Coronapasset kan brukes på store arrangementer og kystcruise

Negativ test innen 24 timer vil gi grønt coronapass.

Helsedirektør Bjørn Guldvog, Helseminister Bent Høie og assisterende direktør i Folkehelseinstituttet Gun Peggy Knudsen forklarte coronapassreglene mandag.
  • Maiken Svendsen
Publisert:

– Men nå kommer tiden der vi kan ha det gøy på andre måter igjen. Vi kan snart gå på store arrangementer, fotballkamper og festival, sier helseminister Bent Høie mandag.

Fra trinn tre kan coronasertifikatet tas i bruk på store arrangementer og kystcruise.

I kommuner med tiltak på nivå 5B-5C kan man bruke coronasertifikat, men har man tiltaksnivå 5A kan man ikke bruke sertifikatet til lettelser, sier han.

Staten vil ta regningen for at man kan ta en hurtigtest i en tid før et arrangement forklarer Høie. Et negativt svar på en hurtigtest innen 24 timer vil gi grønt coronapass, sier han.

Det åpnes for at man med coronasertifikat kan ha inntil 1000 uten faste plasser inne, og 2500 med faste plasser inne, ifølge en pressemelding fra regjeringen. Ute er det maks 2000 uten faste tilviste plasser og 5000 med faste tilviste plasser. Stedene kan ikke bruke mer enn 50 prosent av kapasiteten på stedet.

I tillegg til arrangementer vil coronasertifikat kunne brukes for å ha flere passasjerer på innenlands kystcruise enn hva som er tillatt i dag.

– Nå får vi igjen for at vi har vært forsiktige. Kurven for smittetall går ned og stadig flere blir vaksinert. Nå kan ta i bruk coronasertifikat så er dette et viktigs skritt tilbake til hverdag, sa han.

Les også

EU-parlamentet gir grønt lys til digitalt coronapass i EU

27. mai gikk landet inn i trinn to av gjenåpningsplanen. På regjeringens hjemmesider står det at omtrent tre uker vil gi tilstrekkelig tid til å gjøre nødvendige vurderinger før man går til neste trinn.

Færre vaksinedoser

I juli, august og september blir det 900.000 færre vaksinedoser enn først antatt, basert på junileveransen, sa Høie mandag. Samtidig kommer det flere doser fra Moderna, opplyste han.

Folkehelseinstituttet har anbefalt å gå tilbake til 12 ukers intervaller mellom dose en og dose to, og åpner for å kombinere Pfeizer og Moderna i første og andre dose, sa han.

– Regjeringen har i dag sluttet seg til dette, sa Høie.

Det vil gi en forsinkelse i vaksinering på en uke for første dose sammenliknet for personer over 18 år og to uker for dose to sammenliknet med dagens vaksinasjonsplan, ifølge Høie.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Coronaviruset
  2. Coronaviruset

Flere artikler

  1. Nå kommer coronasertifikatet: Tror det åpner for større arrangementer

  2. Coronapasset rulles ut

  3. Regjeringen fortsetter gjenåpningsplanen - går til trinn to 27. mai

  4. Regjeringen utsetter gjenåpningen

  5. Regjeringen utsetter trinn fire i gjenåpningen