VERDILØST: Nordeas bankfilial på Majorstua i Oslo var med å fargelegge gatebildet under Oslo Pride i 2017. Illustrasjonsbilde.

Kommentar: «Verdiløse verdier»

Pride er i gang, og rekken av virksomheter som ut av det blå støtter festivalen, er påfallende. Å støtte LHBT-miljøet nå, i 2018, er nærmest verdiløst.

 • Hans Petter Stub
  Hans Petter Stub
  Hans Petter Stub er partner i kommunikasjonsbyrået Whydentify, og en ledende eksperter på «employer branding»
Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Du ser regnbueflagg overalt, i bybildet og på sosiale medier. Fra små restauranter til store konsern; det er mange som utviser sin støtte til Pride og LHBT-miljøet (lesbiske, homofile, bifile og transseksuelle). Det er på mange måter fantastisk bra.

Mange virksomheter gjør dette for å vise at de er opptatt av mangfold og inkludering. Det gjør de dels fordi de føler et samfunnsansvar, men også naturligvis fordi de ønsker å tjene mer penger. De ønsker også å vise eksisterende og potensielle ansatte at de er en arbeidsplass som er åpen for alle.

Denne støtten er bra. Festivalen trenger like mange sponsorer som andre festivaler. Vi trenger også fremdeles å sikre rettighetene til alle i dette landet, selv om vi heldigvis har kommet langt. Så støtten er bra.

Samtidig er denne støtten totalt uinteressant.

Disse virksomhetene mener sikkert de har tatt et viktig verdivalg, og ønsker å bli anerkjent for at de støtter LHBT-miljøet. De ønsker å bli anerkjent for å være opptatt av mangfold og inkludering.

Sorry, men glem det! Vi er i 2018 folkens.

Pride er nå blitt allemannseie, det er blitt en familiefest. Lederen i KrF kan gå i toget uten at det reiser så mye som et øyenbryn. Å støtte Pride nå er ikke et interessant verdivalg, det har nemlig absolutt ingen risiko eller kontrovers ved seg.

Hvor var dere alle på 70- og 80-tallet da det ble kastet stein på de homofile? Hvor var dere da det å støtte LHBT-miljøet virkelig var et verdivalg, et valg som kunne ha negative konsekvenser? For å støtte en sak alle andre støtter er ikke et verdivalg, det er en selvfølgelighet. Mange har hektet seg på og ønsker å surfe på bølgen av alle de som har gått i bresjen og kjempet kampen da det virkelig stormet. Generaler som ankommer slagmarken etter at kampen er over fortjener ikke like mye ære som de som kjemper i frontlinjen.

Flytoget ga sin støtte til Pride for flere år siden, på initiativ fra en medarbeider. Da var det litt risiko forbundet med det. Flytoget viste sin støtte selv om det potensielt kunne ramme dem økonomisk ved at enkelte reisende kunne boikotte dem. Og det var det sikkert noen som gjorde. Det var også kontroversielt internt, ikke alle medarbeiderne var like fornøyde med denne markeringen. Når et valg kan ramme deg, ja da er det et verdivalg.

Opptatt av inkludering, sier du? Vel, da må du gjøre noe mer enn å ha et Pride-filter på Instagram-kontoen. Da kan du heller gjøre som Stormberg og ansette flyktninger selv om du vet at du vil få negative reaksjoner fra folk som mener at du tar jobber fra dem som allerede bor her. Du kan støtte WWF selv om du vet at ulvemotstandere kommer til å boikotte butikken din. Du kan ansette nynazister fordi du vet at en jobb er den beste måten å sikre inkludering på. Ja, gi en jobb til nynazister. Smak på den du. Da snakker vi et verdivalg, for det har nemlig en potensiell risiko. Det er et valg som går foran det å tjene penger.

Å støtte Pride i 2018 er vel og bra, men det er på ingen måte et verdivalg da det ikke har noen risiko forbundet med seg. Ingen kontrovers.

Slike «verdier» er verdiløse.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Markedsføring

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Faglig lunsj: – Hvor kommer du fra?

 2. Vil verdiene dine overleve Corona?

 3. Oljefondet-notat om bærekraft: Vil ikke detaljstyre selskaper

 4. Fersk likestillingsrapport fra finansbransjen: – Ta ansvar for egen karriere

 5. Betalt innhold

  Generasjon xx, 2069: Når halvparten av verdens konsernsjefer er kvinner