62 av verdens rikeste eier like mye som halvparten av verdens befolkning

Ulikhetene mellom verdens fattige og aller rikeste øker, viser en ny rapport.

MØTEPLASS FOR DE RIKE OG MEKTIGE: Den sveitsiske fjellbyen Davos er vertskap for Verdens økonomiske forum sitt årlige møte denne uken. Toppmøtet samler toppledere i noen av verdens største bedrifter og andre mektige personer med mye makt.
Publisert:

– Det er en grotesk verden når en så stor andel lever på mindre enn to dollar dagen, mens noen veldig få eier halve kloden, sier Kalle Moene ved Universitetet i Oslo til Dagsavisen.

Det er den internasjonale hjelpeorganisasjonen Oxfam som står bak rapporten.

I 2010 var det 388 personer som eide like mye som halvparten av verdens befolkning. Fem år senere er det tilsvarende tallet 62 personer. Formuen til de 62 rikeste i verden har økt 44 prosent siden 2010, mens de 3,5 milliarder fattigste i verden har blitt 41 prosent fattigere.

Les også

Derfor må Dubai vrake drømmen om verdens største kjøpesenter

– Det er helt uakseptabelt at den fattigste halvparten av verdens befolkning ikke eier mer enn det et par dusin superrike mennesker gjør, som faktisk får plass i én og samme buss, sier Winnie Vyanima, daglig leder i Oxfam International, til Bloomberg.

– Verdensledernes bekymring om eskalerende ulikhetskrise har så langt ikke gitt seg utslag i konkret handling, fortsetter Vyanima.

Det er nok ikke tilfeldig at rapporten offentliggjøres i dag. Denne uken møter verdens rikeste til sitt årlig møte, Verdens økonomiske forum, i Davos i Sveits.

Hjelpeorganisasjonen Oxfam ønsker at myndighetene skal ta grep for blant annet å redusere skatteparadiser.

Les også

Luksusvann fra Norge solgt til Kina for 1 milliard

Les også

Verdens rikeste menn tapte 1.717 milliarder på én uke

Les også

– Må beholde ro og fatning

Publisert: