Nå er det kirkevalg! Bildet er fra Narvik kirke. Foto: Michael Ulriksen / Scanpix

Ulriksen, Michael

Kirkevalg. Hæ?!

Å stemme i kirkevalget er som å stemme ut i tåka. Hvem er disse folkene på listene, egentlig?

 • Elin Ørjasæter
  Elin Ørjasæter
  Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller. Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter. Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker. Født: 25. februar 1962 Avhengig av: Kaffe og Twitter. Drømmebil: Mini Roadster cabriolet. Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små. Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash. Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

I går leste jeg brosjyren fra Kirkevalget 2011, den som alle i statskirken får i postkassen før kirkevalget. Hensikten med den er å få folk til å stemme.

Det er andre gang at valget til kirkens organer blir koblet til et vanlig, nasjonalt valg. Vi avgir stemmen samtidig, og kirkevalgets lokaler blir plassert nær de vanlige stemmelokalene.

I 2009 kostet utsendelsen bare av disse brosjyrene rundt 20 millioner kroner. Det er viktig for staten å få oss til å stemme, med andre ord. I 2011 er budsjettet for hele kirkevalget på 71,8 millioner kroner. Men hva står det egentlig om, dette valget?

Brosjyren gjør meg ikke så mye klokere. For her er det bare én liste til menighetsrådet og én liste til bispedømmerådet. Er dette et slags sovjetvalg, med bare ett parti? Ved å gå inn på nettsidene til www.kirkevalget .no skjønner jeg omsider at meningen er å krysse av eller å stryke de enkelte navnene.

Listen til mitt menighetsråd har 9 navn. Hvem er best, Elisabeth Aurlie, 72 år, Hertzbergs Gate, eller Dagfrid Skogen, 68 år, Trudvangveien? Det er alt som står om dem. Navn, adresse og alder. Her må det googles.

De som står på valg i Majorstua kirke må være de siste menneskene i verden som har unnsluppet søkemotoren google. Jeg finner ingenting. Da står det bedre til med kandidatene til Bispedømmerådet. Der er mange godt synlige på nett. Men ingen ser ut til å mene særlig mye.

Hvordan skaper man engasjement for kirkevalget? Www.rausfolkekirke.no har begynt, ved å stille kandidatene til bispedømmerådet konkrete spørsmål om hva de mener. Nettstedet er dannet av ”progressive organisasjoner” og har homoekteskap og global rettferdighet som merkesaker. De spør blant annet om kandidatene er enig i at det kun skal serveres ”rettferdig kaffe” på kirkemøter.

Jeg håper det kommer motkrefter på banen, og foreslår herved www.sannfolkekirke.no som domenenavn for de kirkekonservative. Først når kirkefolk gidder å diskutere så busta fyker får vi virkelig noe å stemme over.

Men det vil aldri skje. Statskirkens mandat er jo å være alt for alle. Prestene blir så opptatt av å være inkluderende at de aldri sier noe av interesse overhodet.

Statskirken koster oss i underkant av fire milliarder årlig. Det er egentlig ganske billig, tatt i betraktning av at den gjør en utmerket jobb som seremoniarrangør. Hele 92 prosent av begravelsene her i landet skjer for eksempel i regi av statskirken.

Men kirken er i ferd med å bli bare en seremoniarrangør. Et kirkevalg burde kunne blåse liv i verdispørsmålene igjen. Men da må diskusjonene opp i lyset. Kirkefolk må krangle mer i full offentlighet.

Statskirkefolk hater krangel og polarisering. Det er virkelig det verste de vet. Men diskusjoner må til, hvis folk skal gidde å stemme. Det er det store dilemmaet ved Kirkevalget.

Følg Ørjasæter på Twitter og Facebook

Her kan du lese mer om

 1. E24
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Biden til Trump: - Kan du holde kjeft, mann!

 2. Hett i fransk presidentdebatt

 3. Krise for kirkeøkonomien: Nå skal prester sies opp

 4. Annonsørinnhold

 5. Innrømmer svikt i medlemssystemet – slik kan du melde deg ut

 6. Denne oljetoppen kan bli USAs utenriksminister