Lunder til Økokrim: Disse fem ga grønt lys for de omstridte utbetalingene

Tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder har overfor Økokrim navngitt fem personer i selskapsledelsen, som han mener ga grønt lys til den omstridte lisensprosessen i Usbekistan.

BA FEM SJEKKE: Korrupsjonssiktede Jo Lunder skal overfor Økokrim ha pekt på fem personer som "ga grønt lys" til lisenskjøpene i Usbekistan.

Tore Meek/
 • Anders Park Framstad
 • Marius Lorentzen
 • Johan Nordstrøm
 • Johann D. Sundberg
Publisert:

Kjøpet av telelisenser i den tidligere Sovjet-republikken er det sentrale elementet i den pågående korrupsjonsetterforskningen mot Vimpelcom, som Telenor eier en tredjedel av.

Datterselskapet etterforskes i Norge, USA og Nederland.

– Jeg opplever at det arbeidet vi gjorde den gangen var grundig og godt, har Jo Lunder selv fortalt.

Lunder ble pågrepet av norsk politi på Gardermoen og siktet for korrupsjon, men sluppet fri når tingrett og lagmannsrett ikke ga samtykke til varetektsfengsling.

Lunder har siden avholdt pressekonferanse og fortalt om varsellampene som blinket før lisenskjøpet, og hvilke grep han tok for å forsikre seg om at bekymringene var grunnløse.

E24 har fått innsikt i hvilke fem personer Lunder ba om ettergå kjøpet av telelisensene i Usbekistan. Disse fem skal ifølge Lunders uttalelser til Økokrim ha gitt «grønt lys».

– Innførte en «time out»

Lunder har overfor pressen uttalt at, slik han husker saken, så tok en Telenor-ansatt muntlig kontakt kun få uker etter at han ble utnevnt som Vimpelcoms toppsjef sommeren 2011.

Vedkommende, som ikke skal være i styreposisjon, luftet da bekymringer om mulig korrupsjon.

Dette var ikke først gang Lunder hørte om dette.

Det hadde dukket opp en bekymringsmelding allerede rundt årsskiftet 2005/2006, da nordmannen var styremedlem i Vimpelcom.

Lunders fremstilling av egen respons er som følger:

Som fersk konsernsjef innfører han en «time out» og beslutter at det skal gjennomføres undersøkelser før noen avtaler blir inngått, og før en eneste dollar blir utbetalt.

Han involverer to interne jurister: Selskapets amerikanske sjefsjurist i Amsterdam og hans visedirektør, og ber dem om å kommunisere med sjefsadvokaten for det aktuelle forretningsområdet, kalt CIS.

CIS står for «Commonwealth of Independent States», på norsk kalt SUS - samveldet av uavhengige stater. Dette er en betegnelse på de tidligere sovjetrepublikkene som ble uavhengige land etter Berlinmurens fall, som for eksempel Usbekistan.

Lunder involverer også sjefen for forretningsområdet CIS, og konsulterer sin «veldig erfarne, nederlandske økonomi- og finansdirektør». Omtrent samtidig blir det amerikanske advokatfirmaet Akin Gump koblet inn, er det forklart.

– Etter det var jeg ikke veldig mye involvert i prosessen, har Lunder forklart.

Fem konkrete, navngitte personer

På spørsmål fra E24 til Lunder om Vimpelcom-toppene som ledet granskingen, bryter Lunders advokat Cato Schiøtz inn - og forteller at de inngående har redegjort for undersøkelsesprosessen overfor Økokrim.

– Alle navn er spesifisert i politiavhør og i våre skriftlige dokumenter. Det ligger i saken. Det er snakk om fem konkrete, navngitte personer, sier Schiøtz.

E24 har senere fått bekreftet hvem Lunder ba om å behandle korrupsjonsmistankene:

De fem er, med deres daværende rolle i Vimpelcom:

 • Finansdirektør Henk van Dalen
 • Juridisk direktør Jeffrey D. McGhie
 • Assisterende juridisk direktør Felix Saratovskij
 • CIS-sjef Dmitrij Kromskij
 • Juridisk direktør i CIS-avdelingen, Ivan A. Saitsev.

