Norwegians britiske datterselskap får foreløpig USA-ja

Norwegian har fått et foreløpig ja fra amerikanske myndigheter om å drive flytrafikk til USA for sitt britiske datterselskap Norwegian Air UK Limited.

FORELØPIG JA: Konsernsjef Bjørn Kjos i Norwegian presenterte tidligere denne uken kvartalsresultater for 2. kvartal. Nå har Norwegians britiske datterselskap fått et foreløpig ja fra USAs samferdselsdepartement om flytillatelse til USA.
Publisert:

I et brev fra det amerikanske transportdepartementet kommer det frem at Norwegians britiske datterselskap, Norwegian Air UK Limited, har mottatt et foreløpig ja til å drive flytrafikk til USA. Tillatelsen kommer ganske nøyaktig ett år etter at selskapet fikk avslag på sin opprinnelige søknad.

Bjørn Kjos og Norwegian har i årevis kjempet for å skaffe seg flytillatelse til USA. Rett før jul 2016 kom den endelig beskjeden om at Norwegians irske datterselskap, Norwegian Air International i Irland, fikk et endelig ja fra USAs myndigheter.

Det var i starten av 2016 at Norwegian opprettet det britiske datterselskapet for å kunne utvide flytilbudet sitt mot USA. Nå har søknadene gjennom det britiske selskapet altså fått et foreløpig ja fra myndighetene i USA.

Norwegians kommunikasjonsdirektør, Lasse Sandaker-Nielsen, bekrefter at Norwegian har mottatt tillatelsen til å fly fra Storbritannia til USA.

– Det amerikanske transportdepartementet har besluttet å gi Norwegians britiske datterselskap, Norwegian Air UK, midlertidig tillatelse til å fly til og fra USA. Dette innebærer at selskapet kan utnytte langdistanseflåten mer effektivt ved å bruke samme fly til destinasjoner i USA, Singapore og Sør-Amerika, sier Sandaker-Nielsen til E24.

I en pressemelding sier Norwegian-sjefen Bjørn Kjos dette:

– Dette er et positivt steg for å kunne tilby millioner av passasjerer nye ruter til lave priser. Vi ser frem til den endelig beslutningen om at Norwegian UK får tillatelse til å fly til USA, sier Kjos.

Foreløpig ja

I brevet sier det amerikanske transportdepartementet at de tentativt har besluttet å gi Norwegian en såkalt «foreign air carrier permit» for sitt britiske datterselskap. Det skal nå avholdes en siste høringsrunde før beslutningen blir endelig.

Les også

Norwegians britiske datterselskap nektet midlertidig flytillatelse i USA

Beslutningen fra myndighetene i USA betyr at Norwegian nå kan åpne ruter fra Storbritannia til USA. Tidligere har Norwegian hatt en slik tillatelse for sitt norske selskap og sitt irske datterselskap.

– I dag flyr vi til og fra USA med både det norske og det irske selskapet vårt, og nå kan vi gjøre det samme med det britiske. Norwegian-konsernet bygger en global virksomhet og da er det avgjørende å skaffe rettigheter til å fly ruter over hele verden, forteller Sandaker-Nielsen.

Nyheten kommer på slutten av en ganske tung uke for Kjos & co. Torsdag presenterte Norwegian resultatet for andre kvartal hvor det kom frem at Norwegians aksjesalg i sin egen bank – Bank Norwegian – reddet overskuddet i kvartalet. Resultatet ble omtalt som skuffende, rotete og svakt av analytikerne, og selskapet stupte på Oslo Børs. Aksjen falt nesten 15 prosent samme dag som resultatet ble presentert, og fallet fortsatt på fredag.

Ventet lenge

Det britiske datterselskapet fikk den 29. oktober i 2015 innvilget en operatørlisens (AOC – Air Operator Ceritifcate) av britiske myndigheter. Den 11. desember 2015 sendte Norwegian inn en søknad til amerikanske myndigheter om en såkalt «Foreign Air Carrier Permit», som er nødvendig for å få lov til å fly kommersielle flyruter til USA.

Den lange ventetiden har fått EU til å involvere seg i søknaden til Norwegian. I fjor vinter varslet EU nemlig at de mener amerikanske myndigheter brøt Open Skies-avtalen, og ville ta Norwegian-saken inn for en voldgiftsdommer.

Les også

Bjørn Kjos vil satser mer med ny USA-lisens: – Midt i blinken for Trump

– Det er på høy tid at det amerikanske transportdepartementet omsider foreslår å innvilge søknaden om flytillatelse som vi hele tiden har sagt at er i tråd med Open Skies-avtalen mellom Europa og USA, sa Norwegian-sjef Bjørn Kjos da det ble klart at Norwegians irske datterselskap fikk sitt foreløpige ja tilbake i 2016.

Les også

Rotete dag og kveld for Norwegian

Les også

Norwegian-aksjen fikk juling på grønn børs

Les også

Bladde opp 200.000 for å fly på jomfruturen

Publisert: