Ny utsettelse for Norwegian i Irland

Tross sterke advarsler fra Norwegians advokat skyver irsk dommer ytterligere på tidsplanen i Irland.

Ingen boarding for Norwegian i Irland ennå. Kreditorene får igjen mer tid på seg.
  • Roar Valderhaug - Aftenposten
Publisert:

– Rettsprosessen i Irland må være helt avsluttet innen utgangen av april. Ellers risikerer vi både at Norwegian går tom for kontanter, og at innhentingen av kapital settes i fare.

Det var den sterke advarselen fra Norwegians irske advokat, Brian Kennedy, i et rettsmøte i Dublin mandag. Kennedy advarte da mot å utsette torsdagens viktige rettsmøte med én uke.

Noen av kreditorene har ønsket en slik utsettelse. De mener de trenger mer tid på å imøtegå Norwegians søknad om å få lov til å terminere kontrakter med dem.

Det gjelder både leasingavtaler og avtaler med andre kreditorer som er leverandører.

Les også

Norwegian har startet konkursprosess for nok et datterselskap

Skjøv fem dager

Så mye ekstra tid som en hel uke fikk de ikke. Men dommer Michael Quinn utsatte det viktige rettsmøtet til tirsdag 23. februar. Både den statlige, amerikanske banken Exim og Rolls-Royce var blant dem som protesterte på tidsplanen.

Exim har avgitt garantier på finansiering av Boeing-fly som Norwegian har kjøpt. Rolls-Royce har levert flymotorer.

Dommer Michael Quinn gir kreditorer som protesterer noen ytterligere dager ekstra.
Les på E24+

Hvis Norwegian-aksjen er riktig priset, skal Flyr-aksjen fly høyt

Kalte sin protest «heftig»

Kreditorene mener de har fått for lite tid til å vurdere og imøtegå Norwegians mange søknader. Advokaten som representerer både Exim Bank og leasingselskapene Aercap og BOC Aviation, førte igjen an blant dem som vil ha mer tid på seg.

Denne gangen protesterte han imidlertid ikke på vegne av de to leasingselskapene, men kun på vegne av den amerikanske statsbanken.

For i samtalene med leasingselskapene har det åpenbart vært klar fremgang siden sist. Advokaten til Norwegian leste opp en rekke avtaler som nå er avsluttet etter enighet med ulike leasingselskaper.

Det hadde ikke noe å si for advokat Rossa Fanning i rollen som Exims advokat:

– Min klient Exim protesterer heftig. Både mot tidsplanen og mot å overlate utregningen av min klients tap til en ekspert utenfor domstolen. Det er helt ny jus. Og det som er beregnet, er i faktuelt motstrid til bevisene som er lagt frem for retten.

En annen kreditor hevdet at de kan bevise at det vil være uøkonomisk for Norwegian å terminere kontrakten med dem. Men at de trenger mer tid for å få frem detaljene rundt dette.

Det vil være betydelig varmere i været før Norwegian kan håpe på å forlate ordningen med konkursbeskyttelse i Irland.

– Presset opp mot veggen

Norwegians advokat viste da igjen til at de være ferdige innen utgangen av april. Prosessen med å få redningsplanen godkjent, først i Irland og så i Norge, tar uker. Mye tid går også med til varsler om vedtak og ankefrister.

Og så tar til slutt innhentingen av ny kapital ytterligere to uker.

Hvis vi skal rekke alt dette innen utgangen av april, så er vi alt nå presset opp mot veggen. Hver dag er nå kritisk, het det fra Norwegians advokat.

Prosessen blir nå altså ytterligere forsinket. Dermed er det helt sikkert at Norwegian må bruke av en ekstra tidsfrist på 50 dager som er innført på grunn av korona.

Plan godkjent før pengene er der?

Aller siste frist for å forlate den irske konkursbeskyttelsen blir da lørdag 17. april.

Det betyr at Norwegian legger opp til å få en betinget tillatelse til å forlate ordningen før 4,5 milliarder kroner i ny kapital er på plass.

Det er noe den irske dommer Quinn syntes høres rart ut: – Jeg sliter med et konsept der jeg skal godkjenne en plan i irsk rett før det som så skal skje i norsk rett og før innhentingen av ny kapital.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Konkursbeskyttelse
  2. Norwegian
  3. Rolls-Royce
  4. Boeing

Flere artikler

  1. Leasingselskapene sier nei til Norwegians plan for å redde selskapet

  2. Norwegian advarer: Forsinkelser kan sette jakten på kapital i fare

  3. Norwegian fikk medhold i Irland: Dommeren overkjører fire kreditorer

  4. Irsk dommer gir Norwegian mer pusterom: Bostyrer får en måned ekstra

  5. Norwegian nærmere irsk løsning: Bare fire store flykreditorer gjenstår