I tillegg til disse fem ba Jo Lunder det store amerikanske advokatfirmaet Akin Gump om bistand (se faktaboks).

(saken fortsetter under bildet.)

LUNDERS FORSVARER: Advokat Cato Schiøtz.

Tore Meek

«No comment»

Nederlandske van Dalen var finansdirektør i Vimpelcom fra juli 2010 til september 2013.

Ifølge nederlandske medier har han den siste tiden trukket seg fra blant annet et styreverv i Rabobank som følge av korrupsjonsetterforskningen, og nevnes også ved navn i søksmålet mot selskapet.

I en melding fra januar i fjor opplyses det at Kromskij forlater Vimpelcom etter mer enn ti år.

I den samme meldingen fremgår det også at McGhie slutter i selskapet for å starte i frivillig sektor. Amerikaneren opplyser imidlertid på LinkedIn at han fremdeles er rådgiver for Vimpelcoms konsernsjef.

Den tidligere Akin Gump-advokaten Saratovskij skal i år ha startet i ny jobb i amerikanske Ventas, mens Saitsev tilsynelatende er i et av Vimpelcoms datterselskaper.

– Vennligst vær informert om at mr. van Dalen ikke er tilgjengelig for spørsmål fra pressen, opplyser pressesjef Hendrik Jan Eijpe i Rabobank.

Saratovskij ønsker ikke å kommentere saken, fordi den er under etterforskning.

Øvrige omtalte på listen har, tross gjentatte henvendelser gjennom flere mulige kontaktpunkt, ikke besvart E24s henvendelser.

E24 har også bedt om kommentar fra Vimpelcom sentralt til denne saken.

Gikk videre med kjøpene

– Etter det jeg tror var en tre-fire ukers arbeid hadde jeg en gang i midten av september en anbefaling fra økonomi- og finansdirektøren og hans organisasjon, sa Lunder om det påfølgende forløpet etter «det grønne lyset».

– Jeg hadde en anbefaling fra begge mine jurister, som jeg visste hadde arbeidet tett med sjefadvokaten i forretningsområdet. I tillegg hadde jeg en skriftlig anbefaling fra det amerikanske advokatfirmaet, som hadde sett på saken og vurdert den ut fra de amerikanske korrupsjonsreglene, uttalte han under pressetreffet sist uke.

På dette grunnlaget valgte han så å gå videre med lisenskjøpene.

– Jeg syntes at prosessen hadde vært godt organisert. Jeg fulgte og sjekket opp konklusjonene og hadde de viktigste tingene skriftlig. Da sa jeg at vi kunne gå videre og sikre disse 4G-lisensene.

Spørsmålet om hva Lunder forsto eller mente var sannsynlig på dette tidspunktet har vært det sentrale punktet i rettsbehandlingen av Økokrims ønske om fengsling.

I Borgarting lagmannsrett mente imidlertid flertallet at det «ikke er tilstrekkelige holdepunkter for å si at Lunder mest sannsynlig forsto eller så det som mest sannsynlig at de rådene han fikk hadde liten verdi, eller at han bevisst lukket øynene (...)». Lunder ble som kjent ikke videre varetektsfengslet. Noe politiet heller ikke anket.

Advokat Schøitz mener at nøkkelvitnene i saken sitter i Vimpelcom-administrasjonen i Amsterdam, og at de norske etterforskerne må avhøre disse.

– Vi forventer at Økokrim på en grundig måte setter seg ned med de aktuelle personene i Nederland i Vimpelcoms administrasjon, avhører disse og får bekreftet eller avkreftet Lunders versjon, sier Schiøtz.

Les også

Stepper inn som Telenors finansdirektør: Må trekke seg fra VimpelCom-styret

Les også

Telenor suspenderer fire toppfolk

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Telenor
 2. Veon (tidl. Vimpelcom)

Flere artikler

 1. Jo Lunder hevder Vimpelcom-kollegaer manipulerte

 2. Disse spørsmål vil Lunder ikke svare på

 3. Forsvarer: Lunder spurt om utbetaling på 30 millioner dollar

 4. – Vi vant 2–1

 5. Ransaket huset til Lunder torsdag