Petter Stordalen kjøper finsk luksushotellkjede

Hotellkongen skal ha gjort en av sine viktigste «dealer» i hotellbransjen.

Foto: Niki Soukkio
Publisert:,

Petter Stordalens Nordic Choice Hotels kjøper hotellgruppen Kämp Collection Hotels i Finland.

– Kjøpet av Kämp Collection Hotels er en milepæl for både selskapet og meg selv, og er en av de viktigste dealene jeg har gjort i hotellbransjen, sier Stordalen i en melding fra Nordic Choice Hotels.

TV 2 omtalte oppkjøpet først.

Les på E24+ (for abonnenter)

Dette er Norges hotellkonger

Den nøyaktige kjøpesummen er ikke kjent, men ifølge DN og Dagens Industri har Stordalen betalt godt over én milliard kroner for egenkapitalen i Kämp Collection Hotels.

Kjeden har til sammen ti hoteller med 1.406 hotellrom, samt 350 rom på vei, 17 restauranter og mer enn 550 ansatte. Historien strekker seg tilbake til 1887 da grunnlegger Carl Kämp bygget det som i dag heter Kämp Hotel.

– Måtte betale for mye

Stordalen beskriver Kämp som en institusjon i Helsinki, og mener de er en «perfekt match» for Nordic Choice Hotels.

Les også

Petter Stordalen og Ullared-Boris skal bygge hotell sammen

– Nordic Choice Hotels skal være et nordisk hotellkonsern, og som ny eier av Kämp Collection Hotels blir vi for alvor en viktig nordisk spiller, sier han i pressemeldingen.

Selger er private equity-fondet Capman. Stordalen forteller at de var tidlig ute med å melde sin interesse, men at det gikk flere runder før Capman-ledelsen endelig ville snakke med ham.

LANG HISTORIE: Kämp Hotel i Helsinki ble bygget av grunnlegger Carl Kämp i 1887. Den gang het hotellet Grand Hotel. Det omtales som Finlands mest kjente og ærverdige hotell.

Foto: Kämp Collection Hotels

– I mange år tenkte jeg «dette kan jeg aldri få». Da jeg fikk muligheten til å forhandle, var mange med i begynnelsen. Men til slutt var det bare to igjen og da hadde jeg bestemt meg. Den muligheten kan ikke gå fra meg. Da tredje runde gikk, hadde vi bestemt oss, sier hotelleieren til Dagens Industri.

– Og da, som ofte før, måtte jeg betale for mye, legger han til.

Venter milliardomsetning

– Det kom et følge på åtte personer i privatjet til landstedet i Gamle Hellesund i Blindleia, og avtalen ble signert på en av de fineste fløyelskveldene vi har hatt i år. Det var rett og slett magisk, sier han til Dagens Næringsliv.

Hotellkjeden Stordalen nå kjøper omsatte for 76 millioner euro i fjor, tilsvarende nesten 760 millioner kroner. Ifølge pressemeldingen er målet en omsetning på én milliard i år.

Brutto driftsresultat (ebitda) skal ligge på rundt 100 millioner kroner.

Kjøpet skal behandles av konkurransemyndighetene i Finland høsten 2019.

Her kan du lese mer om