- Anmeld Gassnova til politiet

Bellona-leder Frederic Hauge mener statsråd Ola Borten Moe bør anmelde Gassnova til Økokrim.

ANMELD: Administrerende direktør Bjørn-Erik Haugan (til høyre) og viseadministrerende direktør Ole Rønning i Gassnova blir kritisert av Frederic Hauge (innfelt).

Roger Neumann/VG, Scanpic
Publisert:

- Det som er kommet frem er så alvorlig at det ikke hadde vært unaturlig at departementet politianmelder Gassnova. Det burde de. Rette adressen er Økokrim. Det som har foregått er i alle fall grovt uetisk og i verste fall er det et grovt misbruk av fellesskapets midler, sier Hauge.

- Jeg skal ikke konkludere med at det som har foregått er ulovlig, men det er i alle fall grunn til å stille spørsmål ved det, sier han.

Hauge mener det som er kommet frem i VG og E24s artikler de siste ukene, fremstår som meget spesielt.

LES OGSÅ: Innleid månelanding i Gassnova

Flere brudd

Gassnova er etablert av staten for å realisere «månelandingsprosjektet» om CO--rensing i Norge. Gjennom en serie artikler er det avdekket at det har forekommet brudd på både loven om offentlige anskaffelser og reglene knyttet til habilitet i selskapet.

Gassnova i utstrakt grad benytter seg av innleide konsulenter. I perioder har rundt halvparten av de ansatte vært innleide konsulenter. Selv viseadministrerende direktør Ole Rønning er ikke ansatt i selskapet, men leies inn via sitt eget selskap.

I kraft av å være regjeringens verktøy for «månelandingsprosjektet» har millionene rullet gjennom Gassnova i stadig økende grad.

Fra et beskjedent budsjett ved starten i 2007 på rundt fem millioner kroner, er det neste år foreslått bevilget 93 millioner kroner til det statlige foretaket.

KOMMENTAR: Illeluktende Gassnova

Enorme beløp

I tillegg kommer spesifikke prosjektmidler på et ukjent antall titalls millioner. Bare utredningen om et alternativ til et fullskala CO-renseanlegg på Mongstad har i år og neste år fått nesten 100 millioner kroner.

- Jeg sitter i EUs teknologiplattform for CO--fangst og lagring, og har tilgang til godt tallmaterialet herfra. Pengene vi nå har brukt på ulike utredninger om CO--rensing i Norge, kunne vært brukt til å kjøre i gang et fullskalaanlegg for rensing. Jens Stoltenberg kunne fått sin «månelanding», men i stedet er pengene brukt på utredninger, som i stor grad er gått til et lite knippe personer og selskaper som så langt ikke har resultert i noe konkret, sier Hauge og legger krast til:

- Det er sjokkerende at ledelsen i Gassnova fortsatt har jobbene sine, sier Hauge.

VG og E24 skrev 2. november at Gassnova-direktør Anne Strøm Lycke ble presset ut av selskapet, etter at hun forsøkte å rydde opp i rutinene i selskapet.

- Måten Gassnova har behandlet folk på er sjokkerende. Når noen forsøker å rydde opp, får de åpenbart sparken, sier Hauge.

Gassnova SF, Ole Rønning

Les også: