshov stenger er det fortsatt yrende liv i butikken. Stadig flere strømmer inn dørene og bort til disken for å trekke kø-lapp. De siste dagene før jul venter også de at køene vil bli svært lange.

Les også

Spår julefest i «Main Street»

- Jeg tror likevel vi har nok til alle. Vi pleier ikke å gå tom, selv om vi gjerne ønsker å selge så mye som mulig i julen. Ribbe selger ikke like godt i januar, sier daglig leder Strøm-Larsen.

Kunde Espen Johansen tror han kommer til å holde på tradisjonen med å kjøpe kvalitetsmat også neste år.

- Det er litt mer stas med ordentlig mat i julen, så dersom jeg er i Oslo blir det ribbe herifra i fremtiden og, sier han.

Les også:

Selger rusbehandling på kredittNordmenn handler merVirke: Vi bruker 260 millioner på «knask eller knep»Avgift på bæreposer gir 1 milliard til statenCoop bød dobbelt så mye som Reitan for IcaNå varsler Kiwi full priskrig mot Rema 1000

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Nordmenn trosser priskrigen: – Forventer at salget blir bedre enn i fjor

  2. – Vi har aldri solgt til så lav pris før

  3. Overskudd på 5.000 tonn med svinekjøtt: - Betyr ikke at det blir billigere ribbe

  4. Nortura om priskrig: – Skammelig

  5. Butikkene solgte rekordmye julemat