Boken «Ringeren i Notre-Dame» gikk rett til topps på salgslistene etter storbrannen i katedralen

Etter brannen i den ikoniske katedralen Notre-Dame, har boken om klokkeren fått seg en ny renessanse hos nettgiganten Amazon.

Mandag kveld brøt det ut brann i den kjente Notre-Dame katedralen i Paris. Nå er boken, som har handlingen sin i området rundt katedralen, på bestselgerlistene.

Foto: Benoit Tessier Reuters
Publisert:

Den kjente boken «The Hunchback of Notre-Dame», på norsk «Ringeren i Notre-Dame», gikk rett opp på salgstoppen til Amazon etter brannen i den ikoniske katedralen mandag, skriver AFP via France24.

Boken som ble skrevet av forfatteren Victor Hugo ble første gang publisert tilbake i 1831.

Tirsdag ble den engelske versjonen av boken den mestselgende boken i underkategorien «historisk fiksjon» hos nettgiganten, ifølge nyhetsbyrået.

Samtidig har den franske versjonen, «Notre-Dame de Paris», blitt den mestselgende boken i Frankrike.

Handlingen i boken er lagt til Paris, på slutten av 1400-tallet.

Foto: Reuters

Her møter man blant annet Quasimodo – klokkeren med pukkelrygg, som senere ga navnet til både den engelske og norske versjonen av boken.

Boken har ved flere anledninger blitt filmatisert. Walt Disney Studios lagde i 1996 en tegnefilm av bokens handling. Filmen ble den femte mest sette i USA det samme året og spilte inn 325 millioner dollar verden over.

Les også

Luksusmilliardær gir 960 millioner til Notre-Dame

Gikk opp i flammer

Det var mandag kveld den verdenskjente katedralen tok fyr i Paris. Foreløpig er ikke brannårsaken kjent, men allerede tidlig ble det pekt på at en pågående renovering av katedralen kan ha vært årsaken.

President Emmanuel Macron var tidlig ute å uttalte at Notre-Dame skal bygges opp igjen.

– Dette dreier seg om vår historie, vår litteratur, vår fantasi – stedet der vi opplevde våre største øyeblikk, våre epidemier, kriger og frigjøringer, sa han, og la til at han ville opprette en innsamlingsaksjon for å sikre midler til restaureringsarbeidet, ifølge NTB.

Mange vil bidra

Flere av Frankrikes rikeste menn var raskt ute å melde om at de vil bidra til gjenoppbyggingen.

François-Henri Pinault, konsernsjef i luksusvareselskapet Kering, uttalte natt til tirsdag at han gir 100 millioner euro, tilsvarende 960 millioner kroner.

Noen timer senere varslet også Bernard Arnault, sjef for LVMH-gruppen, som blant annet eier motehuset Louis Vuitton, at de donerer 200 millioner euro, tilsvarende nær 2 milliarder norske kroner for å få katedralen opp igjen.

I tillegg har en rekke land, deriblant Russland, Norge og EU, lovet å bistå med både penger og ekspertise.

Det er beregnet at det vil koste 150 millioner euro å sikre grunnkonstruksjonen av bygningen, noe som tilsvarer nesten 1,5 milliarder kroner. Det er fremdeles ikke kjent hva det vil koste å gjenoppbygge de delene av bygget som har rast sammen.