ESA godkjenner kompensasjon for tapte varelagre

EØS-tilsynet Esa har godkjent støtteordningen som skal kompensere bedrifter for utgåtte ferskvarer som ikke lenger kan selges eller brukes.

Næringsminister Iselin Nybø (V) kan glise over at EØS-tilsynet Esa har gitt tommel opp til kompensasjonsordningen for tapte varelagre.
Publisert: Publisert:

Ordningen har et budsjett på 25 millioner kroner. Det skal kompensere restauranter, barer, visse hoteller, kafeer og blomsterbutikker.

Støtte gis dersom omsetningen har falt minst 30 prosent fra november til april.

Les også

Bedriftene kan få dekket hele summen i tapte varelagre

Stortinget vedtok allerede i februar at koronastengte bedrifter skal kompenseres for varelagre som er gått tapt på grunn av nedstengninger. Nylig måtte næringsminister Iselin Nybø (V) svare for forsinkelsen.

– Det er komplisert, og det tar tid. Jeg skulle gjerne hatt denne ordningen oppe og gå, men det kommer til å ta litt lengre tid enn vi først håpte, og nå ser det ut til å kunne bli en tre ukers forsinkelse, sa Nybø i Stortinget onsdag.

Etter godkjenningen fra EU er det kun norske myndigheter det står og faller på.

– Nå er ordningen for tapt varelager godkjent av ESA, og det er bra. Både Brønnøysundregistrene og departementet jobber nå på spreng for å få dette inn i søknadsløsningen, sier Nybø i en pressemelding torsdag kveld.

– Helt kritisk

Tirsdag sa Noel Heath som driver ølbaren Henry & Salyy’s i Oslo at han har mange bedervelige varer på lageret etter å ha vært stengt siden november.

– Å få kompensasjon for det er helt kritisk, sa han da.

Les også

Vedtok kompensasjon for tapt varelager i vinter – bedriftene får fortsatt ikke søke

I Brønnøysunregistrene har de hatt saken som høyeste prioritet, ifølge Are Trælvik, prosjektleder for kompensasjonsordningene for innreisekarantene og den generelle for næringslivet. Men de ventet på avklaringene fra Næringsdepartementet og ESA, sa han tirsdag.

Ambisjonen da var å ha en dato klar for når søknadene skulle åpne i løpet av denne uken.

På fredag har både Oslo kommune og regjeringen varslet at de vil holde pressekonferanser om coronasituasjonen.

Publisert: