IKT-Norge kritisk til Mælands gründerløfte: – Leverer på mye, men ikke det viktigste

IKT-Norges Fredrik Syversen synes næringsministeren viser for mye til partiprogrammet, og nok om alt som burde ha blitt gjort allerede.

INNOVASJON: Her er næringsminister Monica Mæland på talerstolen under på gründer-konferansen «Energetics- flerkulturelle ressurser, innovasjon og verdiskaping» i Drammen.
 • Sigrid Moe
 • Camilla Tryggestad Visjø
Publisert:

Direktør for næringsutvikling i IKT Norge, Fredrik Syversen er jevnt over ikke imponert over Høyres innsats for norske gründere.

– Mæland leverer på mye, men ikke på det viktigste, sier Syversen.

Han mener hun i sitt svar på Bernt R. Eidem i Danske Banks gründerønsker mest viser til partiprogrammet, ikke snakker om hva hun allerede burde ha levert.

– Et partiprogram er heller ikke ensbetydende med at det faktisk vil skje, sier Syversen.

Les også

Sjekk listen: Slik vil Høyre innfri gründer-ønskene

Norske suksesser

I forrige uke skrev Eidem om sine fem gründerønsker for 2017, og viste blant annet til et innlegg fra suksess-gründer Are Traasdahl, der han skriver at Norge aldri kan skape et Facebook, Google eller Spotify.

– Tiden har sjeldent vært riktigere for å ta grep. Det store spørsmålet i 2017 er ikke om digitalisering og kunstig intelligens vil rokke ved forretningsmodellene til store deler av næringslivet. Spørsmålet blir når? skriver Eidem.

Mæland svarer at Høyre skal gjennomføre sine gründerløfter, og forklarer hvordan hun har gjennomført og planlegger å gjennomføre tiltak.

Fredrik Syversen, direktør for næringsutvikling i IKT Norge.

Både Eidem og Syversen mener regjeringen har gjort mye bra. Blant annet synes Syversen det var et godt tiltak å øke lånerammene i Innovasjon Norge.

Men han er svært skuffet over at de ikke har prioritert opsjonsprogram.

– De gjør mye for investorer, men om man bare prioriterer investorer, så blir balansen så skjev at man står i fare for å gjøre det å være gründer mindre verdifullt, forklarer direktøren.

– Det blir færre muligheter for å være gründer og eie eget selskap, fordi man må betale en helt annen skattesats enn investoren. Dermed begynner man som gründer med hendene bundet på ryggen. Når det blir for mange incentiver for investorer, så svekker det gründeren i å komme seg frem.

Les også

Kommentar: Fem gründer-ønsker for 2017

Tid = penger

Han mener en regelendring kan gjøre oppstartselskaper i stand til å tiltrekke seg ansatte på alle nivåer, og gi dem muligheten til å investere i eget selskap.

– Vi må komme dit at investorer, altså penger, likestilles med ansattes investering, som er tid, sier Syversen.

Han sier at det i dag er en utfordring at ansatte ikke har kapitalen som skal til for å investere samtidig som investorene.

KRONIKKFORFATTER: Bent Eidem.

– Om den ansatte gis en «utsettelse», gjennom en opsjonsavtale, på å innbetale denne kapitalen til man har tilgang på penger, eller til selskapet blir solgt, forklarer Syversen.

– Disse endringene hadde vi håpet at en borgerlig regjering hadde innført i løpet av en fireårsperiode, det er for svakt å peke på et partiprogram eller de kosmetiske endringene som er gjort frem til nå, legger han til.

- Ta frem pennen

Konserndirektør for business banking i Danske Bank Bent Eidem, som skrev kommentaren Mæland i utgangspunktet svarte på, ønsker debatten velkommen.

– Jeg setter stor pris på at Mæland følger opp, at de har lagt frem nye forslag og at debatten er levende, sier Eidem.

– Jeg lar gjerne stafettpinnen gå videre fra meg og mine nyttårsønsker. Oppfordrer derfor både organisasjoner og de andre partiene til å ta frem pennen med engasjement og energi for bringe frem enda flere ideer og tiltak.

Les også

Økokrim advarer mot kutt i aksjekapitalkrav

Les også

Gründer-ektepar landet avtale med Lego

Les også

Flowmotion feirer: Forhåndssolgte kamerastativ for 11 millioner

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Gründere
 2. Entreprenørskap
 3. Solberg-regjeringen
 4. Høyre (H)
 5. Monica Mæland
 6. IKT Norge

Flere artikler

 1. Sjekk listen: Slik vil Høyre innfri gründer-ønskene

 2. – Innovasjon Norge er ikke en ombudsmann for norske gründere

 3. Gründere ønsker politiske grep: – Vi har ikke tid til å vente i fire år

 4. Etterlyser langsiktig kapital fremfor opsjonsskatt i statsbudsjettet

 5. Hele Høyre-ledelsen stemte imot full formuesskatt-fjerning