Vi shopper mindre:
- Ønsker å spare mer og betale ned på lån

Kunder og ansatte bekrefter at man holdt hardere på lommeboken i juli.

HANDLET MINDRE: Vera Djupnes forteller at hun har blitt mer bevisst på sparing og nedbetaling av lån.

Jostein Nissenj-Meyer
  • Jostein Nissen-Meyer
Publisert: Publisert:

Ferske tall fra SSB viser at handelen i Norge falt markert tilbake i juli. Etter en overraskende opptur fra mai til juni, falt den tilbake 1,5 prosent i juli. Flere årsaker trekkes frem, både frykten for terror og det usedvanlige fine sommerværet.

- Ja, jeg handlet faktisk mindre enn vanlig i juli. Jeg pleier å shoppe litt om sommeren, men nå har jeg blitt mer bevisst på at jeg ikke skal bruke så mye penger. Det har lett for å bli impulsshopping på ting og tang man egentlig ikke har behov for, sier Vera Djupnes som E24 treffer på varemagasinet Steen & Strøm.

- Jeg ønsker både å spare mer og betale mer ned på lån nå. Finværet har jo selvsagt også hatt litt å si, man orker ikke å gå inne på et senter når solen skinner ute, sier Djupnes videre.

- Mindre enn vanlig

LAVERE SALG: Jennifer Jonsson selger blant annet vesker og har merket at handelen i juli var lavere enn normalt.

Jostein Nissen-Meyer

Også blant de butikkansatte er det flere som har merket at aktiviteten har vært lavere enn normalt.

- Det var litt mindre i juli enn vanlig faktisk, mindre enn hva man skulle vente av en vanlig sommermåned. Jeg tror det er fordi det var veldig varmt, sier Jennifer Jonsson på Steen & Strøms veskeforretning til E24.

- Det har vært så varmt at folk ikke har orket å prøve klær, sier en annen butikkansatt.

Sommermåneden har vært preget av at handelen går mer i rykk og napp. Noen dager har det vært veldig stille, men man har også hatt gode dager da cruisebåter kommer inn og turistene skal handle, da spesielt hos merkebutikker som Burberry

- Det har vært lite kunder i juli, og stillere enn normalt. Det har riktignok vært litt turister, men ikke mye nordmenn. Jeg tror det må ha hatt med det fine været å gjøre, sier Elisabeth Andersen ved Burberry.

Salget har hentet seg litt inn i august, men folk løper ikke ned dørene.

- Det er litt mer folk nå ja, men ikke sånn veldig mye vil jeg si.

STILLE: Også hos Burberry har de merket at handelen falt i juli, men man reddes noe litt inn på økt trafikk av turister.

Jostein Nissen-Meyer

- Masse turister

Andre igjen mener at handelen ikke har vært utpreget svak i juli.

- Vi har en opplevelse av at vi har hatt masse turister her, i stedet for nordmenn, så jeg synes ikke det har vært så ille. Det har vært en nedgang, men ikke ekstremt, sier Martin Leinstein i leketøysforretningen Hamleys.

- Jeg synes ikke salget har vært spesielt svakt for juli å være, ikke hos oss i alle fall, sier Johanne Karlsson, daglig leder hos Tiger of Sweden.

Detaljhandelen i Norge falt med sesongjusterte 1,5 prosent i juli sammenlignet med juni. Det var markert svakere enn analytikernes forventninger som lå på en nedgang på 0,3 prosent. Nedgangen kom etter en oppgang på 1,2 prosent i juni.

Ifølge SSB var det butikker som selger byggevarer, jernvarer og fargevarer, møbler, klær og sko som bidro til nedgangen.

LES OGSÅ:

Publisert:

Flere artikler

  1. Inflasjonsfall i juli

  2. Betalt innhold

    Nesten tre av fire hotellrom sto tomme i Bergen i juni: – Dramatisk nedgang

  3. Kraftig boligprisvekst i juli

  4. Annonsørinnhold

  5. Kraftig shoppingfall: - Terrortrusselen kan ha bidratt

  6. Beskjeden vekst i nordmenns shoppelyst