Rottefella går til sak mot Salomon- og Atomic-eier

Bindingsprodusenten mener at konkurrenten har kopiert deres produkt.

POPULÆRT: Rottefella står for mer enn 70 prosent av salget av skibindinger i verden.
Publisert:

Rottefella tar rettslige skritt mot Amer Sports. Tirsdag kveld sendte Rottefella en prosessvarsel til Amer Sports Norge AS. Varselet gjelder system for langrennsski og produktet «Prolink»

Amer Sports eier Salomon og Atomic, som nylig lanserte produktet «Prolink». Rottefella mener dette produktet urettmessig kopierer Rottefella og bryter markedsføringsloven.

«Det er både egenskaper ved produktet, og hvordan produktet er presentert til markedet, som danner grunnlaget for Rottefellas standpunkt», skriver selskapet.

KREVER ERSTATNING: Rottefellas administrende direktør, Christer Johnsen, viser frem Rottefellas bindinger som de anklager Amer Sports for å kopiere.

Rottefella er et norsk selskap med røtter tilbake til 1927. Selskapet har omtrent 60 ansatte og omsatte i 2014 for omtrent 180 millioner kroner.

–Dårlig konkurranse tjener ingen

Rottefella eier det patenterte bindingssystemet NNN, som inkluderer alt fra yttersålen på skiskoen til monteringsplaten på skiene.

– Vi ønsker alltid god konkurranse velkommen. God konkurranse tjener langrennssporten fordi det gir kontinuerlig innovasjon og produktutvikling. Dårlig konkurranse, som markedet nå blir offer for, tjener ingen, og bør ikke aksepteres, uttalte administrerende direktør i Rottefella, Christer Johnsen under en pressekonferanse onsdag formiddag.

Ifølge Rottefellas advokat, Halvor Manshaug i advokatfiramet Schjødt, gjør Amer Sports inngrep i Rottefellas immaterielle rettigheter, og bryter med markedsføringslovens regler mot kopiprodukter.

Les også

Rottefella permitterer etter dårlige vintre

Forholder seg rolige til innholdet

Amer Sports Norge AS har fått frist til fredag klokken 14.30 dersom de vil respondere på brevet. Den korte fristen skyldes ifølge Rottefella at Amer allerede har gjennomført lanseringen uten noen form for forvarsel, og at det nå haster å gripe inn i situasjonen som har oppstått.

– Det er riktig at vi mottok et brev fra Rottefella tirsdag kveld. Der fremsettes det en rekke påstander. Vi har mottatt dette brevet fra en konkurrent som vi har stor respekt for. Vi vil nå sette oss inn i saken og hvilke påstander de retter mot oss. Når det er sagt, er vi rolige med på innholdet i brevet, sier Simen Mørdre, daglig leder i Amer Sports Norge.

Han legger til at det er for tidlig å si noe om når og hva de vil gjøre, men at de kommer til å respondere på brevet.

Utover det vil Mørdre ikke komme med ytterligere kommentarer om påstandene fra Rottefella.

Les også

Slik velger du frikjøringsski

Krever erstatning

Rottefellens direktør Johnsen hevder under pressekonferansen at konkurrentene har lagt lokk på planleggingen og at lanseringen kom svært overraskende.

De krever erstatning for handlingene, med krav om økonomisk erstatning for lidt tap og for fremtidig tap.

I tillegg krever de at markedsføringen opphører. I prosessbrevet skriver de blant annet:

«Det kreves at Amers illojale og villedende markedsføring opphører umiddelbart og at det sendes ut en melding til markedet, forhåndsgodkjent av vår klient, der Amer klargjør at det ikke foreligger noe samarbeid med Rottefella, og at det ikke er et moderne NNN-system Amer nå tilbyr.»

Les også

Hoppbakken som ble 4.400 prosent dyrere enn planlagt

Tøff vinter

All utvikling og produksjon av Rottefellas skibindinger foregår på Klokkarstua i Norge, og gjøres av omkring 60 ansatte.

I november i fjor gikk administrerende direktør i Rottefella ut og fortalte om bemanningssituasjonen hos skibindingsprodusenten.

Milde vintre og lite snø sørget for at selskapet måtte permittere 22 av sine ansatte ved produksjonsavdelingen i Hurum.

I tillegg til mangelen på snø de siste årene har Rottefella opplevd at det har blitt tungt å selge skibinder i det russiske markedet, på grunn av redusert kjøpekraft blant russerne.

Les også

Q-Meieriene anklager Tine for kopiering: – Her ser vi et mønster

Publisert: