XXL-sjefen lover lønn til ansatte som jobbet gratis

Men Øivind Tidemandsen avviser at han visste om «dugnadskulturen» i sportsgiganten han startet.

Publisert:

– Jeg var selvfølgelig ikke klar over at dette skjedde, overhodet, sier Tidemandsen i et intervju med E24.

For første gang kommenterer gründeren og styrelederen i XXL lønnsnekten overfor ansatte som har jobbet på «dugnad» i sportskjeden hans.

Hittil har XXL avslått å svare på om ansatte som arbeidet uten lønn har blitt kompensert i ettertid.

Årsaken, ifølge XXL, er at lønnsnekten inngår i en ekstern gransking de har bestilt fra et advokatfirma, som fortsatt ikke er ferdigstilt.

Lover lønn til de som jobbet gratis

Tidemandsen sier granskingen ble startet som følge av en annen avsløring, nemlig prisjukset som flere ansatte har fortalt om.

– Den artikkelen var starten på denne granskningen. Det var da vi fant ut at det ikke lengre holder å rydde opp internt – vi trenger eksterne granskere, sier Tidemandsen.

Siden da har det altså ballet på seg med ekstraarbeid til de eksterne granskerne.

– Dere har opplyst at lønnsnekten inngår i granskingsarbeidet. Kan du likevel nå garantere at dere vil lønne alle de ansatte som ikke har fått betalt?

– Ja, det må vi selvfølgelig gjøre. Dette kommer til å bli ryddet opp i, lover Tidemandsen.

– Burde blitt varslet internt

– Vi har regler, og vi har varslingsrutiner. Men det er opplagt at varslingsrutinene enten ikke har vært godt nok kommunisert, eller ikke har blitt fulgt. Dette er noe vi sjekker opp. Det burde ha blitt varslet om dette internt. Det har ikke skjedd, og dette er blant tingene som granskes.

Selv om XXL har bekreftet ulønnede dugnadsdager i flere butikker, inkludert XXLs nye butikk på Storo og gigantbutikken på Majorstua for noen år siden, avviser Tidemandsen en kordinering fra øverste ledelse.

– Dette er ikke noe som er gjort i regi av selskapet sentralt. Dette er gjort i en butikk.

– Flere butikker.

– Jada, men så vidt jeg har forstått er dette tilbake i tid. Det er ikke noe vi har blitt varslet om har skjedd i flere butikker nå nylig.

Sier han ikke visste

– Har du selv hatt kjennskap til ulønnet arbeid på dugnadsdager ved de tidligere tilfellene av dette?

– Nei, ikke bortsett fra det jeg har fått vite gjennom E24.

Arbeidstilsynet opplyste onsdag at de starter undersøkelser av XXL på bakgrunn av de mange medieoppslagene, som de mener avdekker «forhold som kan komme under Arbeidstilsynets myndighetsområde».

Tilsynet overvåker brudd på arbeidsmiljøloven, men det er uklart hva de konkret vil fokusere på i sin oppfølging av XXL.

Overfor E24 retter imidlertid tilsynets kommunikasjonsdirektør Stig Inge Eikemo kritikk mot gratisarbeidet, og fastslår at «generelt skal folk ha lønn når de gjør en jobb for arbeidsgiveren sin.»

Les også

Altor: – Svakt marked, men dette er for dårlig av XXL

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om