Nel med sin største kontrakt: – Løfter oss inn i en annen liga

Hydrogenselskapet inngår kontrakt på 600 millioner med australske Woodside.

REKORDKONTRAKT: Nel-sjef Håkon Volldal kan glise etter at Nel tegnet sin største kontrakt så langt.
Publisert: Publisert:

– Det er jo største kontrakt noensinne, så vi er veldig godt fornøyde, sier konsernsjef i Nel Håkon Volldal til E24.

Lørdag morgen børsmeldte selskapet en avtale med den australske hydrogenprodusenten Woodside, som skal bygge ut et hydrogenanlegg i Oklahoma, USA. Nel skal levere utstyret til fase én av prosjektet.

Volldal ser på dette som et tegn på at Nel er i ferd med å vokse til noe større. Han mener det er gode muligheter å i fremtiden jobbe på oppdrag fra kunder som Woodside.

– Avtalen med Woodside gir muligheter å levere til store globale kunder som vi kan oppskalere sammen med, sier han.

Dette er andre gang på få måneder at selskapet melder om rekordkontrakter. I sommer landet de en kjøpsordre på i overkant av 460 millioner kroner.

– Det løfter oss inn i en annen liga. Dette viser at vi er en troverdig og god leverandør, som kundene kan stole på, sier han.

Mest shortet

Nel har lenge vært en populær «grønn» aksje blant både norske og tyske småsparere, som har bidratt til å sende kursen betydelig oppover.

Siden starten av 2021 har hydrogenaksjen imidlertid fått seg en knekk på rundt 70 prosent til kurs 10,4 kroner torsdag – blant annet fordi høyere renter gjør løftene om fremtidig inntjening mindre verdt. Markedsverdien er 16 milliarder kroner.

Fredag skrev E24 at aksjen er den aller mest shortede aksjen på Oslo Børs.

– Hva tenker du om det, nå som dere lander denne typen kontrakt?

– Jeg skal ikke blande meg borti hvordan folk investerer penger. Vi går på jobb for at Nel skal bli stort og lønnsomt. Jeg føler dagens avtale viser at dette selskapet ikke er luft. Det er reelt. Nå kommer det store kontrakter, og det er seriøse kunder, sier Volldal.

Han erkjenner at de har hatt utfordringer med å skape lønnsomhet, og mener nettopp derfor at Woodside-kontrakten for Nel er en «game changer».

– Vi har jo historisk hatt resultat og regnskap som trenger kraftig forbedring. Det har vært en bevisst strategi å bygge ut kapasitet, og denne avtalen gjør oss i stand til det. Den gir et vesentlig bidrag til topplinje, og vesentlig mulighet til å øke marginer, sier han.

Les også

Tidligere Nel-sjef selger aksjer for syv mill. i hydrogenselskapet

Billig hydrogenmarked

Nel produserer elektrolysører, som bruker strøm til å splitte ut hydrogen fra vann. Denne måten å produsere hydrogen på er fortsatt dyr sammenlignet med fossilbasert hydrogen.

Men i USA er det blitt betraktelig billigere.

Anlegget som bygges i Oklahoma skal produsere 60 tonn flytende hydrogen dagen. Woodside har en satsing gående på grønn teknologi, og skal bygge flere anlegg.

Bakgrunnen er Biden-administrasjonens Inflation Reduction Act, som gir subsidier på grønn teknologi.

– Dette gjør USA verdens kanskje billigste land for å produsere hydrogen, sier Volldal.

Publisert:
Gå til e24.no