Strømprishopp sender inflasjonen opp

En kraftig økning i strømprisene førte til at konsumprisindeksen steg 0,5 prosent fra september til oktober.

Foto: Marit Hommedal NTB scanpix
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Inflasjonen stiger fra september til oktober.

Totalindeksen er opp 0,5 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå.

– Hovedårsaken til oppgangen i oktober var en solid økning i strømprisene, som inkludert nettleie steg 8,8 prosent, skriver Statistisk Sentralbyrå, eller SSB.

Strømprisene var på sitt høyeste nivå siden mars 2011, blant annet på grunn av lite nedbør, økte kullpriser i Europa og forventninger om kaldt vær.

- Ingen overraskelse

Underliggende inflasjon er opp 2,9 prosent i oktober, målt mot samme måned i fjor. I september var tolvmånedersveksten også på 2,9 prosent.

- Dagens inflasjonstall var godt i tråd med forventningen og understøtter synet om at den tidligere oppgangen i inflasjonen var forbigående og at inflasjonstoppen er passert, skriver analytiker Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets i en oppdatering.

Klesprisene steg også kraftig, og var opp 2,3 prosent fra september til oktober, etter at butikken erstattet sommervarer med vinterklær. Utenlands flyreiser steg også i pris, ifølge SSB.

Ifølge Strøm Fjære skyldes overraskelsen at prisene på klær og skotøy var høyere enn ventet. Disse faller normalt i den aktuelle perioden, men steg med én prosent. Hun mener derfor at oppgangen er en effekt av en svakere krone.

Klespris-byks

Klesprisene steg også kraftig, og var opp 2,3 prosent fra september til oktober, etter at butikken erstattet sommervarer med vinterklær. Utenlands flyreiser steg også i pris, ifølge SSB.

Les også

Kulden kan gi prisrekord på strøm

Matprisene faller

Matvareprisene falt for tredje måned på rad og bidro sammen med lavere priser på drivstoff til å dempe prisveksten.

Matvarene hadde totalt sett en prisnedgang på 0,6 prosent, og blant matvarene var det størst prisnedgang på grønnsaker og frukt. De importerte jordbruksvarene falt omtrent dobbelt så mye i pris som de norskproduserte.

Prisene på bensin og autodiesel falt begge med 1,0 prosent fra september til oktober.

Kan bli prisrekord

Det tørre været førte til at strømprisene har økt med over 40 prosent i høst. Kulden de siste dagene har ført til ytterligere prishopp. Og strømmen kan bli enda mye dyrere.

Kraftanalytiker John Brottemsmo ser ikke bort ifra at vi får priser på samme nivå som i rekordmånedene januar og desember 2011.

Da lå prisen på i overkant av 60 øre per kilowatt time.

I midten av september i år var prisen knappe 24 øre per kilowatt time. Etter en tørr høst steg den til nesten 35 øre per kilowatt time i midten av oktober. I dag ligger den på i overkant av 40 øre, mye på grunn av kulden de siste dagene.

– Det tørre høstværet gjorde at vi ikke fikk påfyll i magasinene, og det drev prisene opp. De siste dagene har kulden gjort at vi har brukt mer strøm, og det har gitt prisene enda et lite spark oppover, forklarer Brottemsmo.

Les også

Kulden kan gi prisrekord på strøm

Les også

EU regner med lavere vekst i eurosonen neste år

Les også

Tror Fed fremdeles vil heve renten

Flere artikler

 1. Styreleder i VW etterforskes for utslippsskandalen

 2. Ulstein Verft skal bygge luksusyacht

 3. Virke venter økt julehandel - det gjør ikke folk flest

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Truet med streik – fikk tariffavtale

 6. Betalt innhold

  – En belastning å si fra om sikkerheten