DN: Hydro innrømmer utslipp i Brasil

Den norske aluminiumskjempen bekrefter ulovlige utslipp ved Alunorte-anlegget. 

INNRØMMER UTSLIPP: Bildet viser en arbeider ved raffineriet Alunorte i Brasil.

Foto: Ricardo Moraes Reuters
Publisert:,

Aluminiumsprodusenten Norsk Hydro bekrefter til Dagens Næringsliv at det har vært såkalte kontrollerte utslipp fra Canal Velho, som ligger ved siden av renseanlegget på aluminaraffineriet Alunorte i Brasil.

Alunorte er verdens største, med en kapasitet på 6,3 millioner tonn i året. Det jobber rundt 2.000 ansatte ved anlegget.

Selskapet har frem til nå uttalt at det ikke finnes noe bevis for ulovlige utslipp fra Alunorte.

Med overlegg

Informasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro skriver imidlertid i en epost til Dagens Næringsliv at det har vært utslipp fra fabrikken.

Utslippene er gjort med vilje, skriver Molland til DN.

– Dette ble gjort for å avlaste renseanlegget, som var under stort press på grunn av regnet.

– Det ble gjort uten lisens, skriver Molland til avisen.

Les også

Brasilianske politikere vil fjerne Hydros skattefordeler

Han presiserer overfor avisen at det er snakk om en rekke utslipp. Det første skjedde 17. februar, og deretter ble det gjort utslipp «periodevis mellom 20. og 25. februar», ifølge informasjonsdirektøren.

Molland avviser at Hydro bevisst har forsøkt å skjule noe omkring utslippet.

– Påstanden har vært ukontrollerte utslipp. Dette har vært et kontrollert utslipp, sier han til DN.

– I skikkelig trøbbel

I løpet av knappe tolv timer i perioden 16.–17. februar ble byen Barcarena, der aluminaraffineriet Alunorte ligger, rammet av et kraftig regnvær som har ført til oversvømmelser i regionen, ifølge Hydros hjemmesider.

Etter regnskyllet har lokalbefolkningen blitt syke, men hvilken forurensning av grunnvannet som har forårsaket sykdomstillfellene er foreløpig uklart.

Det norske selskapet har nedsatt en ekspertgruppe som skal foreta en omfattende gjennomgang av Alunorte, og gruppen rapporterer direkte til konsernsjefen.

Den brasilianske avisen Diário do Pará skriver søndag at Hydro skal ha dumpet ubehandlet avfall direkte ut i Pará-elven via en gammel kanal gjemt i vegetasjonen.

En anonym kilde internt i Hydro forteller til avisen at kanalen, som ble bygget i 1988, ble brukt for å unngå oversvømmelser i avfallsbassengene, særlig i perioder med mye regnvær.

– Slusene på den gamle kanalen er åpne inntil tre ganger i uken, alltid om natten, for å slippe ut ekstra avløpsvann, når avfallsbassengene praktisk talt opererer på grensen, sier den anonyme kilden.

– Alle i selskapet visste om kanalens eksistens og hvordan den har blitt brukt på en irregulær måte, sier kilden.

Direktoratet for miljø og bærekraft i den brasilianske staten Pará (Semas) beskyldes for å ha visst om utslippene, men likevel sett en annen vei.

David Fleischer, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Brasília, sa til E24 torsdag denne uken at noen ved Alunorte-fabrikken i Barcarena «må ha visst om utslippene».

– Norsk Hydro er i skikkelig trøbbel, sa Fleischer.

Redusert produksjon

Det var i slutten av februar at Hydro meldte at det måtte kutte produksjonen med 50 prosent ved aluminaraffineriet.

Analytiker Kenneth Sivertsen i Pareto Securities uttalte til E24 i starten av mars at en langvarig prosess vil være «ekstremt negativt» for selskapet.

– I en situasjon der Hydro må stenge ned halvparten av kapasiteten i en forlenget periode vil tapene bli markante. På våre estimater risikerer selskapet å miste ca. én milliard kroner i driftsresultat før av- og nedskrivninger i kvartalet, sa Sivertsen til E24.

Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg har uttalt at han aldri tidligere i sine ni år som konsernsjef i Hydro har opplevd en like stor krise som den selskapet nå står overfor i Brasil.

Han reiste tidligere i mars selv til Brasil for å håndtere situasjonen.

Les også

Statlige eksperter krangler om Hydro-skandalen

Les også

Brasilianske politikere vil fjerne Hydros skattefordeler

Les også

Frykter langvarig Brasil-trøbbel kan gi kjempetap for Hydro

Her kan du lese mer om