Virkes digitalsatsing for småbedrifter allierer seg med Funding Partner

Med et nytt selskap skal Virke hjelpe småbedrifter med å digitalisere seg. Nå skal  crowdfunding-gründerne i Funding Partner også bidra.

Fra venstre: Kredittansvarlig Marius Borthen, daglig leder Geir Atle Bore, digital profileringsansvarlig Alexander Hagen Ghahremany og markedsføringsansvarlig Jørund Thomassen Gjesvik i Funding Partner
Publisert: Publisert:

– Virke har lenge snakket om hvor viktig det er at små og mellomstore bedrifter får tilgang på god finansiering, så når vi hørte om initiativet deres tok vi kontakt, sier daglig leder Geir Atle Bore i Funding Partner til E24.

Selskapet driver en crowdfunding-basert låneplattform der selskaper etter en søknadsprosess kan få utstede obligasjonslån på selskapets nettsider. Selskapet formidler deretter lånene til større eller mindre investorer via nettsidene.

Initiativet han snakker om er selskapet Styrke som hovedorganisasjonen Virke nylig opprettet. Selskapet ble opprettet fordi Virke, med toppsjef Vibeke Hammer Madsen i spissen, var lei av å se små og mellomstore bedrifter bli forbikjørt av større bedrifter i digitaliseringen.

Styrke skal fungere som en kommersiell rådgiver og formidler av teknologi og løsninger. Nå tar de altså også med seg finansiering som en del av pakken.

– Dette passer som hånd i hanske for oss, sier Geir Atle Bore i Funding Partner og fortsetter:

– Styrke vil forhåndsgodkjenne gode selskaper som de kan anbefale videre til Funding Partner, sier Bore og mener det derfor er «gull» for Funding Partner å komme på listen over Styrkes partnere.

– Vi tror dette blir veldig viktig for oss, blant annet fordi vi ser at mange små bedrifter ikke vet om at det finnes alternativer finansieringskilder enn den lokale banken, sier Bore.

Selskapet hadde egentlig planer om å lansere tjenesten før nyttår, men venter nå på de siste avklaringene fra Finanstilsynet. Han forventer at de får grønt lys for å lansere tjenesten i løpet av de nærmeste ukene.

– Over 100 selskap har søkt om lån og mange av de er aktuelle å godkjenne til plattformen vår, men vi har naturlig nok ikke signert en endelig avtale med noen av dem før den formelle godkjenningen er på plass, sier Bore.

Les også

Nå kommer crowdfunding for alvor til Norge: Vil åpne kapitalslusene for små bedrifter

– Mange sliter med å skaffe kapital

Det er Christian Endsjø som leder Virkes nye satsing på små- og mellomstore bedrifter, kalt Styrke. Selskapet gjør nå de siste forberedelsene og pilottestingen før tjenesten lanseres for fullt i månedsskiftet mars/april, ifølge Endsjø.

Selskapet ble lansert under Virkes årskonferanse i november og skal være en rådgiver og tilrettelegger for at norske småbedrifter også klarer å dra nytte av den digitale utviklingen. I første omgang ble det annonsert at Telenor, Google og Vipps ble med som partnere, men siden lanseringen har man også sett behovet for å tilby flere tjenester, inkludert finansiering, forklarer Endsjø.

Det er her Funding Partner kommer inn i bildet.

Christian Endsjø, leder av Styrke, rådgivningsbedriften som ble startet av Virke for SMB-markedet

– Når vi har kartlagt behovene til små og mellomstore bedrifter i Norge så ser vi at det er mange som er ekstremt dyktige og som driver bra. Samtidig ser vi at veldig mange likevel sliter med å skaffe kapital, sier han

Endsjø forklarer at det koker ned til så konkrete ting som å finansiere innkjøp av nye maskiner, evnen til å ansette flere folk eller gjøre andre grep for å vokse.

– VI ser det som en viktig oppgave å hjelpe bedriftene med det for at de lykkes. Kapitaltilgang er essensielt, fortsetter han.

Små og mellomstore bedrifter står for store deler av sysselsettingen og verdiskapningen i norsk næringsliv, og Endsjø mener problemene med kapitaltilgang treffer jevnt over de fleste bransjer:

– Det gjelder ganske unisont. Disse bedriftene havner ofte mellom barken og veden. Summene blir ofte for små til at det forsvarer tilretteleggingsarbeidet for investorer eller til at en del banker bryr seg. Risikovurderingen kan også være krevende for en bank i denne typen lån, sier han.

Butikksjef fikk beskjed om å stille huset som pant

En person som nå ønsker å realisere forretningsplanene sine med crowdfundingslån er Anders Slåtten, daglig leder på Norema kjøkkensenter på Ski.

Han ønsker å kjøpe kjøkkenbutikken han leder fra eieren og drive den som sin egen bedrift, men fortsatt med Norema-merkenavnet. Norema-kjeden er eid av det svenske kjøkkenkonsernet Nobia, som blant annet også eier kjente merkenavn som HTH, Sigdal og uno form.

Anders Slåtten, butikksjef, Norema Kjøkkenstudio Ski.

I utgangspunktet tenkte Slåtten at han skulle ta opp lån i banken, i tillegg til å skyte inn egne penger i bedriften, men det var lettere sagt enn gjort:

– Jeg har både vært i kontakt med min lokalbank og to nasjonale banker. Lokalbanken var ikke interessert fordi butikken ikke ligger i deres region. Hos de to store har de kommet til omtrent samme konklusjon: De ser gode forretningsmuligheter i å drive butikken lokalt fremfor at den er kjedeeid, men det stopper også der fordi jeg ikke har noe driftshistorikk å vise til, sier Slåtten og fortsetter:

– Så da blir søknaden kategorisert som en oppstartsbedrift og da krever bankene at jeg må stille som privat kausjonist eller med pant i min privatbolig.

Dette skjer til tross for at butikken har mange års drift å vise til. Nå vurderer han å låne et sted mellom 500.000 og 2,0 millioner via crowdfunding-tjenesten, i tillegg til å spytte inn rundt halvannet million i egenkapital i bedriften.

Slåtten forteller de nøyaktige summene er konfidensielle og at de fortsatt er i diskusjoner.

– Et banklån ville vært litt billigere enn crowdfunding-lån, men jeg synes ikke det er verdt det når jeg da må stille min egen bolig som pant. Nå kommer jeg heller til å låne opp min egen bolig noe og bruke pengene som kapital i selskapet og finansiere resten med Funding Partner, forteller Slåtten.

Slåtten slipper dermed å risikere at banken kan «ta» huset hans hvis butikken skulle gå konkurs uten å klare å gjøre opp lånet. Nå deles risikoen mellom han og aksjekapitalen han spytter inn og investorene i lånet.

Les også

Ukjent storkonsern etablerer seg i Norges største datasenter

Les også

Morgenlevering.no kjøper restene i konkursboet etter Brødboksen

Les også

Amazon åpner kasseløs matbutikk

Publisert:

Her kan du lese mer om