Spansk skoprodusent fant suksessformel

Den spanske skoprodusenten Pretty Ballerinas har økt omsetningen med 20 prosent siden 2008.

EKSPORTFOKUS: Den spanske skoprodusenten Pretty Ballerinas har økt omsetning og utvidet de siste årene på tross av den håpløse situasjonen i den spanske økonomien. Kjeden har vokst seg verdensomspennende. Bildet er viser den britiske sangeren og skuespilleren Rochelle Wiseman på Shopping på en av Pretty Ballerinas forretninger i Beverly Hills, Los Angeles.
Publisert: Publisert:

På tross av stadig høyere arbeidsledighet og svake vekstutsikter er det noen spanske bedrifter som klarer seg motstrøms.

Den familieeide skoprodusenten Pretty Ballerinas benytter seg av det rask voksende eksportmarkedet og har etablert kjeder over hele verden, skriver den britiske avisen Financial Times.

Ved å skifte fokus fra hjem -til utland har bedriften klart å motvirke de dystre tidene i Spania.

Omsetningen har økt med én femtedel side 2008, og eksportandelen har økt fra 45 til 63 prosent på fem år.

- Markedet i Spania er svært tøft og har krympet kraftig. All etterspørsel i landet er paralysert. Den eneste veien til vekst er utenfor landegrensene - det er eneste mulighet, sier en talsperson i selskapet til avisen.

- Styrket konkurransekraft

Eksportsektoren er fremover ventet å vokse kraftig i landet. Anslag fra EU vier at det er ventet en økning av eksportvarer på 4,1 prosent i år.

Dette er det kraftigste vekstanslaget for hele EU. Eksporten i Spania vokser nå raskere enn eksporten fra EUs primus motor - Tyskland.

- Spania har klart å ta tilbake noe av den tapte konkurranseevnen fra årene med boligstagnasjon, sier Jaime Garcia-Legaz, Spanias økonomi - og handelsminister til Financial Times, og fortsetter:

- Det vi har sett de siste årene er at vi har oppnådd en utrolig styrket konkurranseevne på grunn av reduseringene i lønninger, sier han.

- Forlenget resesjon

Og eksportmarkedet kan se ut til å være et av de få lysglimtene for spanske bedrifter også fremover.

Forrige uke skrev E24 at EU nedjusterer nye vekstutsikter for eurosonen. Spania er et av landene der det ventes negativ utvikling neste år.

- I lys av den forlengede resesjonen, må vi gjøre alt vi kan for å bekjempe ledighetskrisen i Europa, sier EUs økonomikommissær Olli Rehn i rapporten.

I slutten av februar ble det også kjent at arbeidsledigheten i landet går mot nye høyder uten bedring i sikte.

6.202.700 personer står nå uten arbeid i landet. Dette gir en hårreisende arbeidsledighetsrate på 27,16 prosent.

- Kritisk punkt

Professor Agustin José Menéndez ved University of León mener situasjonen i Spania nå nærmer seg en sosial katastrofe.

-Den sosiale situasjonen i Spania har nådd et kritisk punkt, uttalte professor Agustin José Menéndez ved University of León i Spania ovenfor E24 i april.

Han mener det voksende antallet familier uten inntekt skaper en omfattende sosial eksplosjon etter at frustasjonen og sulten setter sine spor i Spanias byer.

LES OGSÅ:

Publisert: