Elon Musks SpaceX skal sende opp norske satellitter

Space Norway etablerer satellittbasert bredbånd i Arktis, og får med seg Elon Musk på laget. 

BRUKER SPACEX: En Falcon 9 fra Elon Musks SpaceX under en oppskyting i Florida. Det er en slik rakett som vil frakte norske satellitter i 2022.

Foto: AFP
Publisert:,

Elon Musks SpaceX skal sende opp norske satellitter for statseide Space Norway i 2022.

Det skriver Space Norway i en pressemelding.

Selskapet har inngått avtaler med satellittoperatøren Inmarsat og Forsvarsdepartementet for å tilby kontinuerlig bredbånd i Arktis.

– Dette er en milepæl for alle som oppholder seg i Arktis og har liten eller ingen tilgang på bredbånd i dag, sier Jostein Rønneberg, administrerende direktør i Space Norway.

Største satellittprosjekt gjennomført i Norge

Amerikanske Orbital Sciences vil bygge de to satellittene, og SpaceXs rakett Falcon 9 vil stå for oppskyting av begge sent i 2022.

Hver satellitt vil være operative i minst 15 år, og skal sørge for å gi kontinuerlig bredbåndsdekning for hele området nord for Polarsirkelen.

– Dette er det største og mest omfattende satellittprosjektet som er gjennomført i Norge, og er av stor strategisk viktighet for Norge og de som ferdes i Arktis, heter det i pressemeldingen.

Vil profilere Norge som ledende Arktisk nasjon

Selskapets nyetablerte datterselskap Space Norway Heosat vil stå for gjennomføringen av prosjektet. Senere vil de operere satellittene i Tromsø sammen med Kongsberg Satellite Services.

Space Norway forvaltes av Nærings-og fiskeridepartementet og leier ut romrelatert infrastruktur og driver med annen romvirksomhet, som bredbåndkommunikasjon ved hjelp av satellitter.

– Dette er et spennende samarbeid som gir en kosteffektiv løsning for alle parter. Nå ser vi frem til å starte byggingen av satellittene og bakkestasjonen, og fra 2023 skal vi ha på plass bredbånd i et Arktis der det i dag ikke finnes slikt tilbud.

– Her vil vi virkelig bidra til å profilere Norge som en ledende Arktisk nasjon, sier programleder Kjell-Ove Skare i pressemeldingen.