Statoil slanker staben: - Det blir ingen oppsigelser

Én av åtte stillinger kan forsvinne i Statoil-staben. Helge Lund avviser at det kommer oppsigelser.

SKAL BLI LETTERE PÅ FOTEN: Konsernsjef Helge Lund snakket om en tøff konkurransesituasjon i oljebransjen under sin kvartalspresentasjon fredag morgen. Nå skal han slanke staben for at organisasjonen skal bli lettere på foten. Toppsjefen avkrefter at det kan bli snakk om oppsigelser.

Gorm Kallestad
  • Anders Park Framstad
  • Marius Lorentzen
Publisert:

- Oljebransjen er egentlig som idretten. Alle konkurrentene blir bedre og bedre hvert år, sa Statoils konsernsjef Helge Lund da han presenterte selskapets resultater for tredje kvartal fredag morgen.

For å holde Statoil konkurransedyktige mot tøff konkurrenter i den internasjonale oljebransjen, forteller Lund til E24 at fokuset nå ligger på stab- og støttefunksjonene.

- Vi ser at disse avdelingene leverer veldig god kvalitet, men flere av prosessene våre er for tunge og for dyre, sier Statoil-sjefen.

Les også: Oljekjempen tjente 12 milliarder kroner

Lund vil at Statoil skal «bli lettere på foten» i fremtiden.

Finansdirektør Torgrim Reitan forteller at det skal være snakk om å kutte 400-500 personer ut av en stab på totalt 4.000 mennesker.

- Nå bruker vi for av ledelsens tid og ressurser på administrasjon. For oss gjelder det å ta ned aktiviteten, gjøre ting enklere for oss og samtidig opprettholde kvaliteten i arbeidet som gjøres, sier Reitan til E24.

Følg E24 på Facebook

Avviser oppsigelserykter

Statoil-sjefen sier at det ikke skal være snakk om noen oppsigelser, og sier at ryktene om muligheten for dette ikke stemmer.

- Det kan jeg avkrefte. Det er snakk om at vi trenger å bli mer effektive på dette området. Vi jobber alt vi kan for å finne rom for medarbeiderne som blir rammet av dette i den operative delen av selskapet, sier Lund.

- Ingen kommer altså til å miste jobben?

- Målet er at vi skal gjennomføre prosessene via naturlig avgang eller omdisponering internt. Vi ønsker å unngå oppsigelser, sier Lund.

Les også: Analytikere om Statoil: - Litt skuffet

Statoil vil ikke si eksakt hvor mye de forventer å spare på effektiviseringen.

- Det skal vi komme tilbake til i detalj. Vi er i en prosess nå, sier Torgrim Reitan.

- Dette gir betydelige besparelser. Det blir snakk om flere hundre millioner i besparelser, sier finansdirektøren.

Reitan forteller at det ikke blir for problematisk å finne andre jobber til de som blir rammet ettersom Statoil «er et stort selskap i vekst».

- De vurderer sluttpakker

Ingrid Di Valerio leder de Tekna-organiserte i Statoil. Hun forteller at det har vært snakk om å tilby sluttpakker til enkelte.

- Det har vært aktuelt å ta i bruk flere virkemidler. Noen har sammensatt kompetanse og kan gå til andre funksjoner, noen vil kunne greie dette med litt omskolering, men de vurderer også å bruke sluttpakker som virkemiddel, sier Di Valerio til E24.

Hun sier at hun ennå ikke har oversikt over hvor mange som er villige til å flytte på seg. Derfor er det vanskelig å anslå hvor mange som vil bli til overs.

- Det er et mindre antall stillinger som vil kunne kuttes. Før sommeren antydet de tusen, men tallet gikk ned til rundt 400 etter sommeren, sier Di Valerio.

På grunn av stillingsfrys siden i vår, naturlig avgang og erstatning av innleide folk, tror hun det er snakk om rundt 200 som man må finne plass til.

- Saken skal opp hos styret. Den ble behandlet i konsernledelsen før helgen, og har vært til sluttbehandling hos foreningene noen dager før det, sier hun.

Les også

Nedtur på Børsen etter skuffende Statoil-tallDet norske varsler oljefunnStatoil utvider på britisk sokkelHan skal gi Statoil suksess i ArktisStatoil traff blink med ny letebrønn i BrasilStatoil stevnes for retten i IranStatoil selger i Nordsjøen for 8,2 milliarder

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Equinor

Flere artikler

  1. Statoil kutter til sammen1.000 stillinger

  2. Betalt innhold

    Outsourcer færre enn planlagt, flest i Stavanger

  3. Fagforeningsleder spår Equinor-toppens avgang

  4. Statoil kan unngå oppsigelser offshore

  5. Kostnadsgaloppen skal stoppes: - Det er ingen hellige kyr