Norske Thomas Borgen ferdig i Danske Bank - erstattes midlertidig

Skandalerammede Danske Bank henter inn en ny midlertidig toppsjef fra egne rekker etter at nordmannen Thomas Borgen nylig gikk av.

FERDIG: Thomas F. Borgen trakk seg som toppsjef for Danske Bank for halvannen uke siden. Nå opplyser selskapet av Borgen ikke lenger skal jobbe for banken.

Foto: Liselotte Sabroe AP
  • NTB
Publisert:

Jesper Nielsen er i dag sjef for Danske Banks virksomhet i Danmark. Mandag ble det klart at han overtar stillingen som toppsjef inntil en permanent løsning er funnet.

Borgen varslet sin avgang for knapt to uker siden, samme dag som banken la fram en intern granskningsrapport om hvitvaskingsskandalen i bankens estiske filial. Banken erkjente samtidig at den ikke har vært god nok til å demme opp for ulovlighetene.

Bakgrunn: Alt om Danske Bank-skandalen her

Danske Banks nye midlertidige sjef heter Jesper Nielsen og kommer fra stillingen som leder for bankens danske virksomhet.

Foto: Danske Bank

Banken anklages for å ha hvitvasket milliardbeløp i en periode på minst åtte år. Mesteparten av pengene skal ha kommet fra Russland.

Thomas Borgen har vært i Danske Bank siden 1997. Han var i perioden 2009–2012 ansvarlig direktør for filialen i Estland, og i 2013 ble han forfremmet til Danske Banks administrerende direktør.
Les også: Dette er skandalen som felte den norske Danske Bank-sjefen (+)

At banken nå sier farvel til Borgen er første skritt for å gjenskape tilliten, mener investeringsøkonom Per Hansen hos Nordnet.

– Det sender et signal om at det er på tide å komme videre så raskt som mulig og få avstand til hvitvaskingsskandalen. Thomas Borgen er blitt synonymt med saken. Men saken forsvinner ikke av den grunn, og ingen glemmer det som har skjedd, sier Hansen.

Ettersom Borgen selv har sagt opp sin stilling får han ifølge sin kontrakt med seg 12 måneders lønn. I fjor lød hans samlede årsinntekt på 17,4 millioner danske kroner, hvorav 11,5 millioner var lønn, 2,2 millioner pensjon og 3,7 millioner bonuser i form av kontanter og aksjer.

Flere artikler

  1. Børsen: Thomas Borgen siktet i hvitvaskingssaken

  2. Pensjonsfond saksøker Thomas Borgen og tre andre Danske Bank-topper

  3. Bekrefter USA-dialog og avslutter milliardkjøp

  4. Annonsørinnhold

  5. Nordmann kan få dansk fallskjerm på 17,5 mill.

  6. Danske Banks grufulle år