Skogen Lund om det norske lønnsnivået: - Redd vi kan vippe over en grense

Bedriftenes egen talsperson mener Norge tåler den høye lønnsveksten. Foreløpig.

RØD: - «Lady in red», sier avtroppende NHO-sjef John G. Bernander når han ser Kristin Skogen Lund. - Hun er i hvert fall friskere i klesveien enn meg, konkluderer han smilende.

Terje Bringedal
  • Bjørn Haugan
Publisert:

I går ble Kristin Skogen Lund den første kvinnen på toppen i arbeidsgiverbastionen Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) på Majorstua i Oslo.

- Norge har hatt en unik reallønnsvekst de siste årene, i forhold til andre land. Kan det fortsette?

- Teoretisk kan det fortsette, så lenge vi hele tiden klarer å forbedre produktiviteten. At vi klarer å få til en særnorsk reallønnsvekst, viser at vi har et velfungerende næringsliv, svarer NHOs administrerende direktør.

Bør lønningene ned?

- Bør egentlig lønningene i Norge ned, slik vi har sett blant annet i Tyskland?

- Det er positivt at vi har den velstanden vi har, men vi er redd for at vi kan komme til å vippe over en grense, hvor vi ikke lenger vil være konkurransedyktig. Da risikerer vi å måtte ta de innstramningene som mange land i Europa nå tar. Derfor må vi hele tiden justere, for å unngå å havne i en slik situasjon.

Viktige temaer

- Da du ble utnevnt nevnte du viktige temaer for NHO fremover:yrSatsing på kompetanse, Norge som energinasjon, fleksibelt arbeidsliv, båkratisk forenkling, formuesskatten og effektivisering av offentlig forvaltning. Ikke ett ord om å holde lønningene moderate?

- At lønnsoppgjørene er en av de viktigste rollene vi har ble nok ikke nevnt fordi det ikke er noe vi driver med fra dag til dag, men avgrenset til deler av året. Men absolutt en kjerneoppgave.

- Lederlønningene har økt mye mer enn lønnen til vanlige folk. Er ikke første skritt å bremse den veksten, før man kan forvente at de ansatte blir med på moderasjon?

- Det er store variasjoner i lederlønningene, men i 2011 var snittet for lederne lavere enn gjennomsnittet for alle arbeidstakere, men variasjonen er store mellom ulike bransjer. Når det er sagt, mener NHO at dersom vi skal ha moderate lønnsoppgjør må det gjelde alle grupper, også ledere.

- LO ønsker å få pensjonsavtalene inn i tariffavtalen i privat sektor. Vil det skje?

- Jeg håper ikke det. Det er viktig at bedriftene lokalt har styringsrett over forhold som er så viktig for bedriftens økonomi.

- Hvor viktig er det for NHO å få fjernet formuesskatten?

- Det er veldig viktig, fordi det er viktig for en stor del av medlemsmassen vår.

- Gir en borgerlig regjering gjennomgående bedre rammevilkår for norsk næringsliv enn en rødgrønn?

- Det er ingen garanti for det, men tradisjonelt sett har borgerlige partier i sterkere grad profilert seg på ivareta næringslivets interesser. Men NHO vil alltid ha et godt forhold til enhver sittende regjering.

LES OGSÅ:

Går fra Telenor til NHO: - Timingen er ikke helt optimal

Flåthen: - Har stor respekt for henne

Kristin Skogen Lund blir ny sjef i NHO

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. NHO-sjefen skuffet over KrF

  2. - Vi kan ikke bare fortsette å løpe rundt og si at vi har et problem

  3. NHO-sjefen: - Vi trordet kommer mer

  4. Annonsørinnhold

  5. Derfor vil NHO ha et nytt moderat lønnsoppgjør

  6. Skogen Lund hisser på seg SV