Clarksons kjøper RS Platou

Blar opp tre milliarder kroner for den norske skipsmegleren.

VERDENS STØRSTE: Clarksons er allerede verdens største skipsmegler, og med et eventuelt kjøp av RS Platou vil de vokse seg enda større.
Publisert:

Det britiske skipsmeglerselskapet Clarksons, kjøper RS Platou for 281,2 millioner pund – tilsvarende rundt tre milliarder kroner.

Det ble kjent så tidlig som 14. november at Clarksons, som er verdens største skipsmegler, var i samtaler med styret i RS Platou om et mulig oppkjøp. 

Det var dagens Dagens Næringsliv som først omtalte saken.

Ordknapp styreleder

– Det jeg kan si at det er en spennende transaksjon mellom to markedsledere, sier en ordknapp styreleder Ragnar Horn i RS Platou til E24.

– Vil RS Platou navnet bestå?

– Vi har ikke kommet så langt i forhandlingene ennå, men jeg forventer at det vil det.

– Hvordan har de siste ukene vært?

– Det har jeg ingen kommentar til, utover at dette er veldig spennende.

RS Platou er skips- og offshoremeglerhus, og eier også meglerhuset RS Platou Markets som driver aksje- og obligasjonsmegling.

– Attraktiv mulighet

Platou-sjef Peter M. Anker mener kombinasjonen med Clarksons vil skape et «det beste globale tilbudet av meglingstjenester».

– Styret i RS Platou mener den foreslåtte transaksjonen representerer en attraktiv mulighet til å bygge på Platous og Clarksons prestasjoner så langt og være til fordel for selskapenes aksjonærer, kunder og ansatte, sier Anker.

ATTRAKTIV MULIGHET: Sjef i RS-Platou, Peter M. Anker.

75 prosent av betalingen vil skje i form av aksjer, 16,66 prosent i rentepapirer, mens 8,34 prosent vil være i kontanter.

– Kombinasjonen av disse to markedsledende og tradisjonsrike selskapene vil posisjonere selskapet som verdens ledende shipping- og offshoremegler og spesialiserte investeringsbank, sier Clarksons-sjef Andi Case i en kommentar.

Case mener den strategiske kombinasjonen av de to selskapene er god da de utfyller hverandre i stor grad og har liten overlapping.

De to selskapene vil kombinert ha 1.400 ansatte fordelt på 21 land.

Anker og Horn vil har styreplasser i Clarksons etter kjøpet.

Største i Norge

Arild J. Brune, direktør i Norsk Skipsmeglerforbund, anslår at RS Platou er den tredje største skipsmegleren globalt, etter Clarksons og Simpson Spence & Young.

I Norge har de hatt en klar nummer én posisjon foran Fearnleys.

Oppkjøpet ventes å fullføres i første kvartal, betinget av godkjenning av aksjonærene og regulatoriske myndigheter.Publisert: