NHH-rektoren svarer på it-kritikk: – Vi akselererer fort

Teknologibransjen mener utdanningsinstitusjonene ikke klarer å holde tritt med utviklingen i næringslivet. NTNU, BI og NHH sier de gjør så godt de kan.

GODE NOK: Rektor ved Norges Handelshøyskole (NHH) Øystein Thøgersen, mener de har tatt oppfordringen fra næringslivet på alvor, og vil fremover gi studentene god nok teknologiforståelse i alle fag. Han inviterer alle som ikke tror ham på besøk til Bergen.
  • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

– På NHH har vi en ny strategi hvor teknologiforståelse er et hovedpunkt. Vi lager både nye kurs sammen med næringslivet, og så oppdaterer vi de kurs- og programmer vi allerede har, sier rektor ved NHH Øystein Thøgersen, til E24.

IKT-Norges kompetanseforum sammen med Cisco og Evry mener man helst skulle sett at nyutdannede hadde mer relevant kompetanse når de kom ut i jobb.

Ciscos toppsjef i Norge, Svein Størmer Thaulow, mener dagens unge er smartere enn noen gang, men at det er et stort sprik mellom hva studenter lærer, og hva bedriftene trenger.

– Vi bruker utrolig mye tid på trene opp folk, spesielt studenter fra merkantile fag på BI og NHH, som er veldig svake på it-fag og henger lengst bak sammenlignet med for eksempel NTNU og UiO, sier Thaulow.

Han mener teknologiforståelsen må opp på nærmere alle norske universiteter og høyskoler.

Les også

Evry-sjef: Unge er utdaterte før de er i jobb

NHH: – Kom på besøk

Thøgersen svarer følgende på kritikken fra Cisco-sjef Thaulow:

– Den ballen har vi sett og forstått. Det er bare å komme på besøk, vi akselererer fort og jobber tettere med næringslivet enn noen gang, sier han.

RELEVANTE NOK: Prorektor ved BI Dag Morten Dalen mener skolen har lansert nye programmer som gjør dem relevante nok for næringslivet.

NHH-rektoren forklarer at de tilbyr nye programmer som blant annet inkluderer fag på big data og robotisering, men sier at det er viktig å understreke at man ikke utdanner ingeniører.

Thøgersen sier at selv revisjonsutdanningen vil få god teknologiforståelse bakt inn i programmet.

BI svarer ikke direkte på kritikken fra Cisco-sjefen, men sier at høyskolen har kurs og programmer som svarer til ny teknologi og økt digitalisering.

Fra høsten har BI opprettet et masterprogram som heter «business analytics» som skal gi studentene kunnskap om behandling av store datamengder for å forstå nye digitale forretningsmodeller.

– Det mener jeg er en bekreftelse på at vi tilbyr relevant kompetanse for næringslivet, sier prorektor ved BI, Dag Morten Dalen.

NHH-rektoren sier det viktige nå er å kontinuerlig snakke med bedriftene som ansetter studenter fra høyskolen.

– Vi må bestå relevans-testen og høre etter hva markedet sier. Det er jo også grunnen til at vi inviterer næringslivet inn i selve kursutformingen, sier Thøgersen.

Fremtiden vil dreie seg om etterutdanning

– Det er jo selvfølgelig alltid en utfordring å henge med, noen områder utvikler seg veldig fort, sier prorektor Anne Borg ved NTNU.

Les også

BI-student Simen ble eiendomstrainee: – Rart bygg ikke ble presentert som mulig karrierevei

Hun kommer med flere eksempler på hvordan universitetet jobber for å gjøre studentene mer relevante for næringslivet.

– Blant prosjektene vi nylig har satt i gang er Norwegian Cyber Range, som er en arena for testing, trening, øving, utdanning og forskning innen cybersikkerhet, og i Trondheim har man innviet en lab for kunstig intelligens.

– Hvor lett er det for dere og raskt opprette et nytt program om næringslivet etterspør det?

– Det er ikke så lett å snu seg rundt raskt på programnivå, fordi det må skje på en ordentlig måte og i henhold til nasjonale regelverk. Det er for øvrig lettere å forandre deler av innholdet i et allerede eksisterende program, sier Borg.

Hun forklarer at man for tiden jobber med å utvide tilbudet for etterutdanning, samt enkeltemner, hvor regelverket er mer fleksibelt.

– Vi tror det ligger mange muligheter i etter- og videreutdanning og enkelt-emner. Her kan man være mer fleksible, og vi tror en langt større del av vår virksomhet vil dreie seg om etter- og videreutdanning i fremtiden.

Også NHH-rektor Thøgersen tror høyskolens virksomhet vil endre seg fremover.

– Hvis man tar på visjonsbrillene og ser frem i tid er det ingen tvil om at videreutdanning vil bli en svært stor del av det de vi driver med. Jeg vet ikke når det blir like stort som våre ordinære programmer, men denne trenden kommer raskt, og vi vil være i frontposisjon.

Les også

BI beste norske skole på siste Financial Times-rangering

Les også

NHO vil fjerne mastergrader

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Skole og utdanning

Flere artikler

  1. Evry-sjef: Unge er utdaterte før de er i jobb

  2. Betalt innhold

    Ulrik og Eivind var på vei til etablerte topputdanninger. Så fant de et alternativ som fristet mer.

  3. Mangfold blant økonomistudenter: - Det er et maratonløp

  4. Equinors sommerstudenter får ikke adgang: – Dette blir et spesielt år

  5. Vil «meteren» til livs: Kultursjef frykter for vårens konsertprogram