Færre spiser gris – svinebønder sliter

Norske svinebønder sliter med store lagre, salgssvikt og lave priser på svinekjøtt.

GRISEDÅRLIGE PRISER: – Vi er svært bekymret. Mange har investert mye penger og sliter tungt med økonomien. Noe må gjøres før det går skikkelig galt, sier Willy Finnbakk. Lave priser på kjøttet er noe av årsaken til at svinebønder sliter.

GRISEDÅRLIGE PRISER: – Vi er svært bekymret. Mange har investert mye penger og sliter tungt med økonomien. Noe må gjøres før det går skikkelig galt, sier Willy Finnbakk. Lave priser på kjøttet er noe av årsaken til at svinebønder sliter.

Kristin Svorte
Publisert:

Etter lang tids vekst i både salg og produksjon, er salget så langt i år 2 prosent under fjoråret, skriver Nationen.

Lagrene av norsk svinekjøtt er nå på nær 4.000 tonn og prisene er langt lavere enn fastsatt i jordbruksoppgjøret.

LES OGSÅ: Bøndenes priser raser – men ikke for forbrukerne

– Vi er svært bekymret. Mange har investert mye penger og sliter tungt med økonomien. Noe må gjøres før det går skikkelig galt. Det er et bransjeproblem, og vi må ha tiltak for å øke salget av svinekjøtt, sier styreleder Willy Finnbakk i Norsvin, norske grisebønders avls- og interesseorganisasjon.

Nå håper svinebøndene på bedre ribbesalg mot jul.

LES OGSÅ: Lite lam i lammepølser

– I år håper vi å selge mer norsk ribbe, men det er utfordrende å øke salget av hele grisen. Griseholdet blir stadig bedre, og det er vanskelig å få salget til å holde tritt med stadig produktivitetsvekst. Vi frykter tøff økonomi i mange år for svinebønder, sier direktør Hans Thorn Wittussen i Nortura.

LES OGSÅ:

Annonsørinnhold