Økokrim: Rekordhøyt antall bedragerianmeldelser

Nettbedragerier har økt i omfang, melder Økokrim, som i fjor så en oppgang på 14 prosent i antall anmeldelser av økonomisk kriminalitet.

Økokrim-sjef Pål Lønseth, her avbildet i forbindelse med et intervju da han tiltrådte stillingen.
Publisert: Publisert:

Politiet mottok drøyt 27.600 anmeldelser på statistikktypen «økonomi» i 2022, kommer det frem i en pressemelding fra Økokrim.

Året før kom det til sammenligning inn 24.100 anmeldelser i samme kategori.

Noe av økningen skyldes trolig en normalisering etter coronapandemien, men antall registrerte anmeldelser er fortsatt høyere enn før pandemien, skriver Økokrim.

De fleste av bedragerisakene gjelder digital svindel.

Les også

Økokrim oppretter bedragerienhet etter økning av digital svindel

– De kriminelle utvikler seg i takt med digitaliseringen av samfunnet. Vi ser at vinningskriminaliteten har forskjøvet seg over mot det digitale rom. Dette er i tråd med hva vi har forventet og varslet om i tidligere trusselvurderinger, sier Økokrim-sjef Pål Lønseth i meldingen.

Bare i Norge tjener organiserte kriminelle trolig flere hundre millioner på slik svindel per år, mener Lønseth, som senest uttalte seg om problematikken tirsdag.

Da meldte Politiforum at Økokrim oppretter en egen bedragerienhet.

– Det er en stor økning i bedrageritilfeller og organiserte kriminelle strukturer som står bak disse massebedrageriene. Det kan være nettverk som sender ut flere tusen lenker, og hvis du trykker på lenken, kan du gi tilgang til det som ligger på PC-en din, og så videre, sa Lønseth til Politiforum.

Les også

Politiet: Siktede skal ha overført tosifret millionbeløp til Tyskland

Publisert: