Omfattende IT-angrep mot Stortinget

STORTINGET (VG) Flere stortingsrepresentanter og ansatte har fått innbrudd på e-postkontoene sine. Ifølge VGs opplysninger er Ap, Sp og Høyre rammet.

Publisert:

Stortinget opplyser tirsdag at de den siste tiden har vært utsatt for et omfattende IT-angrep.

– Vi har stadige angrep inn mot Stortinget og vi oppdager det stadig. Det er ikke så veldig lenge siden vi hadde andre type angrep. Da går vi ofte ut og informerer til de som er på huset. Det som skiller tidligere angrep fra dette er at man har lyktes med innbrudd og tatt ut data. Det gjør denne saken svært alvorlig, sier stortingsdirektør Marianne Andreassen til VG.

Dette ble oppdaget for «vel en uke siden», forteller hun.

I en e-post som har gått ut til stortingsrepresentantene som VG har sett, skriver administrasjonen: «Dessverre er det registrert innbrudd (uautorisert pålogging) på e-postkontoene hos et mindre antall stortingsrepresentanter og ansatte. Våre analyser viser at det er lastet ned ulike mengder data.»

Sikkerhetsmyndighetene er varslet og saken er anmeldt.

Ap, Sp og Høyre rammet

Andreassen sier at interne systemer fanget opp angrepet og at Stortinget umiddelbart gjorde grep som hadde effekt.

Hun vil ikke kommentere hva som er lastet ned, hvem som er rammet og sier at de ikke vet hvem som står bak.

– Vi har vært i kontakt med den enkelte som er rammet, sier hun til VG.

Minst én Ap-representant skal være blant de rammede, ifølge VGs opplysninger. Også ansatte i partiet skal være rammet, men VG kjenner ikke til antallet.

Kommunikasjonssjef Lars Vangen i Senterpartiets stortingsgruppe bekrefter til VG at flere i partiet skal være rammet. Ifølge VGs opplysninger er også politikere i Høyre rammet.

– Vi har blitt rammet, men det er usikkert om de har fått med seg data, sier Vangen.

MDG opplyser til VG at ingen hos dem har blitt rammet.

Flere sikkerhetsmyndigheter involvert

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) bistår nå Stortinget.

– Vi bistår på analysesiden, på oppfølging og på tiltak som bør gjøres. Vi har delt av vår erfaring og de tiltakene vi mener har effekt, sier Mona Strøm Arnøy i Nasjonal sikkerhetsmyndighet til VG.

Det kan være råd om å ikke trykke på lenker eller etablere gode passordrutiner. Hun sier det er for tidlig å si hva slags angrep det var og hvem som står bak.

– Det er også for tidlig å si om det er spesielt rettet mot Stortinget eller om det er et tilfeldig angrep.

Les også

PST: Nordmann pågrepet for å ha delt statshemmeligheter

– Når ble dere varslet om angrepet?

– Vi ble varslet for noe tid siden, men nøyaktig når ønsker vi ikke å si noe om. Vi bistår så lenge det er behov for det, også for å understøtte etterforskningen, sier Strøm Arnøy.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier at de er kjent med saken:

– PST er kjent med saken. Foreløpig har vi ikke mottatt anmeldelse. Når vi gjør det, vil vi naturligvis vurdere om det er grunnlag for å starte etterforskning, opplyser kommunikasjonssjef Trond Hugubakken til VG.

ANGREPET: Stortingsdirektør Marianne Andreassen var sparsommelig med informasjonen på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Mener sikkerheten er god

Stortingets direktør kan ikke kommentere hvilke konkrete tiltak som er iverksatt, utover at det som ble satt i gang hadde en effekt.

– Det at dette skjer, men at det høres ut til at det ikke er full kontroll, hva sier det om sikkerheten til folk her på Stortinget?

– Sikkerheten på Stortinget er god. Vi står overfor et krevende trusselbilde og gjør løpende risikovurderinger og tiltak for å sikre at vi har god sikkerhet, sier Andreassen.

– Det må hele tiden arbeides med IT-sikkerhet opp mot et krevende trusselbilde. Nye tiltak vurderes fortløpende for styrke sikkerheten på Stortinget, sier hun.

JUSTISKOMITEEN: Lene Vågslid i Arbeiderpartiet leder Stortingets justiskomite.

– Svært alvorlig

Justiskomiteens leder Lene Vågslid (Ap) ser alvorlig på saken:

– Vi ser svært alvorlig på det som har skjedd. Jeg er glad for at Stortinget er i tett kontakt med Nasjonal sikkerhetsmyndighet og har anmeldt saken til PST, sier hun til VG.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Stortinget

Flere artikler

  1. Stortinget utsatt for nytt IT-angrep: - Et angrep på vårt demokrati

  2. IT-angrepet på Stortinget: Ingen sensitive opplysninger hentet ut

  3. Mener Russland står bak IT-angrep mot Stortinget

  4. Stortinget utsatt for nytt IT-angrep – data hentet ut

  5. PST åpner etterforskning av dataangrepet mot Stortinget