Færre turister tar turen til grensen. – Ubegrunnet frykt

De grønne og røde grensestolpene har tiltrukket seg tusenvis av turister de siste årene. Nå opplever reiselivet i Kirkenes at færre vil nærme seg grensen til Russland.

Dette bildet er tatt sommeren 2020, noen meter fra den norsk-russiske grensen ved Boris Gleb. Daglig tar Hans Hatle i Barents Safari turister dit. I år har antallet gått ned med rundt 40 prosent.
Publisert: Publisert:

Gjennom flere tiår har normalen vært dette: Jo kjøligere forholdet har vært mellom Russland og Vesten, desto større nysgjerrighet har grensen mellom Norge og Russland skapt.

Men grensen og nærheten til Russland kan også virke avskrekkende. Det har reiselivet i Kirkenes merket i tiden etter den russiske invasjonen av Ukraina i februar.

– Krigen har garantert vært medvirkende til at det nå er færre som ønsker å dra dit, sier Hans Hatle i opplevelsesselskapet Barents Safari.

Kirkenes-selskapet har i 25 år arrangert dagsturer opp Pasvikelven, og så nær inntil det russiske området Boris Gleb som det er lovlig å komme. Tallet på gjester i sommer er det laveste på seks år.

– Jeg vil anslå at turene opp til grensen har hatt rundt 40 prosent færre deltagere i år, sammenlignet med fjoråret.

Hans Halte i Barents Safari er overbevist om at noe av årets svikt skyldes frykt for Russland.

Turoperatør: – Vegrer seg for å dra østover

Turoperatøren Dag Aasbø Travel i Sandefjord bekrefter at Russlands invasjon av Ukraina har påvirket interessen for å reise til Øst-Finnmark. I fjor arrangerte selskapet ti turer dit. I år er tallet redusert til tre.

– Siden krigen startet har folk vegret seg for å dra østover, sier daglig leder Dag Henning Aasbø.

Han understreker imidlertid at nedgangen ikke alene skyldes frykt for å nærme seg Russland. Blant nordmenn er det generelt mindre interesse for å dra på ferie i Norge i år sammenlignet med koronaårene 2020 og 2021.

Men også utenlandsturene påvirkes av Ukraina-krigen.

– Grupper som bestiller reiser hos oss, gir ofte uttrykk for at de føler usikkerhet ved å dra til Øst-Europa. Vi har for eksempel flyttet turer fra Krakow til Berlin. Grensen for hvor langt øst mange ønsker å dra, går ofte i Tyskland, forteller Aasbø.

Ingen cruiseskip har anløpt Kirkenes

I Kirkenes var det også ventet flere cruiseanløp denne sommeren. Alle er blitt kansellerte. Havnesjef Terje Jørgensen tror det er to årsaker til dette:

  • Planlagte cruise rundt Kolahalvøya og inn i Kvitsjøen er blitt kansellerte. Kirkenes var anløpssted på disse og har dermed falt ut.
  • Andre cruise er blitt droppet fordi rederiet har oppfattet det som usikkert å legge til kai så nær den russiske grensen.

Jørgensen tror imidlertid at disse konsekvensene blir kortsiktige. Kirkenes har ambisjoner om å vokse som cruisedestinasjonen, og havnesjefen tror ikke fraværet av cruiseskip i sommer vil bremse den ambisjonen.

– Tvert imot. Konsekvensene av krigen i Ukraina har forsterket mulighetene til å få det til. Situasjonen har nemlig skapt økt dialog over grensen til Finland, og det vil få betydning for cruisesatsingen.

Her skulle flere cruiseskip ha lagt til kai i sommer. Ingen kom til Kirkenes.

Mener frykten har vært ubegrunnet

Reiselivet i Kirkenes forventer at situasjonen vil normalisere seg med tiden. Turoperatører forteller at skepsisen til å dra er blitt mindre, men Hans Hatle er uansett klar i sin oppfatning:

– Vi har tradisjon i dette området for å leve i fordragelighet. Dette har derfor vært en helt ubegrunnet russerfrykt, sier han.

Hurtigruten prøver også å formidlet dette når temaet blir tatt opp av passasjerer som skal til Kirkenes.

– Det har kommet spørsmål fra passasjerene, men de fleste blir beroliget når vi forklarer hvordan det er i Kirkenes og i området, forteller kommunikasjonsmedarbeider Tarjei Kramviken i Hurtigruten.

Les også

Vil ha lavere skatt nær russer-grensen: – Må se på drastiske tiltak

Les også

Russland får likevel sende varer fra Norge til Barentsburg

Publisert:
Gå til e24.no