Pandemi-suksess: Presten som ble mangemillionær over natten

– Ja, jeg har pantet flasker for å ha råd til brød, sier Gaute Steinkopf, tidligere prest, konkursrammet forretningsmann, men nyslått mangemillionær.

Her på kontoret i Tananger satt Gaute Steinkopf 1. juledag i fjor og studerte tre kontrakter på til sammen 121 millioner kroner.
 • Tor Dagfinn Dommersnes (Stavanger Aftenblad)
 • Kjell-Ivar Gilje Grøndal (Stavanger Aftenblad)
 • Jon Ingemundsen
Publisert:

– De skulle sende kontraktene til meg 1. juledag i fjor, så jeg dro tidlig til kontoret, alene. Da de tre kontraktene på 121 millioner kroner tikket inn, printet jeg dem ut og la dem foran meg på skrivebordet. Så sa jeg høyt til meg selv:

– Gaute, dette er ikke sant! Dette er ikke mulig!

Han innrømmer at det kom en tåre og to. Han skulle i familieselskap samme dag, og dit tok han med seg de gode nyhetene.

Stavangermannen Gaute Steinkopf (52) har gjort en kule i pandemiåret. Nesten helt ut av det blå rant plutselig pengene inn på kontoen til selskapet hans, Steinkopf AS.

Inntektene var 600.000 kroner i 2019. I fjor var inntektene, fordelt på hans to selskaper, 204 millioner!

– Det er selvsagt helt sprøtt. Det er et eventyr. Jeg trodde ikke det var mulig. Men det var det altså, sier Steinkopf i dag.

Prest gikk konk

Han er utdannet prest og har vært feltprest både i militæret og for oljeansatte offshore. Han har også satset på et eget bemanningsselskap for høyt kvalifiserte i oljeindustrien. Det gikk konkurs i 2013.

– Jeg gikk på en smell. Men jeg kjøpte konkursboet og fortsatte med andre ting.

En stund drev han med bedriftsrådgivning, og et av oppdragene var å tilrettelegge for en milliardkontrakt i Iran mellom det norske selskapet Saga Energy og det iranske selskapet Amin Energy Developers.

– Det var en kjempestor kontrakt, men så innførte Donald Trump nye sanksjoner mot Iran og alt falt i fisk, sier Steinkopf.

Han vurderte et engasjement i selskapet MSG Aviation, som driver med miljøvennlige løsninger for vasking og avising av fly og som nylig har fått avtaler med Norwegian, Widerøe og Flyr.

– Vi sjekket om det var aktuelt å bygge en miljøvennlig vaskehall på Stavanger lufthavn, Sola, men volumet er litt for lite her.

Deppet hjemme

Høsten 2019 tenkte Steinkopf på starte import av støvmasker og beskyttelses-frakker til industrien. Han hadde kontaktet aktører i Asia, men ingenting var verken importert eller solgt.

Så kom mars 2020 og hele verden stengte ned i en pandemi. Gaute Steinkopf satt på hjemmekontoret på Røyneberg i Sola og lurte på hva i all verden han skulle finne på nå. Det så mørkt ut.

– Skru på radioen, Gaute. Dette må du høre på!

Det var kjæresten Marcela Molina som ropte. På radioen var det enda en pressekonferanse om pandemien. Sykehusene i Norge manglet smittevernutstyr, sa de.

Hm. Gaute lyttet, og tenkte. De som produserer verneutstyr for industrien produserer også ofte smittevernutstyr ...

Kjæresten Marcela Molina ba Gaute om å lytte på radio.

Kastet seg rundt

– Jeg kastet meg rundt. Tok raskt kontakt med folk i Asia, og sendte forespørsler til de aller fleste sykehusene og kommunene i Norge. Om de trengte smitteverneutstyr?

Sykehusinnkjøp HF heter foretaket som gjør alle større innkjøp til norske sykehus og andre statlige helseinstitusjoner. Steinkopf tok kontakt, sa at han kunne levere.

– Kan du levere i morgen? var spørsmålet han fikk.

– Jeg ringte sporenstreks til min kontakt i Kina, og han bekreftet at det kunne han klare. Men bare hvis han fikk all betaling på forhånd – 3,5 millioner kroner.

Det var et beløp Steinkopf ikke hadde på konto. En ringerunde til familie og venner sikret støtte. Men han innså at dette kunne bli stort etter hvert, at det kunne bli snakk om helt andre beløp.

– Derfor tok jeg kontakt med Terje Nyman i Habu-konsernet, i et av nabokontorene her på huset. Jeg har hatt kontakt med ham siden 2006, og vi har hatt kontorfellesskap siden 2016. Men vi har ikke hatt noe særlig business sammen før, sier Steinkopf.

– Jeg gikk med hjertet i halsen ganske lenge. For jeg hadde egentlig ingen garanti for at kvaliteten på varene var så gode som produsenten i Kina påsto. Heldigvis var de det!

– Jeg forklarte ham om muligheten som hadde dukket opp. Han stolte på at dette var seriøse leverandører, og han stilte opp med pengene på dagen.

Dermed var Steinkopf AS i gang.

– Men jeg må innrømme at jeg var skikkelig nervøs. Bakteppet var jo viruset som mange mente stammet fra Kina, og jeg var redd for at det skulle bli blokade av all handel mellom Europa og Kina. Dessuten hadde jeg jo aldri handlet med disse folkene tidligere. Og var kvaliteten virkelig så god som de sa?

I løpet av åtte-ti kaotiske dager i mars 2020 fikk Steinkopf kontrakter med den norske stat på smittevernutstyr for nærmere 100 millioner kroner.

Seinere har han levert utstyr også fra europeiske leverandører.

Prisene!

Situasjonen i mars-april 2020 var helt eksepsjonell. «Hele verden» skulle ha tak i smittevernutstyr, og produsentene kunne nærmest diktere prisene.

– Ett munnbind kostet rundt 5 kroner på det meste. Nå er prisen 40–50 øre, sier Steinkopf.

– For beskyttelses-kjeledresser, som er det produktet jeg har importert mest, var prisen rundt 200 kroner den gang og cirka 50 kroner i dag.

Steinkopf understreker at det var produsentene som høstet mesteparten av gevinsten da prisene var skyhøye. Marginene i engros-leddet har hele tiden vært omtrent den samme.

– Grovt sett har min margin vært rundt 10 prosent, sier Steinkopf.

Stilte opp

– Men hvordan er det mulig at et énmanns-firma plutselig kan omsette for 204 millioner kroner – ett år etter at det omsetter for vel 600.000 kroner? Det er jo ikke bare gå i banken og be om flere titalls millioner som man vil sende til nærmest helt ukjente forretningsforbindelser i Kina, midt i en pandemi?

– Det er her Habu-konsernet kommer inn i bildet. De trodde på meg. At kontaktene mine var til å stole på, og at kvaliteten på produktene var gode. De tok sjansen, og vi gjorde en avtale. Habu stilte opp med finansieringen i starten, og jeg skaffet kontraktene og ordnet importen. Og så deler vi gevinsten.

Den første perioden var det bare forskuddsbetaling som gjaldt.

– Det var jo helt sprøtt. Plutselig satt jeg her og betalte regninger på 50–60 millioner! Jeg hadde hjertet i halsen.

Gaute Steinkopf (i midten) har en fortid med bemanningsbyrå for offshoreansatte. Her fotografert i 2012 sammen med Torben Dyhr-Nielsen (til venstre) og Magnar Helgeland (til høyre). Selskapet gikk konkurs i 2013.

Måtte sjekke

Et veldig viktig poeng var om kvaliteten på de kinesiske smittefrakkene var god nok.

– Da den første leveransen ankom Gardermoen, ba jeg folkene i Sykehusinnkjøp om sjekke produktene jeg hadde kjøpt ekstra nøye. De bekreftet at kvaliteten var god, og dermed kunne jeg importere mer.

Nå drives virksomheten i selskapet Steinkopf Medical AS. Habu Holding AS eier 50,5 prosent av aksjene, Steinkopf 49,5 prosent.

– Omsetningen i år vil bli litt lavere enn i fjor. Resultatet blir forholdsmessig tilsvarende.

I 2020 var det et samlet resultat før skatt i de to selskapene på 23,2 millioner kroner.

Nå er spørsmålet om Steinkopf Medical AS har livets rett også når pandemien etter hvert går over.

Ikke bare flaks

Det har ikke bare vært flaks.

– Jeg har jobbet sinnssykt mye. Det er jo stor tidsforskjell med Kina, og jeg sto ofte opp halv fire om morgenen, og sto på i 16 timer. Jeg er alene, og det er utrolig mange dokumenter å passe på, og kontakter å pleie.

Steinkopf valgte tidlig å droppe kommuner og institusjoner som kunder.

– Det er i prinsippet bare staten gjennom Sykehusinnkjøp jeg forholder meg til. Jeg har ikke kapasitet til mange mindre kunder.

– Det frister ikke å ansette flere folk og utvide?

– Jeg har ikke konkrete planer om det. Nå må jeg først finne ut om jeg kan fortsette med dette når pandemien etter hvert er over. Det som har skjedd det siste året gjør at jeg tror at det skal gå bra.

Negative reaksjoner?

– Har du fått negative reaksjoner på at du har tjent gode penger på pandemien?

– Nei. Jeg har jo ikke gjort noe verken umoralsk eller ulovlig. Tvert imot så har jeg bidratt til økt smittevern i Norge. Dessuten er det faktisk svært få som vet om det. Jeg har ligger lavt i terrenget, og det samme har mine samarbeidspartnere.

– Hva skal du bruke pengene på?

– Jeg ønsker å bidra positivt, og også skape arbeidsplasser. Jeg har blant annet kjøpt 10 prosent av aksjene i Prohousing, et seriøst selskap som driver med boligutleie på vegne av bedrifter som trenger midlertidig ansatte. Fornybar-bransjen er også interessant for meg.

Nøkternhet

Selv om Steinkopf nå er blitt en holden mann, er han opptatt av nøkternhet i det daglige.

– Det lærte av min morfar for mange år siden. Jeg mistet min far da jeg var 12 år, så morfar ble en reservepappa for meg. Da jeg startet Steinkopf AS spurte jeg ham om å få bruke silhuetten og navnet hans i selskapets logo. Det var greit, sa han, så lenge jeg ikke sløste penger og hadde overdrevet forbruk.

– Så ingen ny Ferrari på deg?

– Nei, ingen fare. Dessuten kjører jeg Audi!

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Proserv
 2. Saga Energy
 3. Stavanger lufthavn, Sola
 4. Kina
 5. Smittevern
 6. e24profiler

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Laerdal Medical fikk tidenes resultat i pandemiåret

 2. Vollvik om munnbind-pakkingen: – Det lå ingen vinning i å gjøre noe feil

 3. Betalt innhold

  Hevder Equinor skviser oljeservice til permitteringer

 4. Betalt innhold

  Finanshjernen Mads Syversen: – Han er en som gjør det umulige mulig

 5. Betalt innhold

  – Et eksempel på en som blir hyggeligere jo rikere han er