Sjømateksportens beste februar noensinne: Ny knallmåned for laksen

Sjømatnæringen hadde en ny knallmåned i februar. Tross 13 prosent svakere volumer er verdien av eksporten så langt i år 1,6 milliarder kroner høyere enn på samme tid i fjor.

KNALLTALL: Sjømateksporten fikk nok en sterk måned i februar, og totalt er eksporten så langt i år på 16,4 milliarder kroner, opp fra 14,8 milliarder kroner på samme tidspunkt i fjor. Dette er et illustrasjonsbilde.
Publisert:

Det skriver Norges sjømatråd i en melding.

Den norske sjømatnæringen eksporterte 198.700 tonn sjømat til en verdi av 7,8 milliarder kroner i februar i år.

Selv om det var 57.000 tonn mindre enn i samme måned i fjor, steg verdien med 670 millioner kroner.

– Årets februar er den beste februarmåneden for norsk sjømateksport noensinne. Dette skyldes blant annet økt verdi på lakseeksporten nok en gang, sier sjømatanalytiker Ingrid Kristine Pettersen i Norges sjømatråd.

Det har også løftet sjømataksjene på Oslo Børs. Sjømatindeksen OBSFX nådde en topp tidlig i november på rundt 606 poeng og falt til 520 poeng ved nyttår. Siden da har indeksen steget med drøye 6,5 prosent til 554 poeng.

Mowi-aksjen har steget 12 prosent så langt i år, Lerøy er opp 2,18 prosent, Grieg Seafood er opp nær 13 prosent og Norway Royal Salmon er opp over 15 prosent, mens Austevoll Seafood er opp 1,3 prosent og Bakkafrost opp 6,81 prosent.

Blant de få lakseaksjene som peker nedover er Salmar, som er ned 0,7 prosent så langt i 2019.

Sjømatrådet påpeker at høyere volumer og økte seipriser bidro til verdiøkning innenfor eksporten av hvitfisk i februar. I tillegg har verdien av eksporten av sild og makrell også steget i februar.

Det er særlig nedgang i fiske på lodde som bidrar til de lavere volumene sammenlignet med året før, ifølge Norges sjømatråd.

Så langt i år er sjømateksporten på 406.000 tonn, til en verdi av 16,4 milliarder kroner, mens verdien på samme tid i fjor var 14,8 milliarder kroner.

Les også

Sjømatrådet mener laksenæringen kan tjene milliarder på økt foredling

Knalltall for laks

Det ble eksportert 80.000 tonn laks i februar, noe som er syv prosent mer enn i samme måned i fjor. Verdien økte med 11 prosent fra i fjor til 5,1 milliarder kroner, ifølge sjømatrådet.

Så langt i år er lakseeksporten på 166.000 tonn til en verdi av 10,7 milliarder kroner, opp fire prosent i volum og 11 prosent i verdi. Lakseprisen for fersk hel laks var 58,94 kroner kiloet i februar, fra 58,34 kroner kiloet i samme måned i fjor.

– De største vekstmarkedene i februar er Polen, Danmark og Litauen. Dette er markeder hvor en høy andel av laksen blir videreforedlet for eksport til andre markeder, hovedsakelig innad i EU, sier sjømatanalytiker Paul T. Aandahl.

– Vi ser positive tendenser spesielt i konsumet av røykt laks i markeder som Tyskland, Frankrike og Italia, legger han til.

Sjømatrådet har tidligere vært kritiske til utviklingen hvor mer norsk fisk eksporteres som råvarer, og sagt at milliarder av kroner kunne ha vært tjent hvis fisken ble foredlet i Norge.

Les mer: Sjømatrådet mener laksenæringen kan tjene milliarder på økt foredling

Også eksporten av ørret steg med solide 22 prosent til 3.600 tonn, og verdien steg med 37 prosent fra i fjor til 251 millioner kroner, ifølge Norges sjømatråd.

Fornøyd fiskeriminister

Fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Frp) er fornøyd med at næringen leverer solide tall, og trekker blant annet frem at klippfisken har vokst både i volum og verdi, medn en oppgang på 24 prosent i eksportverdien til 152 millioner kroner.

Han er også fornøyd med veksten i laksesektoren, men er bekymret for det fallende volumet i sjømateksporten totalt.

– Laksen fortsetter å vokse. Så er det bra å se at eksporten av sild, som til tider har hatt litt utfordringer, har tatt seg opp igjen, sier Nesvik i en kommentar.

– Sjømateksporten totalt stiger i verdi, men volumet faller. Jeg håper dette vil snu, for vi trenger volumvekst for å drive næringen videre, sier han.

REKORDHØY EKSPORTVERDI: Dette er dem samlede eksportverdien av norsk sjømat i januar og februar 2019.
Publisert: