Frykter at hver tiende arbeidsplass i Kirkenes kan forsvinne

Hjørnesteinsbedrifter i Kirkenes har store deler av aktiviteten i Russland. – Vi må bare prøve å berge det som berges kan, var eneste kommentar E24 rakk å få fra en travel shippingsjef.

Sør-Varanger grenser til tre russiske kommuner.
Publisert:

– Dette påvirker oss allerede. Usikkerhet avler usikkerhet, sier daglig leder Magnus Mæland i Kirkenes Næringsforening.

Kirkenes by er administrasjonssenter i Sør-Varanger, kommunen med Norges eneste grensepasseringssted mot Russland.

Kirkenes’ næringsliv er i betydelig grad eksponert mot Russland, forteller Mæland.

– Vi har hatt et naboskap og en relasjon i all tid. Grensehandelen vi har med Russland kan sammenlignes med å dra fra Halden til Strömstad. Det russiske markedet er selvfølgelig veldig viktig.

Mange russiske skip kommer til Kirkenes for vedlikehold.

Den dramatiske situasjonen i Ukraina, som fra Vestens side er blitt fulgt opp med gradvis strengere sanksjoner, merkes dermed godt i Finnmarkskommunen.

– Vi har gjort noen grove anslag. I verst tenkelige utfall kan vi miste 200–500 arbeidsplasser. Det er betydelig, sier Mæland.

Han legger til at tallene er usikre, ettersom 600 sider med sanksjoner er på vei inn i norsk lov.

– Situasjonen er ekstremt uoversiktlig. Men det som er helt sikkert er at vi blir påvirket.

Les også

Venter ytterligere prispress på matvarene: – Europas kornkammer står i brann

Verft og shippingservice

Rett i underkant av 10.000 mennesker er bosatt i Sør-Varanger.

Det er 5125 personer sysselsatt i kommunen, ifølge SSB-tall fra fjerde kvartal i fjor. Det betyr at anslaget fra Kirkenes Næringsforening går ut på at nesten hver tiende arbeidsplass kan ryke.

– Situasjonen vil påvirke alt fra verft og service i maritim sektor til vanlig handel over grensen. Du kan tenke deg hvordan dominoeffekt det kan få i lokalsamfunnet, sier Magnus Mæland.

Majoriteten av de som jobber i kommunen, jobber i det offentlige. I det private er detaljhandel den største næringen, etterfulgt av bygg og anlegg.

Blant Kirkenes’ største selskap er skipsverftet Kimek. Mange eiere av russiske fiskefartøy kommer til dem for reparasjon og vedlikehold.

Hjørnesteinsbedriften med rundt 80 ansatte, der 15 er russere, frykter nå bråstopp i handelen med den store naboen i øst, forklarte Kimek-sjef Greger Mannsverk til VG denne uken.

– Klart vi er bekymret

Shippingselskapet Tschudi har også avdeling i Kirkenes. Driften er prosjektbasert, forklarer daglig leder Audun Celius til E24. Han én av selskapets fem fast ansatte.

– Det er klart at situasjonen nå påvirker oss i stor grad. Vi er alle veldig preget av det som skjer, og er opptatt av å ta vare på dem rundt oss.

Celius forteller at Tschudi besluttet å etablere seg i Kirkenes på grunn av forretningsmulighetene overfor Russland. Driften dreier seg for det meste om havnetjenester - som omlasting, fortolling og logistikk og frakt av pukk til store russiske gassprosjekter.

Daglig leder Audun Celius i Tschudi Kirkenes.

– Jeg vil tro at rundt 70 prosent av aktiviteten her i havnen er relatert til russisk handel. For oss er det vanligvis full rulle de delene av året der det er isfritt inn til Sibir. Da har vi 50–60 personer engasjert. Før krigen brøt ut hadde vi hatt forhandlinger om årets sommersesong, men det blir jo ikke noe av nå.

De russiske prosjektene som Tschudi Kirkenes har jobbet med settes nå på hold. Kontoret i St. Petersburg er stengt ned.

– Det er klart vi er bekymret for lokalsamfunnet, sier Audun Celius.

Les på E24+

Kryptotopp om sanksjoner: – Krypto kan spille en stor rolle

90 prosent av inntektene er fra Russland

Henriksen Shipping Service er en annen sterkt Russland-eksponert bedrift i Sør-Varanger.

90 prosent av omsetningen deres, som i 2020 kom på 38 millioner kroner, kommer fra Russland. Ifølge TV 2 er omtrent 750 personer fra norsk side involvert i prosjektene deres i Barentshavet.

– Jeg frykter ikke bare for mitt, men for alle våre selskaper, alle leverandører, bedrifter i Kirkenes. Dette er en alvorlig situasjon, sier administrerende direktør Arve Henriksen til TV 2.

Når E24 ringer er shippingsjefen for opptatt til å snakke.

– Det er helt kaos her, vi må bare prøve å berge det som berges kan, sier Henriksen før han må legge på.

Les også

JPMorgan-topp advarer mot å koble av russiske banker fra Swift

Ber om oppmerksomhet

Magnus Mæland i Kirkenes Næringsforening forventer nå oppmerksomhet fra politisk hold.

Daglig leder Magnus Mæland i Kirkenes Næringsforening.

Han påpeker hvordan lokalsamfunnet i Sør-Varanger er essensielt i Barentssamarbeidet og at kommunens samarbeid med Russland har blitt heiet frem.

– Når vi blir så påvirket som vi blir av sanksjonene, så er det helt nødvendig at sentrale styresmakter vender blikket mot oss.

– Er du klar for å ta det lobbyarbeidet?

– Det er ikke lobbyvirksomhet, men sunn fornuft. I 2015 hadde vi en gruvekonkurs i en hjørnesteinsbedrift der nesten 400 personer mistet jobben. Så kom pandemien som førte til at den voksende reiselivsnæringen fikk store problemer, og nå dette. For at vi ikke skal bli veldig rammet, er vi avhengig av at sentrale styresmakter ser mot Sør-Varanger med nye øyne.

Publisert: