Full strid om norsk propell-sekk

Med fire propeller skal ryggsekken dytte deg frem i skisporet i 80 kilometer i timen.  Ulovlig, mener norske myndigheter – men de norske gründerne slår tilbake.

VILLEDENDE: Det er villedende å gi inntrykk av at produktet lovlig kan brukes i skiløypen, mener Forbrukerombudet.

Foto: Trustme
  • Karl Wig
Publisert:,

Dersom denne propellsekken dukket opp i en James Bond-film, ville nok de færreste rynket på nesen.

Men ThrustMe Skipack, som den heter, er et kommersielt produkt som du etter planen skal kunne kjøpe allerede på tampen av året.

Men den kommer ikke til norske skispor og høyfjell uten kraftig motstand.

De norske gründerne møter nemlig kladd under skiene fra flere myndighetshold.

Miljødirektoratet og Vegdirektoratet opplyser til E24 at de har vurdert den motoriserte sekken, som har fire elektriske propellmotorer, og en anslått toppfart på 80 kilometer i timen.

Begge konkluderer med at propellsekken forvandler deg til en motorvogn når du har ski eller hjul på beina.

Resultatet blir da at sekken blir ulovlig å bruke i norsk utmark.

Nå får du alle økonominyhetene ett sted. Last ned mine 24 i Apple Store eller Google Play.

Les også

Omstridt sugardaddy-reklame fjernes

Krever reklamefjerning

Basert på direktoratenes vurderinger har Forbrukerombudet nå har sendt gründerne et brev hvor de krever endring av markedsføringen.

De norske gründerne har markedsført seg i flere kanaler. Reklamefilmer og pressebilder viser propellsekken i bruk av skiløpere i både alpinbakker, langrennsløyper og i løssnø på fjellet.

– Det er villedende å gi inntrykk av at produktet lovlig kan brukes i skiløypen, når eneste sted kjøperen kan bruke dette lovlig er i innmark, sier forbrukerombud Elisabeth Lier Haugseth.

Hun reagerer særlig på at propellsekken markedsføreres som egnet for personer med funksjonsnedsettelser.
– Det er svært problematisk at selskapet frister med å gjere det enklere for personer med funksjonsnedsetting å komme seg ut i naturen, når det faktisk ikke stemmer, sier hun.

FIRE PROPELLER: I reklamen brukes ThrustMe Skipack både i alpinbakken, i langrennsløyper og på fjellet.

Foto: Trustme

Tordner mot ulovlig-vurdering

Thrustme-medgründer og partner Kjartan Jensen sier de vil rette seg etter ombudet, men reagerer kraftig på det han mener er forskjellsbehandling – og en uryddig prosess.

– Dersom vi ikke kan reklamere slik vi gjør i dag, må man også fjerne alle reklamer for snøscootere, motorsykler og biler som reklameres med bilder fra utmark. Loven må være lik for alle. Vi setter spørsmål ved at vi blir forskjellsbehandlet, sier Jensen til E24.

Han mener konklusjonen om at bruk av propellsekken i norsk utmark er ulovlig, heller ikke er gjort etter boka.

MEDGRÜNDER: Kjartan Jensen er medgründer og partner i Trustme.

Foto: Trustme

– Advokaten vår sier dette kun er synsing fra enkeltpersoner i direktoratene, og ikke formelle vedtak. Det er veldig uheldig at Forbrukerombudet legger slike vurderinger til grunn, og vi ble heller ikke involvert før ombudet sendte oss brevet, sier Jensen.

Både Miljødirektoratet og Vegdirektoratet avviser den påståtte synsingen, og sier vurderingene er deres offisielle standpunkt.

Kurt Ottesen, seniorrådgiver ved seksjon for kjøretøy i Vegdirektoratet, opplyser at saken har blitt drøftet av flere personer hos dem.

Les også

Krever full stans av nye reklamer: Ba boligkjøpere bruke forbrukslån

– Tydelig at dette skal brukes i utmark

Han oppsummerer deres konklusjon slik:

– Produktet er jo litt spesielt, for motoren er ikke plassert på kjøretøyet, men på ryggen til en person. Men når føreren har ski på beina, rollerblades eller en annen innretning som lar deg kjøre bortover på bakken, så mener vi det i kombinasjon med Thrustme blir en motorvogn, sier Ottesen til E24.

– Hva hvis man har på seg joggesko?

– Sko kjører ikke bortover på bakken, og da blir det ikke et kjøretøy. Det må være noe som glir eller ruller. Men å jogge bortover veien med en propell på ryggen, vil kunne utløse andre aktsomhetsbestemmelser, varsler Ottesen.

Han presiserer at deres vurdering begrenser seg til hva propellsekken skal klassifiseres som, og at Vegdirektoratet uansett ikke håndhever loven i utmark.

– Fra markedsføringen er det jo ganske tydelig at dette er ment for bruk i utmark, mener Ottesen.

Vil satse internasjonalt

Jensen i ThrustMe påpeker at propellsekken fortsatt er lovlig å selge til nordmenn, selv om den erklæres ulovlig å bruke i utmark.

– På lik linje med snøscootere, er det opp til hver enkelt bruker å følge norsk lov. Det er ikke opp til oss som produsent.

– Hvorfor viser dere propellsekken i bruk i skispor og i fjell?

– Vi har filmet noen av filmene våre i alpene, og på andre områder hvor vi har tillatelse. Det er viktig å huske på at dette er et produkt vi skal selge internasjonalt, sier Jensen, og fortsetter:

– Det er enorm entusiasme i hele verden for dette produktet. Vi kan ikke endre hele vår markedsstrategi bare fordi noen i Norge ikke synes det er greit.

Han fremholder at 95 prosent av markedet deres uansett er i utlandet, og ikke i Norge.

– Det er ikke alle land hvor innbyggerne i like stor grad har ski på beina?

– Nei, men her er det flere bruksområder. Propellsekken kan brukes til paragliding, vannski – og som verdens beste løvblåser.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Dette skadedyret skaper stadig flere boligkjøpskonflikter

  2. Eiendomsmegler dømt til å betale 4,5 millioner

  3. – Kriminelle vender tilbake til kontanter

  4. Annonsørinnhold

  5. Ny dom: Kan måtte utlevere tusenvis av personopplysninger

  6. Korrupsjonssaken i Romania: Tidligere Kongsberg-direktør dømt i tingretten