Så mye brukte vi på «harryhandel» i fjor: – Fatter ikke at norske politikere lar dette skje

Nordmenn handlet for 23,7 milliarder kroner i Sverige i fjor, ifølge ferske rapporter. Nå lokker svenskene også med billige frisører og tannleger.

VENTER ØKNING: Nordmenn handlet for nær 24 milliarder kroner i Sverige i fjor, ifølge svenske rapporter. Mye av det er dagligvarer som er billigere, men svenskene håper å lokke flere nordmenn også til frisør, tannlege og bilverksteder. Norske Virke er bekymret for handelslekkasjen, og håper at den norske regjeringen vil gjøre noe med norske avgifter. Dette er et illustrasjonsbilde fra Svinesund.

Foto: Thomas Winje Øijord NTB scanpix
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Nordmenn brukte 25,6 milliarder svenske kroner (23,7 milliarder norske kroner) på å handle i Sverige i 2017.

Det kommer frem i to ferske rapporter som HUI Research har laget for blant andre Svensk Handel, Region Värmland og Västra Götalandsregionen.

– Svenskehandelen er attraktiv blant nordmennene. Utvalget av butikker nær den norske grensen blir større og større, sier Mats Hedenström, næringspolitisk sjef i Svensk Handel.

Det høye norske avgiftsnivået og høy norsk toll på import av matvarer gjør at grensehandelen i Sverige trolig vil øke det neste tiåret, ifølge rapportene.

I stedet kan svenskene komme til å lokke nordmenn til å øke forbruket av tjenester i Sverige, som bilservice, frisører, skjønnhetsbehandling og tannlegebehandlinger, tror HUI Research.

I dag er det særlig dagligvarer som lokker nordmenn til Sverige.

– I fremtidens grensehandel kommer tilbudet av servicetjenester til å spille en viktigere rolle. Utover å handle varer velger flere og flere nordmenn å besøke tannlegen, gå til frisøren eller levere inn bilen på verksted når de er i Sverige, sier Hedenström.

Venter at prisfordelene vedvarer

HUI Research venter at de store prisforskjellene mellom Norge og Sverige vil bestå, og at det fortsatt vil være attraktivt for nordmenn å «harryhandle».

– Om det norske regelverket ble totalt forandret og prisfordelen på dagligvarer ble eliminert skulle fremtiden for den norske grensehandelen se helt annerledes ut. Risikoen for at dette skal inntreffe bedømmes likevel å være lav, skriver HUI Research.

Nordmenn står nå for hele tre prosent av detaljhandelen i Sverige, ifølge rapporten, som baserer seg på en nettbasert spørreundersøkelse blant drøye 4.300 personer.

KRAFTIG RABATT: Denne figuren viser prisforskjellene mellom Norge og Sverige for en rekke varer i 2016. Tobakk er hele 46 prosent billigere i Sverige enn i Norge.

Illustrasjon: HUI Research

Norske Virke er bekymret

Den norske handelsorganisasjonen Virke er bekymret for utviklingen, som organisasjonen tror vil skyte fart etter Norges avgiftsøkninger på sukker, sjokolade og alkoholfrie leskedrikker.

– Svenskene jubler over at norske politikere legger til rette for å sende arbeidsplasser og skattekroner over grensen til dem. Jeg fatter ikke at norske politikere lar dette skje med vitende og vilje, sier Harald Andersen, direktør for Virke Handel.

– Undersøkelsen er gjennomført før de dramatiske avgiftsøkningene på sjokolade, sukkervarer og alkoholfrie drikkevarer, og det er all grunn til å tro at tallene for neste år blir enda verre, sier han.

Dette harryhandler vi

Nordmenn i Sverige handler først og fremst dagligvarer som tobakk, alkohol, leskedrikker, godteri og kjøtt. Årsaken er at disse varene er betraktelig billigere enn i Norge, påpeker rapporten.

– En sterk norsk valuta har en viss betydning, men viktigere er det at Norge har høye skatter på varer som anses å være usunne. Dessuten har Norge innført toller for en del varer i hensikt å beskytte innenlandsk produksjon, skriver HUI Research.

– En kraftig lettelse i disse skattene ville utgjøre en trussel mot grensehandelen, ettersom det ville redusere prisforskjellene mellom Sverige og Norge. Det finnes likevel lite som tyder på en utvikling i denne retningen, snarere tvert imot, skriver HUI Research.

Av nordmenns totale handel i Sverige i fjor ble 17,5 milliarder svenske kroner brukt i dagligvarehandelen, mens handelen med andre typer varer var på 8,1 milliarder svenske kroner.

ØKTE AVGIFTER: Slik har de norske avgiftene på sokker og andre varer økt i 2018, ifølge HUI Research.

Foto: HUI Research

Enorme prisforskjeller

Størst er prisforskjellene på tobakk, alkohol, melk, ost og egg. Tobakk er hele 46 prosent billigere i Sverige enn i Norge.

– Sammenlagt er prisforskjellen så stor mellom Sverige og Norge at en reise til Sverige for å handle kan være svært attraktiv, skriver HUI Research.

Valutakursen har også gitt gunstige effekter for nordmenn. Mellom 2008 og 2017 har nordmenn fått mellom 101 og 122 svenske kroner for 100 norske kroner.

Skal man importere ost eller biff fra Sverige til Norge må man betale en betydelig toll, 344 prosent på biff, 429 prosent på lammekjøtt og 277 prosent på hardost, ifølge rapportene.

Til sammenligning er det ingen slike toller mellom EU-landene Sverige, Finland og Danmark.

– Mens norske handelsbedrifter sliter, fryder svenskene seg over de høye norske avgiftene som sender kjøpesyke nordmenn til dem i flokk. Dette kan ikke fortsette, sier Andersen.

Han mener at Norge må ta grep allerede i revidert nasjonalbudsjett, som nå er til behandling i Stortinget.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Grensehandel
  2. Sverige
  3. Kronekurs
  4. Svensk krone
  5. Virke

Flere artikler