Lang ventetid for å få godkjent soppmidler for jordbær

Norske jordbærbønder fortviler over at gråskimmelsoppen ødelegger avlingene, og det kan ta opp mot fem år før forbudte plantevernmidler igjen kan bli godkjent av Mattilsynet.

JORDBÆR-KRISE: Gråskimmelsopp tar knekken på norske jordbæravlinger.

Foto: Berit Roald NTB scanpix
  • NTB
Publisert:

Flere steder har man sett antydninger til at soppen har utviklet resistens mot plantevernmidler, noe som er en av grunnene til at bruk av de fleste soppmidler kun tillates to ganger per sesong, skriver Nationen.

Organisasjonen Norsk Landbruksrådgivning mener man bør vurdere å godkjenne noen av de gamle plantevernmidlene, som opprinnelig ble trukket fra markedet på 90-tallet på grunn av bivirkninger, ettersom mange av disse nå er godkjent både i naboland og i EU.

Tar lang tid

I et møte mandag mellom Landbruksdepartementet, Norges Bondelag og Agderbær åpnet statssekretær Terje Halland (Frp) for at landbruksmyndighetene kan dispensere for bruk av slike gamle midler.

Tor Erik Jørgensen i Mattilsynet bekrefter overfor Nationen onsdag at de har fått inn en søknad om godkjenning av stoffet folpet, et søsterstoff til middelet captan som ble forbudt for mange år siden, men sier det kan ta minst ett år og maksimalt fem år før søknaden blir behandlet.

– Vi gjør en generell vurdering av helsefarene som måtte hefte ved et plantevernmiddel. Det er en ganske omfattende vurdering som gjøres på grunnlag av veiledningsdokumenter fra EU, opplyser Jørgensen.

– En kamp man vil tape

Bonde Olav Arnar Bø, som er tidligere styreleder i Oikos, økologiske produsenters organisasjon, har drevet med økologisk jordbruk siden 70-tallet og er kritisk til den økende bruken av kjemikalier. Han mener det er en kamp som ikke kan vinnes.

– Ved å bruke stadig mer og sterkere kjemikalier fører landbruket en kamp det er nødt til å tape, sier han til Klassekampen. Han er ikke imponert over planen om å benytte tidligere forbudte plantevernmidler mot gråskimmelsoppen.

– Det blir i så fall et typisk eksempel på å pisse i buksa for å holde varmen. Når man tar i bruk stoffer som virker sterkere en stund, vil naturen svare med stadig sterkere evne til å stå imot, mener han.

Bø mener at man på sikt må legge om dyrkingen av jordbær i Norge.

– Det er nødvendig å tenke mer langsiktig, og legge om dyrkingen. Jordbær i naturen vokser der det er karrig og tørt, mens soppen vil ha det fuktig og varmt. Det kan også hjelpe å dyrke under tak, slik en del produsenter har begynt med, sier han.

Les også

Jordbærbønder i nord unngår soppangrep

Les også

– Prisen mer enn doblet siden sist jeg sjekket

Les også

Bama slår alarm: Den verste jordbærkrisen noensinne

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Mattilsynet

Flere artikler

  1. ESA godkjenner dumping av gruveavfall

  2. Betalt innhold

    Ekte tre eller plast: Hva er mest miljøvennlig?

  3. Ullprisene til himmels: Skotrend får skylden

  4. Annonsørinnhold

  5. Kraftig vekst i omstridt behandling av laks: – En dødsdom for rensefisken

  6. Virke vil endre alkoholforbudet for kiosker og bensinstasjoner