Ned, ned, ned i byggebedriftene

Budsjettkutt, innstramninger og oppsigelser landet rundt: Det er den nye hverdagen i mange av bedriftene VG har vært i kontakt med.

Publisert:

En ringerunde VG har gjort til 50 norske bedrifter gir et helsvart bilde av situasjonen i mange av dem:

* 15 bedrifter kutter i budsjettet for 2009.

* 718 personer i 8 bedrifter har mistet jobben og ytterligere 9 bedrifter vurderer oppsigelser.

* 13 bedrifter har stanset eller utsatt planlagte prosjekter og investeringer.

Bedrifter tilknyttet boligmarkedet sliter tyngst. Drammens Hus & Hytter er en av mange som har fått merke kniven på strupen. Årets budsjett rakner på grunn av stans i bolig- og hyttekjøp, og 20 prosent av staben har måttet gå.

- Selv med rentenedsettelse tar det tid før folk begynner å få tillit til markedet igjen. Vi må nok et godt stykke ut i 2009 før vi eventuelt ser en bedring, sier daglig leder i Drammens Hus & Hytter, Kyrre Hagen (bildet) til VG.

I år hadde bedriften budsjettert med en omsetning på 70 millioner kroner, men resultatet ser ut til å bli hele 10 millioner kroner lavere. Til neste år forventer Hagen ytterlige 10 millioner kroner mindre i omsetning. Nedturen har ført til at 6 av 28 ansatte enten er blitt permittert eller har gått av. Hagen tror resten får bli.

- Vi har fortsatt tro på markedet. Vi drar ikke av gårde som de to foregående årene, men vi satser på å jevnt og sikkert komme tilbake igjen, sier Hagen.

Les også: 50 følger av finanskrisen

Prosjekter stoppes

Men også de som selger utstyr til boligmarkedet har det nå tøft: Vindusprodusent NorDan vinduer forventer å tjene 150 millioner kroner mindre neste år og har nedbemannet med 100 personer. Living, Flisekompaniet og Skeidar Møbler nedjusterer budsjettene sine. Kjøkkenprodusenten Norema & Sigdal forventer 15 prosent lavere omsetning og har innført investeringsstopp på mange områder.

- Flere planlagte prosjekter har blitt stoppet av eierne. For eksempel en ny linje innen maling og investeringer innen maskineri og produksjon, sier administrerende direktør Glenn Andresen.

Boligbygger Moelven har lagt en investering verdt 60 millioner kroner i skuffen. Ledelsen i Nanset Standard, som selger anleggsmaskiner, er også pessimistisk.

Kan få 100.000 ledige

- Vi holder på med budsjettet nå og 2009 blir et tøft år. Vi regner med en omsetningsnedgang på 30 prosent. Men det er tross alt bedre enn for markedet, der halvparten av omsetningen kommer til å fordufte, sier administrerende direktør Tom Johansen.

Andre bransjer ser ikke ut til å være trygge, de heller. Denne uka la Statistisk Sentralbyrå frem tall som viser at ledigheten øker mer enn tidligere antatt. SSB tror nå at ledigheten øker til rundt 100.000 i 2010.

Flere nyheter på E24.

Publisert: