Nytt forslag skal hindre «SAS-finte»

– Vi må være utrolig nøye med å tette smutthull, sier Rødts Mímir Kristjánsson og leverer det han mener er en lissepasning til regjeringen for å rydde opp i SAS-konflikten.

Konflikt har ført til harde linjer mellom Norske SAS flygeres forening, NSF, og SAS.
Publisert: Publisert:

– Vi må anta at det vil komme svært mange forslag fra Rødt, men det vil ikke nødvendigvis være sånn at de vil være presise nok til å faktisk svare på utfordringene i arbeidslivet, sier arbeids- og sosialminister Hadia Tajik, Ap.

– Når det gjelder dette konkrete forslaget fra Rødt, vil jeg ta stilling til det før Stortingets behandling.

Tidligere i uken skrev Aftenbladet har oljearbeidere ønsker å droppe bruken av SAS. Dette skyldes at SAS har sagt opp ansatte, blant dem piloter, i koronapandemien, uten å gi dem fortrinnsrett på nye posisjoner i konsernet.

Konflikt mellom flygere og SAS

Dette gjør SAS ved å endre selskapsstrukturen, hvor det opprettes ulike datterselskaper som de tidligere ansatte ikke har fortrinnsrett til stillingene i.

Dette har ført til harde linjer mellom Norske SAS flygeres forening, NSF, og SAS.

Rødts Mímir Kristjánsson mener Stortinget kan hindre at selskaper gjør tilsvarende manøver som SAS ved å gjøre lovendringer i arbeidsmiljøloven.

–Vi må være utrolig nøye med å tette smutthull av denne sorten. Ingen forestilte seg nok at fortrinnsretten plutselig ikke gjelder fordi SAS foretar en finte og oppretter underselskapet – SAS Link - i det samme konsernet. Dette er stikk i strid med intensjonen i loven, påpeker Kristjánsson.

Mímir Kristjánsson, Rødt.
Les også

Mímir Kristjánsson: – Legg ned bemanningsbransjen

– Smutthull utnyttes

Rødt har levert et konkret forslag i Stortinget som skal behandles i høst. For å hindre at selskaper skal gjøre som SAS, ønsker Rødt å endre arbeidsmiljølovens paragraf § 8-4 I og § 14-2 (se fakta). Justeringer i den siste paragrafen vil blant annet innebære at ansatte som sies opp, skal ha fortrinnsrett til ny ansettelse i samme virksomhet – også gjeldende innenfor et konsern med flere underselskaper.

– Så lenge det finnes smutthull, kommer de til å bli utnyttet. Vårt forslag er et konkret tiltak for å rydde opp her – og gir regjeringen et tydelig verktøy for å ta tak i problemet, sier Kristjánsson.

Hadia Tajik uttalte tidligere i uken til VG at hun har invitert de andre nordiske landene til dialog om mulige lovendringer for å sikre fortrinnsretten bedre i et konsern.

Arbeids- og sosialminister Hadia Tajik, Ap.

Tajik: – Vil følge opp

Danmark, Finland og Sverige har også regjeringer som er ledet av sosialdemokrater, og dialogen starter på det nordiske ministerrådsmøtet i slutten av november. Det skal ikke være tvil om hvem som har arbeidsgiveransvaret i et konsern. Arbeidsgivere skal ikke organisere seg vekk fra ansvaret sitt. Fougner-utvalget har flere forslag til tydeliggjøring av arbeidsmiljøloven. Vi vil følge opp disse, påpeker Hadia Tajik til Aftenbladet.

– Det er fine ord fra ministeren om at hun vil rydde opp. Men å starte dialog på det nordiske ministermøte i november, gir lite konkret handling. Dersom Hadia Tajik mener det hun sier, må vi kunne forvente at konkrete tiltak kommer på plass, og da har regjeringen et konkret forslag fra oss å forholde seg til – et forslag både Ap og Sp i bunn og grunn egentlig er enige i, påpeker Kristjánsson.

Pressekontakt John Eckhoff i SAS har ikke noen videre kommentarer til Rødts forslag. Om Hadia Tajiks initiativ sier han følgende:

– I motsetning til enkelte utenlandske flyselskaper organiserer vi oss ikke bort fra arbeidsgiveransvaret. Det er prisverdig at arbeidsministeren tar initiativ overfor sine nordiske kolleger, noe som forhåpentligvis også bedrer rammevilkårene for de skandinaviske flyselskapene.

Publisert: