Legalisering kan gi rekordbillig marihuana

Høye avgifter i det legale marihuanamarkedet kan holde midlertidig liv i kriminell distribusjon. På sikt kan lovlig marihuana koste en brøkdel av prisen i det svarte markedet, tror norsk ekspert. 

LEGALISERT: Flere delstater i USA har legalisert marihuana. Sist ut er California.
 • Sophie Lorch-Falch
Publisert: Publisert:

1. januar 2018 legaliserte California marihuana til rekreasjonelt bruk, altså til hygge og avslapning.

Salget organiseres ved hjelp av lisenser som delstaten utsteder, og det vil dermed ikke florere av utsalg med det første på grunn av saksbehandlingstid.

Aktører Los Angeles Times har vært i kontakt med, tror ikke det svarte markedet nødvendigvis forsvinner med legaliseringen.

Frykter svart marked

California har nemlig lagt avgifter på marihuana, tilsvarende 15 prosent av utsalgsprisen i merverdiavgift, og 8,5 prosent i avgift til regionen.

Alle som ønsker å søke om salgsbevilling, må betale 1.000 dollar i avgift. Ønsker man å dyrke marihuana hjemme, må man betale 9,25 dollar per 25 gram tørkede blomster i avgift til delstaten.

Marihuana til medisinsk bruk blir også avgiftsbelagt, og prisen kan stige med opp mot 70 prosent, ifølge Los Angeles Times.

En ansatt i Ecological Cannabis Organization, som har fått utsalgslisens til å selge marihuana i Nord-California, forteller til LA Times at avgiftsnivået er «latterlig høyt» og at prisene for råvaren kan stige opp mot 50–100 prosent.

– Hvis du skattlegger noe for tungt, vil det komme et svart marked, men det finnes jo allerede, sier han til avisen.

Les også

Corona-eier kjøper cannabis-selskap for 1,5 milliarder

– Ekstremt mye billigere produksjon

Det svarte markedet i California kan ifølge analysebyrået Greenwace Advisors ha omsatt for 13,5 milliarder dollar i 2017. Det samme analysebyrået anslår at det legale markedet vil være verd 5,1 milliarder dollar i 2018.

Seniorforsker og nestleder i Frisch-senteret ved UiO, Ole Røgeberg.

Seniorforsker og nestleder i Frisch-senteret ved UiO, Ole Røgeberg, tror skattene i California midlertidig kan gi en prisøkning i forhold til prisene i det illegale markedet.

– Over tid vil det illegale markedet utkonkurreres på kostnad, kvalitet og tilgjengelighet, sier han til E24.

– Lovlig produksjon av cannabis vil være ekstremt mye billigere enn ulovlig produksjon som må dyrke, distribuere og selge uten å oppdages av politi og tollere. Illegal cannabis i Norge koster rundt 150 kroner grammet – amerikanske forskere mener at fullt lovlig og effektivt utformet produksjon ville gjøre at et gram kunne produseres for godt under ti kroner, sier Røgeberg.

Les også

Heineken lanserer cannabis-øl

Prisras i Colorado og Washington

Organisasjoner som er imot legalisering, frykter prisene vil falle, og viser til prisutviklingen for marihuana i Colorado og Washington, hvor avgiftsnivået er noe lavere, ifølge Fortune.

I begge delstatene økte tilbudet av marihuana etter legaliseringen, og prisene sank som følge av det.

– Den kraftige prisnedgangen i Colorado og Washington var som forventet og man bør regne med ytterlige kostnadsfall ettersom markedene vokser og produksjonen blir ytterligere effektivisert, sier Røgeberg.

Fra oktober 2016 til oktober 2017 ble prisen for marihuana i Colorado halvert, ifølge Businessinsider.

I Washington ble også prisene halvert de første 18 månedene etter legaliseringen i juli 2014.

– California vil oppleve dette raskere enn Colorado og Washington siden staten og markedet er ekstremt mye større, sier Røgeberg.

– Jeg ville tro problemet på sikt vil mer være å opprettholde et høyt nok lovlig prisnivå i California, enn det motsatte.

Les også

Vil ta marihuana på Oslo Børs

Lavere pris kan gi økt forbruk

Forskning tyder på at det kan være en sammenheng mellom forbruksvaner på den ene siden, og tilgjengelighet og pris på et rusmiddel på den andre siden. Røgeberg mener kritiske stemmer har rett i at legalisering og lavere priser kan øke forbruket av marihuana.

– Hvor mye er vanskelig å si – det vil trolig være en større økning på lengre sikt enn på kort sikt, ettersom normer og holdninger er i endring, sier Røgeberg.

– Det som blir særlig spennende å se, er om dette også vil påvirke bruken av alkohol. Hvis dette fører til at folk drikker mindre og bruker cannabis i stedet, regner man med at dette vil ha gunstige effekter for folkehelse, ordensproblem og vold.

Røgeberg har ingen oppgitte interessekonflikter.

Les også

— Forholdet fungerer bare ikke

Les også

– Et deilig oppgjør med prektige Norge

Les også

NHO trakk undersøkelse om hasj og utroskap

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. USA
 2. Skatter og avgifter
 3. Økonomi

Flere artikler

 1. Marihuana legalisert i California

 2. Betalt innhold

  Derfor retter verden blikket mot Canadas legalisering av cannabis

 3. Cannabis-produsent går på børs i New York

 4. Betalt innhold

  Det siste beviset på at cannabis-boblen har sprukket

 5. Betalt innhold

  – Norge kan bli ledende i det nordiske cannabismarkedet