SAS-partneren Flybe i krise: Forsøker å selge hele flyselskapet
Oljeprisen og den tøffe konkurransen har sendt nok et europeisk flyselskap ut i økonomisk krise. Aksjekursen til Flybe har falt 75 prosent på to måneder og nå forsøker ledelsen å finne en kjøper.
Det britiske regionalflyselskapet Flybe sliter tungt økonomisk og har nå varslet at selskapet er til salgs.
– Styret i Flybe gjennomfører en omfattende gjennomgang av forskjellige strategiske muligheter som er tilgjengelige for å håndtere de nåværende utfordringene som møter luftfarten, og for å maksimere aksjonærverdier, skriver styret i en uttalelse.
– Mulige alternativer er videre kapasitets- og kostnadstiltak, initiativer for å styrke balansen (hente ny kapital, journ.anm.) i tillegg til et potensielt salg av selskapet, skriver de videre.
Flyanalytiker Mark Simpson sier til Irish Examiner at både Ryanair, British Airways og EasyJet trolig vil være interessert i å ta over lønnsomme deler av selskapet, som deretter kan selges videre.
Utviklingen i Flybe og flymarkedet generelt har fått store konsekvenser for aksjekursen, som har falt hele 75 prosent fra en relativt lang og stabil kurs på drøye 40 pund, som varte frem til midten av september, og ned til 10,25 pund torsdag ettermiddag.
Flyselskapene forbereder seg på brexit: Nå har Wizz Air fått egen britisk lisens
Sitter på store slot-verdier
– Flybe er i spill, men jeg tror ikke Flybe er spesielt attraktivt blant de store nettverks- og lavprisselskapene. Det er et regionalt selskap med propellfly, som har lav setekapasitet, noe som gjør bruksområdet begrenset, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair til E24.
Han peker på at Flybe sitter på en del attraktiver slotts (landings- og avgangsrettigheter) på Heathrow som har stor verdi. SAS solgte i 2017 et slikt slot-par for over 600 millioner kroner.
– Men slotts må selges mens selskapet er i drift og ikke etter en konkurs. Da må de leveres tilbake til slot-koordinatoren på den aktuelle flyplassen, sier flyanalytikeren.
Elnæs tror irske Stobart Air kan komme til å prøve seg på nytt i å kjøpe opp Flybe, og peker på at det irske selskapet forsøkte dette tidligere i år, men at Flybe-styret da takket nei.
– Det er ingen grunn til å tro at Flybe problemene kom brått på i høst, men styret og ledelsen gjorde sannsynligvis en bommert når StobartAir ble avvist. Det kan aksjonærene tape stort på nå, hvis det er noen som i det hele tatt er interessert i å investere i Flybe, sier Elnæs.
Riksrevisjonen kritisk til styringen av Avinor: – Kostnadsveksten er kritikkverdig
SAS-partner
Flybe flyr en rekke ruter på egen hånd i og ut fra Storbritannia, men selskapet drifter også ruter for andre flyselskap, inkludert irske Aer Lingus' regionale rutenett, British Airways' Cityflyer-merkevare og enkelte småruter for SAS.
I forbindelse med den omfattende omorganiseringen SAS har gjennomført siden 2012 har selskapet i økende grad tatt i bruk eksterne leverandører for mindre og mer perifere ruter, slik at de kan konsentrere seg om de viktigste rutene selv.
I tillegg til Flybe er særlig CityJet en viktig leverandør for SAS.
I 2014 annonserte SAS et partnerskap med Flybe som løper i seks år fra 2015.
Avtalen innebærer blant annet at selskapet stiller med ATR-propellfly som bistår SAS med avviklingen av ruter fra Stockholms Arlanda, hvor det er behov for mindre fly for å tilfredsstille etterspørselen. SAS opplyste den gang at rutene det er snakk om blant annet går fra Stockholm til Visby, Kalmar og Turku. Flyene er fullt ut dekorert med SAS-farger og -logoer.
– SAS følger dette nøye og jeg er ganske sikker på at SAS nå jobber med en «Plan B». SAS ønsker ikke å komme i en situasjon hvor Flybe blir satt på bakken og ikke har noen ATR-fly til SAS operasjonen, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs.
Oljeprisen spiste opp Norwegians kostnadskutt
Mange sliter
Det er langt ifra alle flyselskapene som risikerer konkurs, men særlig blant de mindre aktørene har vi sett flere konkurser. Blant de større aktørene er det snakk om kutt i resultatprognoser, innstramming i rutetilbudet eller marginpress.
De tøffe forholdene skyldes i hovedsak to forhold: Den økte oljeprisen og den tøffe konkurransen.
Det er også spesielle forhold som slår inn hos enkelte, som motorproblemene Norwegian har på Dreamliner-flyene og streikene som har kostet Ryanair dyrt.
Oljeprisen har falt en del de siste ukene, men prisveksten som har vært de siste par årene har sørget for et betraktelig høyere kostnadsnivå. På samme tid er konkurransen intens, særlig i lavprissegmentet, der aktører som Norwegian, Eurowings, Wizz Air og Ryanair kjemper med nebb og klør mens de alle fortsetter å vokse betydelig.
Her er noen av sakene om konkursene, utfordringene og resultatkuttene i europeisk luftfart om dagen: