Finansminister Vedum i Stortinget: Fra 3.000 kroner i lønnsstøtte
Ordningen vil legges frem på en pressekonferanse 20.30, fredag kveld.
Saken oppdateres.
I stortingssalen stiller Erna Solberg fredag kveld spørsmål til finansminister Trygve Slagsvold Vedum om kompensasjonsordningene. Hennes siste 20 sekunder viet hun til å foreslå at Stortinget kunne gå sammen om et felles forslag.
– Hvis det er et behov for å få rask avklaring i Stortinget så er det fullt mulig frem til tirsdag å samhandle med partiene på Stortinget at vi fremmer et felles forslag i stortingssalen, at vi vedtar det på tirsdag, og så gir vi tryggheten til norske bedrifter, sa hun.
Vedum sier til Stortingssalen at han vil gå gjennom den nye ordningen, og startpunktet vil være at omsetningsnedgang på 20 prosent.
– Første terskel vil være 3.000 per ansatt i hele selskapet, sier Vedum, og legger til at det vil gjelde opp til 30.000 per ansatt.
Han påpeker at proposisjonen vil komme etter nyttår med alle detaljene, men at departementet, NHO, LO og Virke har kommet frem til en løsning nå.
– Det vil gi trygghet, mener Vedum.
Pressekonferansen var først varslet til klokken 18.30, deretter utsatt til klokken 19.15. Nå får E24 opplyst at den blir ytterligere forsinket til klokken 20.30.
Næringsminister Jan Christian Vestre møtte i stortinget fredag ettermiddag, og svarte da på spørsmål om hvorfor det ikke har kommet noe til Stortinget om lønnsstøtteordning.
– Som jeg sa vil det komme en proposisjon i januar, sier han og peker på at disse tingene må gjennom ESA og legger til:
– Derfor vil ikke de midlene kunne bli betalt ut før i tidligst januar, men det vil uansett være viktig å skape trygghet om denne ordningen nå.
Han påpeker at regjeringen er avhengige av bevilgningsvedtak fra Stortinget knytte til de andre økonomiske tiltak, selv om de kommer på plass som forskrifter.
– Regjeringen tar altså sikte på å legge fram disse bevilgningsendringene for Stortinget i januar, sier Vestre på talerstolen.
Han trekker frem at de også tar sikte på at de vil få på plass en løsning for at bedrifter får dekket kostnader knyttet til tapt varelager, selv om de gir bort matvarene til veldedige formål, gitt at det ikke er noen hindringer ved det.
Forstår fortvilelsen til rammede bedrifter
Til slutt vil Vestre understreke at:
– Vi forstår veldig godt, veldig godt, den fortvilelsen mange nå føler på. Spesielt de bransjene som er hardest berørt, som har vært gjennom en to år periode med opp og nedturer, frustrasjon, beinhardjobbing, mange nederlag, så oppsider og så skuffelser. Dette er skikkelig tøft, og de skal vite at vi er der for dem, vi hører og vi hører og vi skal gjøre alt det vi kan gjøre for å sikre at de kommer seg best mulig gjennom disse ukene også, avsluttet Vestre.
Vestre påpeker senere fra talerstolen at det ikke fantes noen «nøkkelferdig lønnsstøtteordning fra forrige regjering, som bare kunne tas ut av skuffen og gjeninnføres på minuttet».
– Derfor har regjeringen jobbet intenst med partene for å finne en lønnsstøtteordning, nærmest dag og natt, for å finne en løsning som skal treffe de bedriftene som trenger det, og som skal bidra til at flest mulig kan beholde jobben sin, sa han.
Kalt inn til pressekonferanse
Fredag har TV 2, NRK og NTB meldt at lønnsstøtten fra regjeringen vil gi et beløp på henholdsvis 25.000, 28.000 eller 30.000 kroner per ansatt. Fredag ettermiddag har regjeringen kalt inn til pressekonferanse hvor en midlertidig lønnsstøtteordning vil bli presentert av Vestre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum.
Partene i næringslivet har vært i møter med regjeringen denne uken, og næringsminister Jan Christian Vestre bekreftet onsdag at lønnskompensasjonsordningen ville være klar fredag. Han kunne da ikke svare på om bedriftene ville få pengene før jul.
Da regjeringen møtte i statsråd fredag var ikke lønnsstøtteordningen med, hvilket Rødt reagerte på.
Regjeringen innførte nye, strengere smittevern tiltak denne uken. Det innebar blant annet skjenkestopp og antallsbegrensninger på arrangementer.
Regjeringen la også frem økonomiske tiltak denne uken, men det har ikke vært nok for bedriftene.
NHO reagerer på nye tiltak for bedriftene: – Treffer for dårlig
Onsdag sendte utelivsaktører ut mer enn 1.000 permitteringsvarsler til sine ansatte, og Fursetgruppen, Akershusgruppen og Rekom-gruppen meldte at de stengte sine steder.
Førstnevnte påpekte da at de ikke kunne holde ansatte på jobb i påvente av lønnskompensasjonsordning, mens Nordic Choice og Thon hotels opplyste at de ventet med å ta en avgjørelse til de så hva ordningen ville innebære.