Overblikk: Rubler, gass og tweetorama

Publisert:

Et utvalg av E24s største saker og den beste journalistikken hver fredag.

(Pssst: Du kan også få Overblikk som nyhetsbrev)

Etter hvert som krigen i Ukraina fortsetter blir de økonomiske konsekvensene tydeligere også i andre deler av Europa, og denne uken stanset Russland leveranse av gass til Polen og Bulgaria.

Fredag ble det klart at 98 år gamle Olav Thon går av som konsernsjef i Olav Thon Gruppen. Slik forklarer han bakgrunnen for beslutningen:

– Det var vel i grunnen først og fremst at jeg ikke er så rask til bens som jeg var i gamle dager. Hodet virker aldeles utmerket.

Dette er det jeg mener du burde få med deg av økonomi- og næringslivsnyheter fra uken som har gått og hva du kan se frem til å lese i helgen:

Elons tweetorama

Etter et par uker med forslag, «giftpiller» og uro kom verdens antatt rikeste mann og Twitter til enighet om en avtale. Dersom alt går etter planen kjøper Elon Musk det sosiale mediet for elleville 400 milliarder kroner.

Skulle ting derimot ikke gå etter planen er skilsmisseavtalen allerede klar. Partene plikter å betale den andre parten én milliard dollar om vilkår i avtalen brytes. Et av disse inkluderer at Musk ikke kan tvitre på en måte som fornærmer selskapet eller dets ansatte.

Et par dager etter kjøpet ble offentliggjort kom Twitter med resultater som viser at veksten avtok i første kvartal.

Rubler og gass

Onsdag morgen var det bom stopp. Russland stanset leveransene av gass til Polen og Bulgaria. Årsaken er at president Vladimir Putin har krevd at «uvennlige land» – de fleste vestlige land – betaler for gass i rubler. Vesten har nektet og vil heller fortsette å betale i dollar og euro.

Reaksjonene på den russiske stansen var krasse. EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen mener Russland viser seg som en «upålitelig» leverandør, og mener landet bruker gass som et «instrument for utpressing».

Mange ser nå mot Tyskland som er helt avhengig av russisk gass. Dersom landet ikke får levert gass fra Russland har flere eksperter pekt på at en resesjon vil ramme raskt.

Krigen rammer matfatet

Det internasjonale pengefondet (IMF) advarer om at råvaresjokket vil øke andelen fattige i Afrika. Matsikkerhet trekkes frem som en faktor på noe som rammes særlig hardt av de høye prisene.

Samtidig mener Christian Smedshaug, daglig leder i AgriAnalyse, at høye matvarepriser trolig vil prege hele dette tiåret.

Her hjemme kom krisen i jordbruket til overflaten onsdag da bøndene kom med sitt krav til jordbruksoppgjøret. Inn i forhandlingene med staten går de med et rekordhøyt krav på 11,5 milliarder kroner. Til sammenligning var kravet på 2,1 milliarder kroner i fjor. Neste uke kommer staten med sitt tilbud, før partene setter seg ved forhandlingsbordet.

Godt og blandet

  • Mandag ble Google-topp Jonas Jafari (32) kåret til Årets Ledertalent i E24s kåring. Han ble nylig hentet til stillingen som «Global Manager for Trust and Safety» for Googles søketjeneste.
  • Koronakommisjonen leverte den avsluttende rapporten denne uken. Myndighetene klarte seg stort sett bra under pandemien, men får også kritikk på flere områder: Intensiv, innreise, skjerming av barn – og hvem som fikk vaksiner først, skriver VG
  • Den svenske riksbanken satte denne uken opp renten med 0,25 prosentpoeng i tidenes kuvending. Dermed har Sverige rente over 0 for første gang siden 2014.

Helgetips

Denne helgen kan du lese om dyrene som har kommet til Norge med flyktninger fra Ukraina, og Emilie Stordalen forteller hva hun ville sagt til seg selv for fem år siden.

Når vi snart går inn i helgen tenker jeg å anbefale deg et litt utradisjonelt mediehus. Under journalistkonferansen Skup i starten av måneden fortalte journalister fra britiske Tortoise om hvordan de fant mannen bak verdens største pornoselskap, Pornhub.

Selv om den historien i seg selv varmt kan anbefales vil jeg anbefale deg å sjekke ut mer av Tortoises journalistikk, som skiller seg fra mye annet der ute.

De driver med det de kaller «slow news», og publiserer bare en sak hver uke. Den publiseres både som tekst og i podkastversjon.

Ønsker deg en strålende helg!

Publisert:
Gå til e24.no