Telenor kvitter seg med kvinne i konsernledelsen – men øker kvinneandelen

Etter mannstung exit øker andelen kvinner i Telenor-konsernledelsen fra firedel til en tredel. Det liker næringsminister Monica Mæland (H).

ØKER KVINNEANDELEN: Telenor sjef Sigve Brekke får en ny konsernledelse bestående av syv andre menn, og fire kvinner.
Publisert: Publisert:

Den delvis statseide telegiganten varslet torsdag omfattende rokeringer i sine øverste rekker: Konsernledelsen skrelles ned fra 20 til 12 personer.

Telia-teknologidirektør Svein Henning Kirkeng hentes inn, mens ni sittende direktører går ut. Blant dem er kun én kvinne: Ingeborg Øfsthus, sjef for Telenors virksomhet i Montenegro og Serbia.

Den mannetunge exiten gir et boost for kvinneandelen i konsernledelsen. Etter endringene vil 33,3 prosent av ledergruppen bestå av kvinner, mot 25 prosent per i dag.

– Jeg registrerer at kvinneandelen i konsernledelsen vil øke som en følge av endringene. Dette er isolert sett bra, og så er vi opptatt av at selskapene jobber systematisk med mangfold, sier næringsminister Monica Mæland (H) til E24.

– ISOLERT SETT BRA: Næringsminister Monica Mæland oppfordret Telenor til å jakte en kvinne da valget falt på Sigve Brekke som ny konsernsjef i 2015.

Telenor: Kompetanse først

Men flere kvinner var ikke hovedprioriteten, ifølge Telenor-kommunikasjonssjef Glenn Mandelid.

– Først og fremst har vi vært opptatt av å få på plass en ledelse som består av kompetente og gode ledere. Men at fire av dem som sitter i den nye konsernledelsen er kvinner, er selvfølgelig bra, sier han til E24.

Les også

Telenor varsler stor omorganisering

– Høyere kvinneandel var ikke i seg selv et mål i arbeidet med ny konsernledelse?

– Diversitet og mangfold er helt klart viktig for Telenor. Men først og fremst er det kompetanse og lederegenskaper som ligger til grunn for valgene.

Mandelid fremholder samtidig at en god kjønnsbalanse fører til bedre diskusjoner og bedre beslutningsgrunnlag i ledergruppen.

«Hvor ble det av Berit Svendsen?»

Telenor har fått hard kritikk for kvinnemangel i topprekkene. Da Telenor jaktet ny konsernsjef i 2015, oppfordret næringsministeren selskapet om å finne seg en kvinne.

Valget endte på Sigve Brekke, til sterke reaksjoner fra blant annet skipsreder Elisabeth Grieg. Senere avslørte VG at det heller ikke var kvinnelige kandidater i sluttrunden, tross forsikringer om de motsatte fra daværende styreleder Svein Aaser.

Les også

Telenors internrevisjon avdekket 11 brudd på egne regler

«Hvor ble det av Berit Svendsen?», skal Mæland ha uttalt til Aaser. Overfor mediene forsikret Mæland også at hun problematiserte mangelen på kvinnelige kandidater overfor Telenor.

I dag ønsker ikke Mæland å svare på om hun synes det er godt nok at fire av 13 i Telenors konsernledelse er kvinner.

– Organisering av selskapets virksomhet er selskapets ansvar. Spørsmål om dette må derfor rettes til Telenor.

Publisert:

Her kan du lese mer om