Prisvinnende rakfiskprodusent er konkurs etter listeriautbrudd tidligere i år

Norges nest største rakfisk-produsent melder oppbud midt i høysesongen.

Slidre Ørretsenter fra Hamar har vunnet NM i rakfisk hele fire ganger. Her er far (t.h) og sønn (t.v.) Kjernsholen med konferansier Tande-P da de tok gull i fjor.
Publisert:

– For oss har det bare vært oppturer siden oppstarten i 2006. Men så fikk vi denne forferdelige leveransen i januar som satte en brems på det hele, sier Terje Kjernsholen i Hamar-baserte Slidre Ørretsenter.

Han driver det lille selskapet med sin sønn Mads Kjernsholen.

– Løpet er kjørt for denne sesongen. Vi prøver å redde det vi kan før neste sesong, sier Kjernsholen.

Det var ilaks som først omtalte konkursen.

I januar i år ble 13 personer syke av listeriose etter å ha spist rakfisk produsert av Slidre Ørretsenter. Forrige uke måtte selskapet begjære seg konkurs grunnet store økonomiske tap.

– Det viste seg at fisken var infisert av listeria i Sverige – før vi mottok den hos oss. Vi har gjort det vi kan for å sikre at noe sånt ikke skal skje igjen. Men Mattilsynet har ennå ikke gitt oss noe svar, forteller Kjernsholen om situasjonen som har ført til oppbudet.

Fiskeribladet kunne i februar blant annet melde om at selskapet tok i bruk avansert robotteknologi for å desinfisere fisken.

Les også

Osteprodusenten Den Blinde Ku er konkurs

– Vil gjerne fortsette å drive

Selskapet er for øyeblikket i dialog med ulike banker og bostyrer for å finne en løsning før neste sesong.

– Vi er en liten familiebedrift. Vi vil gjerne fortsette å drive.

Kjernsholen forteller at de har lageret full av fisk som de ikke får levert, fordi de fortsatt venter på godkjenning fra Mattilsynet.

– Vi vil ikke at kreditorene skal lide skal lide unødvendig, og tar derfor den vanskelige avgjørelsen nå, sier Kjernsholen.

Oppbudet kommer de med midt i høysesongen for rakfisk, som vanligvis betyr leveringer på mellom 13 og 15 tonn.

NM-gull i rakfisk

Slidre Ørretsenter har lenge vært kjent for sin gode kvalitet. På selskapets nettsider skiltes det med gullmedaljer fra Rakfisk-NM i 2017, 2016, 2015 og 2010.

Den lille familiebedriften på Hamar har til sammen seks ansatte, og er den nest største produsenten av rakfisk i landet. Selskapet er hovedleverandøren av rakfisk til Coop-butikkene.

Store tap

I 2018 omsatte selskapet for seks millioner kroner, og fikk et driftsresultat på minus 284.000 kroner.

– Under normale omstendigheter produserer vi cirka 50 tonn rakfisk. Det er synd at ett dårlig parti skal ødelegge for hele driften.

Bedriften har produsert rakfisk siden 1973, og ble i 2006 overtatt av far og sønn Kjernsholen.

Publisert: