Forleggerforeningen tror kjempebot kan få konsekvenser for bransjen

Forlagene satte kaffen i halsen da de så boten på en halv milliard fra Konkurransetilsynet. Forleggerforeningen mener det forlagene kritiseres for i stedet bør jubles for.

Heidi Austlid er administrerende direktør i Forleggerforeningen. Hun rister på hodet over boten gitt til bransjen.

Poppe, Cornelius / NTB scanpix
 • Sindre Hopland
Publisert:

– Dette er jo en solid sum med penger, sier Heidi Austlid, fersk leder for Forleggerforeningen som representerer tre av forlagene som i dag ble bøtelagt av Konkurransetilsynet, Aschehaug, Gyldendal og Cappelen Damm.

Hun er tydelig på at ingen kjenner det fulle innholdet i varslet ennå, og kan ikke gå dypt i materien før hun vet nøyaktig hva Konkurransetilsynet peker på.

Boten på 503 millioner kroner, hvor av foreningens medlemmer står for 405,1 millioner, gis med bakgrunn i det Konkurransetilsynet mener er prissamarbeid og annen sensitiv informasjon. Sentralt i dette står Bokbasens plattform Mentor forlag, hvor forlagene skal ha delt sensitiv informasjon.

Austlid, som nylig kom inn som administrerende direktør i IKT-Norge, har et litt annet syn på den nevnte databasen.

– Vi mener bokbasen som kritiseres av Konkurransetilsynet burde bejubles. Plattformen er bygget slik at forhandlerleddet skal få tilgang på bredden av titler i Norge. Det er jo den samme informasjonen man finner der, som man også finner på for eksempel Ark.no, sier Austlid om Gyldendals nettbutikk.

Les også

Forlegger etter Konkurransetilsynets varsel om bøter: – Satte kaffen i halsen

– Konsekvenser for norsk litteratur

Forlagene reagerte sterkt på boten til E24 torsdag morgen, og administrerende direktør i Cappelen Damm kalte varselet «fullstendig absurd».

Det er med andre ord ingenting som tyder på at forlagsbransjen vil godta boten uten kamp.

– Hvilke følger vil dette få for forlagenes økonomi?

– Det er en kjempebot, og vil kunne få konsekvenser for mangfoldet i litteraturnorge, men det er viktig å understreke at dette er et varsel, sier Austlid i Forleggerforeningen. Hun vil ikke gå inn på detaljene på nåværende tidspunkt.

PLATTFORMEN DET REAGERES PÅ: Det er bokbasen Konkurransetilsynet mener er med å ødelegge konkurransen i forlagsbransjen.

Skjermdump: Bokbasen.no
Les også

Stordalen selger forlagene i Sverige og Danmark

Ikke første gang forlagsbransjen bøtelegges

Det var først i 2018 at Konkurransetilsynet gikk til razzia mot bransjen. Siden den gang har de etterforsket saken.

Konkurransetilsynet mener bransjen har brutt paragraf 10 i konkurranseloven som forbyr samarbeid mellom selskaper som har til formål å begrense konkurransen.

Tilsynet mener det har vært en form for systematikk i hvordan forlagene har lagt inn boktitler med konkurransesensitiv informasjon, deriblant fremtidig pris.

Konkurransetilsynet understreket torsdag formiddag at de «ser svært alvorlig på denne typen ulovlig samarbeid», og at størrelsen på gebyrene understreker dette.

– Vår foreløpige vurdering er at forlagenes utveksling av informasjon er egnet til å begrense konkurransen ved å gjøre det mulig å koordinere bokpriser, utvalget av bøker og tidspunkt for utgivelse til skade for forbrukerne, sa Gjermund Nese, avdelingsdirektør i Konkurransetilsynet, tidligere torsdag.

Det er ikke første gang tilsynet undersøker forlagsbransjen. I 2017 fikk Aschehoug, Cappelen Damm, Gyldendal og Schibsted Forlag 32 millioner i bot for å ha boikottet Rema-eide Interpress, og samtidig utvekslet sensitiv informasjon. Dette skjedde etter en razzia i 2014.

Følg E24 på sosiale medier: 
Facebook
Instagram
LinkedIn

Les også

Cappelen Damm kvitter seg med alle Tanum-butikkene utenom én

Her kan du lese mer om

 1. Konkurransetilsynet
 2. Cappelen Damm
 3. Gyldendal
 4. Prissamarbeid
 5. Aschehoug
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Forlegger etter Konkurransetilsynets varsel om bøter: – Satte kaffen i halsen

 2. Varsler bøter på en halv milliard kroner mot aktører i bokmarkedet

 3. Har gitt bøter for 2,5 milliarder på to år

 4. Annonsørinnhold

 5. Svakt 2019 gir bøterabatt for to av forlagene

 6. Betalt innhold

  Gigantbot kan rasere økonomien i flere av forlagene