Næringen mener full elavgift for kryptobransjen gir datasentersmell

Abelia og IKT Norge er svært kritiske til Stortingets avgiftsgrep på utvinning av kryptovaluta fra 1. mars. Nå vil bransjeorganisasjonene finne løsninger «for å begrense skadene». 

FULL AVGIFT: Stortinget har enstemmig gått inn for full elavgift på utvinning av kryptovaluta fra 1. mars. Det bekreftet leder Henrik Asheim (H) i Stortingets finanskomité onsdag.
  • Erik Steinsbu Wasberg
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Alle partiene på Stortinget stilte seg bak forslaget om å gå inn for full elavgift for strøm som brukes til å utvinne kryptovaluta i datasentre. Det skal holdes en høring om saken, men Stortingets mål er at det skal innføres full avgift fra 1. mars neste år.

IKT Norge og Abelia, begge interesseorganisasjoner for teknologibransjen, er blant dem som er kritiske til endringen.

I et intervju med E24 sier sjeføkonom Roger Schjerva i IKT Norge at de nå vil jobbe sammen med myndighetene for å «begrense skaden som har skjedd».

– Vi vil søke å finne en praktisk løsning som ikke rammer bredere enn det Stortinget ønsker. Overraskelsen i budsjettforliket har skadet Norges omdømme som et land med stabile rammebetingelser. Dette vil også skade Norges muligheter til å ta i bruk blokkjedeteknologi på linje med våre naboland, sier Schjerva.

– Med et enstemmig storting mot oss blir oppgaven nå å jobbe sammen med myndighetene i å finne løsninger som kan begrense skaden som har skjedd, sier han.

Les også

Smell for kryptobransjen: Full elavgift fra 1. mars

Vil ikke støtte kryptoutvinning

Den ordinære avgiften på leveranse av kraft er 16,58 øre per kilowattime. Kraftkrevende industrien og datasentre betaler i dag til sammenligning en redusert sats på 0,48 øre per kilowattime.

Stortingspolitikerne mener det ikke er riktig at utvinning av kryptovaluta skal nyte godt av redusert elavgift, ettersom partiene mener det både er spekulativt og lite bærekraftig.

Flere politikere har blant annet også uttalt at utvinningen er «sløsing av strøm».

Abelia, NHOs organisasjon for kunnskap- og teknologibedrifter, stiller seg i likhet med IKT Norge svært kritiske til Stortingets avgiftsgrep. Kjetil Thorvik Brun, leder for teknologi og digitalisering i Abelia, sier til E24 at signalene fra norske politikere får aktørene i datasenterindustrien til å legge om planene sine.

– Vi ser frem til å belyse denne problemstillingen på vegne av den seriøse delen av datasenternæringen i høringen som skal komme, sier han.

Les også: (+) Blokkjede-selskaper satser på ny suksess: Nobelprisvinnere i økonomi

Sjeføkonom Roger Schjerva i IKT Norge mener det var feil av Stortinget å gå inn for å øke elavgiften for utvinning av kryptovaluta.

Mener avgiften rammer hele næringen

Thorvik Brun mener det blir galt av politikerne både å forsøke å skape en norsk datasenternæring, og gjennomføre avgiftsendringen på utvinning av kryptovaluta.

– De aktørene vi nå i en årrekke har forsøkt å tiltrekke oss og å bygge et moderne norsk industrieventyr på, sto i kø for å investere i seriøse datasentre. Regjeringen har laget en strategi for å bygge denne næringen, sier Brun.

Kjetil Thorvik Brun er fagsjef for IKT og digitale næringer i Abelia

– Det som regjeringspartiene ennå ikke har tatt innover seg er at dette grepet rammer de samme aktørene de ønsker å tiltrekke seg – ikke bare den såkalte «kryptobransjen».

Brun får støtte fra Schjerva i IKT Norge.

– Det er krevende å finne en løsning som ivaretar Stortingets to hensyn. På den ene siden vil de støtte opp under utvikling av en stor norsk datasenterindustri, og på den andre siden ønsker de å ikke bidra til kryptovalutaproduksjon, sier Schjerva.

Les også denne artikkelserien (+):

Etter gullrushet – Del 1: Da kryptokollapsen traff Norge

Etter gullrushet – Del 2: Kreativitet kan redde kryptoentusiastene

Etter gullrushet – Del 3: De norske kryptogigantenes taktiske tabbe

– Dumt å anta at det ikke kan bli en viktig teknologi

Roger Schjerva har tidligere uttalt til E24 at det er positivt at finanspolitikerne presiserer at andre kunder enn bitcoinutvinnere ikke skal rammes, og at det derfor er viktig å koble høy elavgift til den faktiske aktøren som driver med kryptoutvinning. Ikke alle som er i samme datasenter.

– Er aktører som driver med blokkjedeteknologi nødt til å utvinne kryptovaluta?

– «Nødt» er et sterkt ord. Men kryptovaluta har til nå vært den mest lønnsomme anvendelsen av blokkjedeteknologi. Derfor har den frem til nå vært brukt til å finansiere forskning og utvikling i andre typer blokkjedeteknologi, sier Schjerva.

– For dem som ikke vet noe om denne teknologien, vil blokkjede bli så stort som noen hevder?

– Det kan vi ikke være sikre på. Men blokkjede gjør digitale transaksjoner enklere og har en sikkerhetsdimensjon ved at de er vanskelig å hacke og manipulere. Det er dumt å anta at dette ikke vil bli en viktig teknologi, sier han.

– Og da får man kryptoutvinning med på kjøpet?

– Ja, den første anvendelsen av teknologi er kanskje ikke spesielt nyttig, men ofte finner man nyttigere bruksområder for teknologien senere. Derfor har heller ikke våre naboland noen planer om å innføre full avgift på kryptovaluta. Vi hører at noen av våre medlemmers kunder er på vei til Sverige.

Les E24s artikler om full elavgift på kryptovaluta:

Siv Jensen: Vanskelig å hindre «kryptorabatt» til datasentre

Jensen ber Skattedirektoratet vurdere kryptoselskapenes kraftrabatt

Skattedirektoratet: Kryptofritak kan fjernes

Kryptosenter får full elavgift fra 2019: – Katastrofe

Rådmann om regjeringens elavgift-planer: – Trist nyhet for Ballangen

Mistet milliardkontrakt etter budsjettavtale: – Dette er helt håpløst

Dropper blokkjede-kunder etter avgiftsgrep: – Måtte takke nei

Avgiftsgrep rammer milliardinvestering: Dropper datasenter i Tydal

Svensk jubel etter norsk avgiftsgrep: – Vi blir jo veldig attraktive

Økt elavgift: Vedsamarbeid kan gå opp i røyk

Avgiftsgrep rammer krypto-datasentre: Venstre åpner for utsettelse

NHO-sjefen støtter Raja om krypto-avgift: – Ta grep for å redde situasjonen

Skuffet over kortvarig utsettelse av kryptoavgift: – Uklok avgjørelse

Smell for kryptobransjen: Full elavgift fra 1. mars

Les også

IKT-næringen omsetter for 165 milliarder i utlandet - i året

Les også

Vedsamarbeid kan gå opp i røyk

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Strømpriser
  2. IKT Norge

Flere artikler

  1. Kritisk til fremgangsmåten bak krypto-avgift: – Har skapt usikkerhet

  2. – Måtte takke nei

  3. Avgiftsgrep rammer krypto-datasentre: Venstre åpner for utsettelse

  4. Utsetter krypto-avgift

  5. Smell for kryptobransjen: Full elavgift fra 1. mars